Политолози: На хоризонта няма нов политически играч

Следващият парламент ще е със същите лица
28 мар 2024 16:08, Анисия Иванова
7

България отива на предсрочни парламентарни избори. Това стана факт, след като "Има такъв народ" днес върна веднага папката с третия мандат на президента Румен Радев.

"Не мисля, че заслужава чак толкова внимание кой получава мандата, при положение, че явно консенсусът е да се отива на избори. Ситуацията е ясна", заяви политологът Георги Проданов в студиото на "България сутрин".

Пред политиците се появи и въпросът дали изборите да са 2 в 1, заедно с европейските избори, или да бъдат през седмица. Основната причина за желанието за комбиниран вот е фактът, че така биха били спестени 100 милиона лева. Според политолога доц. Албена Танева, това е сред по-малките проблеми на депутатите, а трябва да се обърне внимание на политическата нестабилност.

"Ние имаме една доста продължителна политическа ситуация, включвайки нестабилността, петте избори, краткото правителство, несъстоялата се ротация и промени в Конституцията, които се наложиха, защото проличаха дефекти и дефицити, които преди това не е имало повод да се появят. Има доста публикации в момента, които описват сложността на прехода от правителство в оставка към служебно правителство" каза доц. Танева за Bulgaria ON AIR.

Двамата политолози отбелязаха, че работата на служебното правителство е само и единствено да организира предстоящите избори.

"Служебното правителство се занимава с организация на избори, така че дали са симпатични на едни или други не би трябвало да има никакво значение. Би трябвало това служебно правителство да организира изборите, да не се занимава с подписване на газови тръби, "Боташ" и разни други неща, както се случи в близкото минало. Който и да е, трябва да свърши тази работа и да не извлича политически дивиденти", подчерта Проданов.

Предвид конституционните промени, президентът Румен Радев ще може да избира служебен премиер измежду председателя на Народното събрание, председателя на Сметната палата или заместниците му, управителя и подуправителите на БНБ, омбудсмана или заместниците му. Вчера обаче след подадената оставка от заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова се появиха притеснения, че правителството отново ще бъде политически оцветено.

"Партиите са политически институции, посредници между нас гражданите и институциите на държавната власт и тяхната отговорност е на постоянни участници в политическия процес, така че насърчаването на тази идея, че търсим непартийни хора, които са по незнайна причина по-добри, е нелогична", категорична бе доц. Танева.

Според анализаторите на хоризонта не се задава нов политически играч и вероятно отново ще станем свидетели на подобен парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Общество
Рециклирането в България не е на нивото на ЕС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
маалатъ преди 4 седмици
Има, бе, има..., още не съ е излюпил!!! Снощи по Тубатъ гледах баба Айше от Далас, тя многу познавъ на Боб шъ знайти, каза, че до края на Май 2025 г. немъ да познайм Светъ в койту живеем!!! За Бг нищу не каза, щоту май не е чувала за такавъ държавъ ама то и нас шъ нъ завърти яко!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За мен партиите са еднакви като съдържание, само етикетите са разлчни. Затова и не ми дреме кой точно ще краде от държавният бюджет.
3
2
 
0
 
! Отговори
маалатъ преди 4 седмици
Почти същите, но в различна конфигурация!!! Герб, ДПС, Възраждане, БСП и ПП-ДБ (надявам се, да се Сринат!!!). ИТН на Дългия е Аут! Есента, не са изключени и нови избори!
2
0
 
1
 
! Отговори
читател преди 4 седмици
Не е верно,ей сега си обува бутонките.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Така е ... Радев е закован за още 3 години ...