Одобрени са насоки за контолните органи за опазнава на дюните

От МОСВ съобщиха, че това се отнася и за националните паркове
19 мар 2024 11:56, Инна Ангелова
16
Одобрени са насоки за контолните органи за опазнава на дюните
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов одобри Насоки за правомощията на контролните органи според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и Закона за защитените територии (ЗЗТ). Документът е свързан с контрол за опазването на националните паркова и дюните по Черно море.
 
Документът представлява правен анализ, който цели да улесни комплексното, бързо и ефективно проследяване на всеки конкретен случай на нарушения, свързани с дюните по Черноморието и в националните паркове.

В него се показва какви правни норми действат при националното законодателство - Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие, Закона за местното самоуправление и местната администрация и други, обясниха от министерството.

Чрез направения анализ се допринася за по-добър контрол върху околната среда, биоразнообразието, почвите, водите, въздуха. Това е свързано и с безопасността на обществото ни като цяло.

Министърът заяви, че по инициатива на МОСВ в края на февруари експери от страната ни, заедно с такива от Италия и Испания са обсъдили мерки за опазването на дюните. “Водим голяма битка със собствениците, строителните фирми и други заинтересовани страни от статута на тези територии“, заяви Юлиян Попов.

Министър Попов заяви, че основен приотитет е дюните да бъдат опазени. Да се отделят средства и време за превантивни мерки и за образоването на всички заинтересовани страни за процесите в околната среда – това е една от препоръките за опазването на пясъчните дюни, която Луиджи Киприани, експерт по геоморфология към дирекция „Опазване на почвите и гражданска защита“ в регион Тоскана, Италия, отправи към българските власти. /БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сетила се Мара... Ами то дюни няма вече, съсипаха ги отдавна разни свои хора, построиха си хотелчета върху тях и сега бетономорието се чуди що туристите не идват в България, а бягат в Гърция и Турция.
7
0
 
5
 
! Отговори
ВЕЛИКО ЗАГЛАВИЕ преди 1 месец
ОЩЕ В САМОТО ЗАГЛАВИЕ И ВЕЧЕ 3 ПРАВОПИСНИ ГРЕШКИ.АБЕ НАЕМЕТЕ СИ НЯКОЙ ОТ СТОЛИПИНОВО ПО МАЛКО ГРЕШКИ ЩЕ НАПРАВИ ЧОВЕКА."контолните органи за опазнава на дюните". с една дума ***. ТАЯ ИННА АНГЕЛОВА ТАЯ МОМА *** ДАЛИ ИМЕТО СИ НЕ Е СГРЕШИЛА, ЩОТО СПОРЕД МЕН СЕ ПИШЕ С ИНА АНГЕЛИНКА НЕДОИБАНОВА. ДЕРЗАЙТЕ ДНЕС БГ. С ТОЯ УМСТВЕН БАГАШ СТЕ ДОСТОЙНИ РУПОРИ НА ИЛИЯ ПРОКОПИЕВ МАЙКО ПРОДАЖНИКА.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, какво пише в заглавието, алооо, писачите. Спите ли като пишете?
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Контолният орган го вкарваш в кондом и с него навлизаш в напред науката е слънце, там дето уткaта се грей!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ко туй контолен орган мa како :)))
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ко туй контолен орган мa како :)))
2
0
 
1
 
! Отговори
11g24g преди 1 месец
Da
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Одобрени са насоки за контолните органи за опазнава на дюните :)))