Поколението Z: Смели, предприемчиви, търсят гъвкаво работно време

Гонят кауза отвъд тях, да има смисъл това, което вършат
28 мар 2024 18:00, Анисия Иванова
89

45% от поколението Z биха напуснали работното си място поради ниско заплащане. Това показват данни от специално направено проучване. Поколението Z са младежи на възраст между 12 и 25 години, които се отличават с желание за независимост, гъвкавост и свобода.

"Успяхме да съберем 1240 младежи, които влязоха в изследването за 2 години. Няма кой знае колко големи разлики между поколението Милениум и поколение Z. Но наистина се вижда, че поколение Z са много по-смели, по-предприемчиви, по-независими, да им е гъвкаво, да разполагат с времето си. Професионалното им развитие не е всичко за тях, искат балансиран начин на живот", заяви Андрей Илиев от Академия за личностно развитие.

При по-младата част от поколението Z се наблюдава засилване на тенденцията да искат да работят на свободна практика или да опитат като предприемачи. По-склонни са да рискуват.

"При ниско заплащане биха напуснали, ценят труда си. Интересното при 15-19-годишните е, че има изместване: номер 1 не е ниското заплащане, а екипът и работната среда. По-младите търсят повече екипност. 9 от 10 младежи биха изкарали стаж, но основната мотивация е да имат възможности да се развиват, а не заплащането. При момчетата основната мотивация е да се развиват, докато при девойките е финансовата сигурност", обясни Илиев за Bulgaria ON AIR.

От проучването става ясно още, че конвенционалното от понеделник до петък се измества като предпочитано работно време. При младежите от 15 до 19 години само 30% си представят да работят от понеделник до петък. Предпочитат гъвкаво работно време или на принцип "свършена работа".

"Гонят някаква кауза отвъд тях, да има смисъл от това, което те вършат. За тях е важно да разберат какво им се отдава и спрямо това да изберат кариерната посока. Това с професионалното ориентиране след години почти няма да има смисъл", каза още Андрей Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви предприемачи? Те на 18 още не могат да си връзват обувките.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това така наречено поколение Z са едни свръхемоционални мамини детенца, които ги мързи да учат и работят, дисциплина нула, за смелост и предприемчивост е смешно да се говори, но действително са с големи претенции. Но те не се виновни, те са продукт на нашето затъващо в деградантски либерастки утопии общество. За жалост това поколение отива към голям провал.
21
5
 
1
 
! Отговори
ФАНТАЗИИ , БАКЕ.... преди 1 месец
,,, руски простотии....ХАХАХАААА
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък съм от поколението Х , което се определя в Уикипедиа като "загубеното поколение" , особено това важи за България:((((((
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата им плаща обучението и са смели. Всеки ще е така ако държавата му плаща
18
0
 
14
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Ама вие сериозно ли сте публикували това? Муа ха ха ха хаааааа. Смях.
17
1
 
14
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Поколение Z, абсолютно празни глави(***),не се интересуват от нищо и никой,само от това в което са добри.
16
2
 
16
 
! Отговори
Реконтра преди 1 месец
...и мързеливи, некадърни, необразовани и с непропорционално високи претенции!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кат гледам ежедневието...Зет ли е или китайски йероглиф все тая.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Nazi, това ли е новия лозунг на Путин с това Z и превръщането на Русия в копие на Хитлер :)))
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо ново няма да измислят. Пика на човешката цивилизация беше 90те години.
12
1
 
11
 
! Отговори
аьаььа преди 1 месец
И аз работя за пари, но бих работил и без пари, ако мотивацията е добра. Примерно всичко ми е безплатно, храна, транспорт, наем, .. образвание, жена, деца .. . тогава няма да ми трябват пари. Ще създавам продукт и технология за всички. Но това ще е след 200-300 години. За сега всичко струва пари
11
3
 
3
 
! Отговори
Z напускайте БГ преди 1 месец
Дали забелязахте, че живее в НАЦИСТКА Държава на роми и МВР!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен - Ужасно си прав, уви!
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е от поколението, а от възрастта. Млади са и могат да си позволят да рискуват, защото никой не разчита на тях, а напротив - те разчитат на родителите си. Така и трябва да е. А и още си мислят, че морето е до колене. Който е добър и адаптивен, ще му успее начинанието. И ние дъртите минахме от там. Сега вече го караме по-полека, както се пее в една песен.
8
6
 
5
 
! Отговори
AI преди 1 месец
след 50 години дронове ще разнасят храната от телефона ще може да се телепортира човек, технологията никой не може да я спре нито войни нито кризи нищо.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работил съм за руски олигарх на Путин... Нито са предприемчиви, нито са оригинални...пълна клоака :)))
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вы, конечно, можете делать, что хотите. Это ко многому относится. Но знайте, что у всего есть цена ... Сущность Запада заключается в том, что его генезис так сложился, так он возник как цивилизация, он не может существовать вне диспаритетных отношений со всеми остальными странами и народами. Попросту говоря, вне системы грабежа их образ жизни не воспроизводится.
5
1
 
18
 
! Отговори
Дано преди 1 месец
С новите ценности да не ядат гъвкавия!
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нагли, ограничени, без никаква обща култира с голямо самочувстрие без покритие