СДВР и НСО предприемат мерки за сигурността и реда за погребението на патриарх Неофит

Движението и паркирането на някои места в центъра на София ще бъде ограничено
16 мар 2024 07:40, Красимир Ангелов
57
СДВР и НСО предприемат мерки за сигурността и реда за погребението на патриарх Неофит
Снимка: БГНЕС

Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София за заупокойната света литургия и опелото на блаженопочиналия Патриарх Български и Митрополит Софийски Неофит.

След 08:00 часа гражданите, които желаят да присъстват на литургията и опелото в катедралния храм, ще преминават проверка за сигурност през пунктове, разположени при северния и при южния вход на храма, съобщиха от НСО.

Още по темата
Присъстващите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние няма да бъде разрешаван.

Освен това за времето от 08:30 ч. до 15:00 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона „София-център“ с радиус 1500 метра и височина 1000 м.

Според програмата, във връзка с кончината на Негово Светейшество патриарх Неофит, ще бъде отслужена заупокойна света литургия, опело и ще се проведе литийно шествие.

В 9.30 ч. ще бъде отслужена заупокойната света литургия, в 11.00 ч. - опело в Патриаршеска катедрала "Свети Александър Невски". От 12 ч. от площад "Св. Александър Невски" ще започне литийно шествие до митрополитския катедрален храм "Света Неделя", където от 13 ч. ще бъде проведена церемония по погребение на Негово Светейшество.

Литийното шествие с тленните останки на патриарха ще започне от площад "Свети Александър Невски" и ще се проведе по маршрут: ул. "Оборище", ул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Кн. Мария Луиза" до храма "Св. Неделя".

Шествието ще се проведе в крайна дясна лента на пътното платно, по посока на движението.

Заради траурната церемония СДВР въвежда се организация на движението:

От 03.00 часа до приключване на траурната церемония на 16.03.2024 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:

- на всички паркинги на пл. „Св. Александър Невски“;
- на ул. „Оборище“ между ул. „Г.С.Раковски“ и бул. „Васил Левски“;
- на ул. „15-ти ноември“;
- на ул. „Московска“ между ул. „Г.С.Раковски“ и ул. „Дунав“;
- на ул. „Дунав“ между пл. „Св. Александър Невски“ и ул. „Врабча“;
- на ул. „11-ти август“ между ул. „Врабча“ и пл. „Св. Александър Невски“;
- на ул. „Париж“ между ул. „Московска“ и ул. „Врабча“;
- ул. „Съборна“ между ул. „Леге“ и пл. „Света Неделя“

От 07.30 часа на 16.03.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства, както следва:

- по ул. „Оборище“ между ул. „Г.С.Раковски“ и бул. „Васил Левски“;
- по ул. „Московска“ между ул. „Г.С.Раковски“и ул. „Дунав“;
- по ул. „15-ти ноември“;
- по ул. „Дунав“ между пл. „Св. Александър Невски“ и ул. „Врабча“;
- по ул. „11-ти август“ между Пл. „Св. Александър Невски“ и ул. „Врабча“.

При преминаването на шествието е възможно спиране и ограничаване движението на пътни превозни средства, както и в района на пл. „Света Неделя“, по ул. "Съборна", ул. "Леге", ул. "Позитано" и ул. "Алабин", което ще се извърши поетапно по преценка на "Пътна полиция" - СДВР.

Гражданите, които искат да присъстват на заупокойната литургия ще могат да влязат от ул. "11-ти август" и от ул."15-ти ноември", където ще бъдат организирани контролни пунктове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не се е изюркал да прави размирици. Няма нужда от толкова охрана.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е кой пък ще прави провокации точно днес?Това да не са футболни фенове?
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като е умрял вече е лесно на негов гръб да се правите на набожни, не го оставихте на мира, дори в гроба му :))) Поне за едно съм съгласен с Боко, вие сте *** :)))
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как не ви писна да пишете тонове дивотии - псувни, обиди и глупости под постове за поклонение и погребение. После не знам какъв извратеняк трябва да си, за да се радваш за нечия смърт, независимо чия. Дори и да си платен троллл и най-големият атеист, това е меко казано гадно. И трето, интересно ми е колко въобще са чели или виждали някакво досие или само квакат в хора "агент на ДС", повтаряйки едно и също до втръсване. Досадно е, също както едно нещо да се върти в медиите нон стоп.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
99% от хората не ги интересуват тия неща, спрете да ни занимавате. Лека му пръст на човека, ама новини през 2 мин е несериозно.
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Фют 45. "Ако"-то много мириши и цапа.
27
3
 
0
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 41. Ако беше Гундяев, нямаше да сте еретици и нямаше да сте атеисти. А относно базата, не е военна. Не е необходимо да си вярващ, необходимо е да си уважаващ. Но, копейките едва ли биха разбрали думите ми.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кебапчета и бира ше дават ли от Синода :)))
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Фют 38. Еретик е една друга работа за друго нещо. Атеист е правилната дума. Не може ли да сме атеисти ? И ти като се смяташ за вярващ както и оня по-долу смятате ли че сте по-човеци от невярващите и на каква база ?
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Колко Толко 36. Аз нищо не играя бе пометнал. Доколкото ти чета пУсланията ти се опитваш да даваш някакви наклони. Какво те яде те питам ?
23
4
 
1
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Еретици злобни. Сведете глава поне за минута. Това е Българският патриарх! Български!Неуважаващи собствената си история, искат да ги уважават като човеци. Г Н У С
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Колко Толко 34. Кво са нервиш бе импотент?Тва ли ти беше връхтъ на мисловната дейност?
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 30. Ха ха ха ха...изперка ли бре ? Еж сфинско ти казах и ше се успокои нервозната ти система. Каква сме християнска държава такава сме. Колко сме верващи толкова сме. Тебе кво ти пречи ? Искаш да станем други ли ? Какво те яде ? Те всички останали са хрисими богобоязливи само ние не сме ? Какво ти яде мозъчето ?
20
1
 
1
 
! Отговори
Циркове-миркове преди 1 месец
Е какво толкова вардат? Някой какво да направи на кой? Имитация на дейност от кухоглави.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пречете на хората 26. Еж повече сфинско и ше се успокоиш.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пречете на хората 26. Откъде накъде си сигурен че си човек ? Освен това е обявен "Национален траур". Освен това си абсолютен празноглавец. Съжалявам но сме православна християнска държава. Сцепи се от злоба.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пречите на хората 22. Кой пък се интересува от тбе. Освен това защо смяташ, че си човек ? На тва отгоре днес е събота.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Рус0робите са в. Какво ти има бе? Какво пелтечиш ? Какво те яде ? Обясни, че нищо не ти се разбира.
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Току-що метрополит Йоан, отговарящ за организацията на погребението,съобщи, че БЕЗ ДА Е КАНЕН, щял да дойде представотел на непрознатата от Българската православна църква разколна украинска църква.Това е красноречиво за НАГЛОСТТА на украинската хунта,която непрекъснато е агресивна и търси провокации и скандали навсякъде по света.Много е важно как архиереите ще се организират ДОСТОЙНО в тази ситуация, при положение още, че вселенският патриарх е признал украинската, а май той щял да води опелото.
14
1
 
2
 
! Отговори
Do 11 преди 1 месец
Толкова рано пишат третополовите като теб