Огнище на птичи грип в Цалапица

От БАБХ напомнят, че няма опасност за човешкото здраве
28 мар 2024 17:37, Инна Ангелова
4
Огнище на птичи грип в Цалапица
Снимка: БГНЕС

Огнище на птичи грип откри БАБХ в с. Цалапица. Причинителят на болестта е установен на 28.03.2024 г. в птицевъден обект за отглеждане на кокошки носачки, находящ се в землището на с. Цалапица, общ. Родопи, обл. Пловдив. В него се отглеждат над 86 хил. птици.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: от община Родопи – с. Цалапица и от община Стамболийски – гр. Стамболийски.  В 10-колиметровата, наблюдавана зона около попадат както следва: от община Съединение – гр. Съединение, община Марица – с. Войсил, с. Бенковски, с. Радиново, с. Костиево, от община Родопи – с. Оризари, с. Кадиево, с. Златитрап, от община Стамболийски – с. Йоаким Груево, с. Куртово Конаре, с. Ново село, с. Триводици, както и от област Пазарджик, община Пазарджик – с. Хаджиево, с. Говедаре, с. Мало Конаре.

Заболелите птици в обекта ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Това се прави с цел ограничаване на заболяването и предпазване от разпространението му. Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че патешко месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: птичи грипптициБАБХ
Още от Общество
Все по-често пътуваме навън, ръст на чужденците у нас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
--- преди 4 седмици
Е тъй ли срещу великден птичи грип.По Коледа свински грип,по Гергьовден шап по овцете и луда крава.Ааа май вноса на 20годишно чака в някой фризер.
3
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
на всичката мъка сега и птичи грип тези хора не са в добри отношения с господ
2
2
 
5
 
! Отговори
Дейвид Айккъмробите преди 4 седмици
Спасявайте се по планините и горите ,скоро се задава страшен глад СЗО ще направят нови локдауни от май/юни месец . Ротшилд е обявил , че новият локдаун ще е по китайският модел стреляне на месо и поне 10 години.Послепис- неочаквам робите потребители на ресторанти или молове да разберат тази информация , но има единици които ще се спасят.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
собственикът е свидетел на убийство, а убийците са от гроб :)))