Отменят стикера за „Гражданска отговорност“ на стъклото

Предвижда се баркод върху полицата
23 мар 2024 11:10, Елка Василева
44
Отменят стикера за „Гражданска отговорност“ на стъклото
Снимка: архив, БГНЕС

Стикерът за наличие на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” на предното стъкло на автомобилите ще бъде отменен. Това става ясно от коментари на Министерство на финансите по предложения към пуснатите за обществено обсъждане промени в Кодекса за застраховането, пише „Труд“.

Вместо стикер върху стъклото на автомобила първоначално стикер ще бъде лепен върху самата застрахователна полица. След около две години и половина и този стикер ще бъде премахнат, а вместо него върху полицата ще бъде отпечатван двумерен баркод.

При сканиране на този баркод ще бъде осъществявана електронна връзка с данните на Гаранционния фонд за автомобилите в страната с валидна “Гражданска отговорност”. Така при проверка на пътя полицаите ще могат да проверяват дали полицата, която носи шофьорът, е валидна. Предложението на Министерство на финансите е стикери да бъдат лепени върху полиците до края на 2026 г. и едва след това лепенките да бъдат заменени с безплатен баркод.

Стикерът на автомобила струва 1,40 лв., посочва разгневен гражданин по отношение на предложените промени в Кодекса за застраховането. Тези 1,40 лв. влизат в цената на всяка застраховка и се плащат от хората. Сметнете колко застраховки се правят на година, при положение че в страната има около 4 милиона автомобила, а за много от тях собствениците плащат разсрочено на тримесечие и съответно им дават четири стикера по 1,40 лв., посочва гражданинът, който използва името Севастократор. “Това са милиони левове влизащи в нечия (наша) фирма”, допълва той. Не е ясно дали стикерът, който ще смени този на стъклото на автомобила и до края на 2026 г. ще бъде лепен върху полицата, ще бъде по-евтин.

Стикерът отдавна е загубил своята роля. Камерите по пътищата разчитат номерата на автомобилите и автоматично по номера може да бъде проверено дали колата има застраховка “Гражданска отговорност”.

А ако автомобилът бъде спрян от полицай на пътя, има други варианти да бъде проверено дали има полица. Шофьорът трябва да носи както самата полица, така и допълнително картонче, издавано от Гаранционния фонд, което доказва наличието на застраховка. Освен това по номера на автомобила може да бъде направена справка в данните на Гаранционния фонд и онлайн да бъде проверено дали има действаща застраховка.

При пътуване в чужбина стикерът върху предното стъкло също не върши никаква работа. В чужбина камерите не могат да проверят по номера дали автомобилът има застраховка. Но камерите не могат да направят това и по стикера. А ако в чужбина шофьорът бъде спрян за проверка от пътен полицай, той задължително трябва да носи полица “Зелена карта”, която се издава допълнително към “Гражданска отговорност”, без да бъде плащана допълнителна цена.

С предложените промени в Кодекса за застраховането “Зелена карта” ще бъде издавана само при изрично искане от страна на човека, който прави застраховката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
35
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
То само стикерите да ни бяха проблема, след милиарди, изхарчени за електронно правителство, навсякъде все още ти искат хартиен документ. Държавата не може да накара банки и нотариуси да признават електронно подписаните документи, въпреки че те ясно са дефинирани в закона.
17
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откак се помня като човек ги махат тези грозни стикери. Държавата на документа....
16
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За пореден път "махат" стикерите, но от стикерите и всички останали безполезни картони печели един другар, доживотен депутат още от 90-те. Той държи печатница, която трябва да върти об оборот.
15
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От няколко години съм шофьор на камион в холандска фирма. Освен рег. талон и лиценз, други документи при мен няма. Всичко като застраховка, преглед и винетка /да камионите се движат в страната с винетки/ се проверява по регистрационен номер онлайн. Кога ли ще ги настигнем
14
0
 
44
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Предното стъкло трябва да осигурява максимално добра видимост.Не е място за лепене на излишни стикери.Всеки катаджия разполага с таблет и може за секунди да провери за наличие на ГО.
13
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега си проверих застраховката през интернет и наистина работи. Какъв е смисълът от този стикер?
12
0
 
42
 
! Отговори
ПАРОДИЯ БГ преди 1 месец
Миналата година една Румънска Кола на черноморието-- гледах за стикери --втора такава -Пка гледах-НЯМАТ НИКАКВИ СТИКЕРИ НА ПРЕДНОТО СТЪКЛО!!!! ХОРАТА ИЗМИСЛИХА КОМПЮТРИТЕ -ИНТЕРНЕТ--ПРАЩАТ СОВАЛКИ В КОСМОСА-- УПРАВЛЯВАТ САТЕЛИТИ И СОНДИ НА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ ОТ ЗЕМЯТА- А НИЕ ОЩЕ ЛЕПИМ СТИКЕРИ -ЗА ДА МОЖЕ "КРАЛИЦИТЕ НА СТИКЕРИТЕ" ДА СИ КУПЯТ ПО 20 АПАРТАМЕНТА В ДУБАЙ!! НЕ Е ЛИ НОРМАЛНО КАТО СЕ ВЪВЕДЕ РЕГИСТРАЦИОННИЯТ НОМЕР НА МПС-ДА ИЗЛЕЗЕ ЦЯЛОТО ДАНЪЧНО ДОСИЕ НА АВТОМОБИЛА?
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А нещо за сглобката няма ли днес,или там всичко е мрак и тишина?Кой на кого се извинил,кой на кого клекнал,на кой какво,на друг колко?
10
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо е ще лепят нещо по полицата. Не може ли по номера на колата да проверят. Как вече правото за зона по номера го проверяват. Могат дори да вържат проверките към тол системата. Пак има някаква измама от правителството.
9
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Далаверата е за печатница Демакс, чиито собственик е депутат и приятел на Пеевски от печатарската индустрия! Толкоз!
8
0
 
17
 
! Отговори
4433 преди 1 месец
До силно замислЕнаДа имат време да се накрадат затова
7
0
 
24
 
! Отговори
стикери преди 1 месец
по стъклото, хартийки в джоба.Г-да отпадъци, в 21 ви век сме, ***!
6
0
 
29
 
! Отговори
Ехаааа преди 1 месец
С 4 лева ми оскъпява застраховката, това стикерче.Хайде сега сметнете по около 2 милона колички.......
5
2
 
29
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
По тази територия единственото и важно нещо е да се КРАДЕ! Постоянно, непрестанно, мащабно...!
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак нема да плащаме Гражданска отговорност :)))
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава на Тиквата и Просто Киро :)))
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те така разправяха и за синия талон пък като сменях книжката миналато година пак ми дадоха
1
0
 
38
 
! Отговори
силно замислЕна преди 1 месец
И защо не може, веднага да отпечатват кодО, а чак след две годинки?!