Нагоре и нагоре: 1550 евро/кв.м достигна средната цена на жилищата в София

Все повече се търсят големи апартаменти, най-голям е интересът има двустайните и тристайните
19 мар 2024 07:03, Елка Василева
112
Нагоре и нагоре: 1550 евро/кв.м достигна средната цена на жилищата в София
Снимка: архив, БГНЕС

Жилищата в София продължават да поскъпват и средната им цена достигна 1550 евро/кв.м, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. Но повишението на цените е по-бавно от рекордното поскъпване от над 20% през 2022 г. Средният размер на реализираните сделки за покупко-продажба на апартаменти в столицата е около 130 хил. евро, пише „Труд“.

Двустайните и тристайните апартаменти са най-търсени за покупка, показват данни на компанията. Превес имат двустайните жилища, но все по-бързо нараства и броят на покупките на апартаментите с три стаи, тъй като хората се ориентират към по-голям семеен дом и разчитат на изгодното банково финансиране.

Новото строителство е най-предпочитано от купувачите и съвсем естествено търсенето в София надделява именно в квартали, които предлагат такова. Това са широкият център на столицата, както и кварталите “Банишора” и “Малинова долина,“ където кипи сериозна строителна дейност. Цените в тези райони все още остават по-ниски в сравнение с други атрактивни и утвърдени зони на столичния град.

С урбанизацията и развитието на инфраструктурата в София, особено линиите на метрото, популярност набират все повече и кварталите “Овча купел” и “Княжево”, отбелязват от компанията за недвижими имоти. Районите на “Младост” остават на топ позиции в търсенето от страна на млади семейства, особено за работещите в близките офис центрове.

След пандемията хората разбраха колко е важно да имат лично пространство в жилището и голяма тераса. Нараства делът на купувачите, които търсят големи апартаменти, жилища в затворени комплекси и сгради със собствен двор, партерни апартаменти с тераса-двор или апартаменти с големи тераси.

Имотният пазар продължава да е изключително активен. Голяма част от търсенето все още остава неудовлетворено, което дава възможност за сключване на бързи сделки при доста атрактивни нива за продавачите. От консултантската компания посочват, че настоящата ситуация е много добра възможност за продавачите да реализират атрактивна печалба от своите имоти.

Средните цени на жилищата в градовете Пловдив, Варна и Бургас почти се изравняват, като в момента там продават апартаменти за около 1150-1200 евро/кв.м. Разбира се цената на всеки конкретен имот зависи от много фактори като локацията му, качеството на строителството и дали е обзаведен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки купува където може и където му е необходимо. Нали за това скачаха по площадите преди 30 години. Аз купих по 650 в Испания, защото ми е до работата, друг плаща 800 /месечно за стая в Мадрид и му е ОК. 64532
44
1
 
34
 
! Отговори
Минчо преди 1 месец
Един прител от Австрия беше същисан, като му казах, че съм продал наследствената двустайна панелка за EUR 180k след скормен освежителен ремонт. Идвал ми е на гости и не може да повярва. Да са живи и здрави целия пазар и всички купувачи. :))
43
3
 
6
 
! Отговори
Бай Гуньо преди 1 месец
Баце ***, аз мойте хартийки ги дадах на един младеж за бит кон. Ко туй бит кон. Звъни вика дядо хвърли торбата през прозореца, ше ти дам бит кон. Викам за ко мий тос бит кон? Вика, туй нещо по компютрите било, щяло да му скача цената бързо. Като нумизматика за програмисти вика, било. Викам добре, а да вържа ли торбата с една връв та после да си издърпам нагоре бития кон? Вика да да. Спущих торбата, младежа я взе и отпраши. Все още го чакам тоя бит кон.
42
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Варна широк център 2000 ерво, топ център над 3000 евро, а квартали и максуда (циг. махала между 1100-1400 евро) явно София е много зад Варна.
41
8
 
10
 
! Отговори
Абсолютно преди 1 месец
вярно е! И нека никой който е ,,скъсан" финансово не се самозалъгва, че ,,балона щял да се спука'' Той се пука от 10 г. В Пловдив е същото!
40
6
 
19
 
! Отговори
Mindmaster преди 1 месец
Поредното разочарование за балонджиите... Цените ще продължават да растат поради няколко основни причини: 1) Българинът е закърмен с идеята, че имота е най-сигурната и доходоносна инвестиция, 2) Задължително трябва да остави поне един апартамент на децата си, 3) Ако не е от София, щастието ще се намери в София, а за това трябва апартамент, 4) НАП не извършва никакви проверки на база недвижима собственост т.е. може да нямаш доходи, ама справката ти в имотния регистър да е 100 страници. Та така...
39
7
 
7
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 1 месец
Язе пък слушам разбирачите от политика, футбол и особено от жилища и си кътам хартийките в банката, защото всички разбирачи казват, че цените щели да се сриват. Но пък живея под моста.
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко е, чувам че в Мадрид е от3500 нагоре
37
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма апартаменти по 1500 евро никъде, защо лъжете хората, почват от 2к евро а на местата където си заслужава са много повече от 2к евро, живейте под наем и не се занимавайте с този пропаднал град.
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До bg . . . Както ти изнася, така си го нагаждаш. Дори с общите части които са около 15%-20% квадрата излиза чисто около 2К евро, да не говорим, че в момента на 100 метра от централна гара в София и метрото се строи на по 1000-1200 евро на квадрат и има стотици апартаменти за продажба на тази цена. Знаете ли кога до централната гара и метрото в европейска столица ще си купите апартамент за 100К евро.
35
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да преминеш през централната зона на Лондон с автомобил ти е 17 паунда или 40 лева без да паркираш, с паркирането едно ходене до центъра и са ти извадили от джоба 50 паунда. Не случайно, че там и работещите в ситито с костюми за по 10К, се блъскат в метрото, а тук и продавачките от лидл си ходят на работа с колата.
34
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да , за облагането на заплатите нищо не казват , философите. В почти всички европейски държави няма плосък данък , като при нас, а напротив. Получаващите по 5К заплати, преди да си ги получат, им вземат около 2К, на получаващите по 10 им вземат половината заплата за данъци. В София за цяла година градския транспорт излиза с карта по 50 цента на ден. Тук билетчето е 80 цента, там 3 евро. Тук синята зона е едно евро да паркираш, а там 4-5евро на час
33
15
 
16
 
! Отговори
Възрожденец преди 1 месец
Пусти били 30% от апартаментите. Голям праз, лесен за решение проблем. След като Путин победи и Русия ни освободи за 3ти пореден път, собствениците на повече от 2 апартамента им се изземат останалите в полза на държавата, и в тях се настаняват нашите освободители от Дагестан, Ингушетия, Чечня и др. :)
32
26
 
10
 
! Отговори
мдамм преди 1 месец
Ганята едно си знае и дъвчи, но това са фактите. Второ, трето, пето жилище, който има пари инвестира, дали стои празно или не, не е ваша работа. Плаща се данък и поддръжка за жилището и да си стои, вместо инфлацията да изяде 40-50% от средствата за последните 2-3 години. Второ - младите хора не искат да живеят в прогнили стари сгради, дори и да си направиш ремонт, общите части смърдят на дърто, манджи и канализация. Трето, цените няма да падат - пазарна икономика.
31
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За апартамент в София с пазарна цена около 150К евро, платих 182 лева данък и такса смет за 2024 година. За двустаен в Париж толкова е на месец.
30
0
 
17
 
! Отговори
Притеснен Банкер преди 1 месец
До 27Няма такова нещо. Купувай, купувай, гойче. Ще ти дадем много изгоден заем хе-хе. Въобще не си мисли, че цените се надуват изкуствено, щото собствениците гледат да направят един голям обир като за последно, преди да паднат бомбите. Хе-хе, това са спекулации на новинари, които си играят с човешкия страх, за да им четеш статиите. Никакви бомби няма да падат, теглете заеми и работете, в близките 20-30 години няма да стане нищо апокалиптично :)
29
1
 
52
 
! Отговори
Балонест преди 1 месец
Най-лошото на такива статии е, че не казват истината за имотния пазар, а гледат как да манипулират. Така реалния купувач не придобива реална пазарна представа, а остава лъган и манипулиран, и най-вече набутан. Факт е че 30% от жилищата стоят празни. Факт е че преди 90г жилищният фонд на България е бил за 20 милиона жители. Факт е, че имаше жилищен бум 2008 и жилищен бум 2019 за строителство. Населението от 90г насам само намаля, кой по дяволите ще обитава мега разрасналият жилищен фонд? Къде са?
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До bg . . . Излиза, ама и при 5К брутна заплата там, чисто вземаш не повече от 3К. Я кажи за прогресивния данък на облагане, че тези със заплати над средните им прибират почти половината. А виж и как е в България. Мислете преди да пишете, а защо не напишете, че за за данъци на имоти в европейските столици вземат 1% от стойността евро 1-2К, а тук 0.1% и данъци по 100 евро на година
27
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нагоре и нагоре , а вечер като погледне човек тъмни прозорци странна работа.
26
4
 
18
 
! Отговори
19 преди 1 месец
Няма логика, жилищата да поскъпват. В предната статия сериозно се говори за ядрена трета световна война. Кой разумен би инвестирал в жилище. След малко няма да сме сред ползвателите.