Лятното часово време е тук: Докога ще местим стрелките?

На този етап не се вижда скоро да бъде взето крайно решение
31 мар 2024 14:30, Красимир Ангелов
70
Лятното часово време е тук: Докога ще местим стрелките?
Снимка: Pixabay

В 03:00 часа тази нощ минахме към лятното часово време, като часовниците се преместиха с един час напред. Смяната на часовото време на зимно и лятно е регламентирано с Постановление 94 на Министерския съвет от 13 март 1997 г. , сочат данни на отдел "Справочна" на БТА.  

Съгласно постановлението всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври се въвежда зимно часово време, като часовниците се преместват с един час назад, а в последната неделя на март се преминава към лятно часово време, като часовниците се преместват с един час напред.

Първата смяната на часовниците се урегулира с приемането от Министерския съвет на Постановление 6 на 26 януари 1979 г. Според официалния документ то ще настъпва на 1 април и ще продължава до 30 септември всяка година, като часовниците се преместват съответно с 1 час напред и назад.

Това обаче не е окончателно. На 13 март 1997 г.  Министерският съвет приема Постановление 94, с което се отменя Постановление 6 от 1979 г. С новото постановление се регламентира лятното часово време да се въвежда в 3:00 ч. през последната неделя на март, като часовниците се преместват с 1 час напред, а връщането към астрономическото време да бъде в 4:00 ч. през последната неделя на октомври, като часовниците се преместват с 1 час назад.

През 2014 г. Волен Сидеров внася за първи път в парламента проект за решение на Народното събрание, с което да се възложи на Министерски съвет да отмени постановленията за лятното часово време.

През 2018 г., Европейската комисия предложи смяната на часовото време да се отмени, като държавите членки запазват правото си да решат коя часова зона да важи за техните територии.

Очакваше се този процес да бъде приключен, като всяка страна да избере на кое време да остане. В крайна сметка обаче пандемията от Ковид, както и избухването на войната в Украйна, постави този процес на заден план и на този етап неговото решение не стои на дневен ред. Възможно е обаче след изборите за европарламент през лятото въпросът отново да бъде поставен на дневен ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според мен зимното време е по-подходящо за лятото. Изгрява рано, което кала и хората да се будим по-рано, което ни печели свободно време у дома преди да почнем работа. От друга страна привечер между 5-6-7 улиците са сравнително празни защото е жега и не се диша, а хората масово чакат да се стъмни/разхлади преди да излязат по улиците. Определено, ако задържим зимното часово време ежедневието на много хора ще се уплътни.
8
41
 
10
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 2 месеца
Няма нищо особено в минаването към лятно време! Много хора сега работата им е свързана с пътуване в различни часови зони и те нямат проблем с адаптацията. Тук се оплакват хроничните алкхолици и наркомани, които всяка сутрин имат махмурлук, а също някакви дебели мързеливи лелки и баби. Не хайлазувайте, лягайте рано и ставайте рано, откажете алкохола, вечеряйте по-рано, спортувайте редовно и нека да видим дали ще имате проблеми със смяна на времето.
7
2
 
12
 
! Отговори
асфалто ригос преди 2 месеца
ахахахахах...."обективната"Джурналистика в този сензационно-вдъхоновяващо-категоричен сайт...достоен заместник на ВЕСТНИК СТЪРШЕЛ не се осъзнават че от 7-8 години повтарят една и съща дезинформация с цел контрол на съзнанието на поддаващите се говХеда!!!щели да сменят времето...мбуахахаха...ама напишете дежурната си неделна "информационна"статия с колко са се повишили цените на стоковата борса че ние говедХата чакаме с нетъпение да бъдем "ИНФОРМИРАНИ" от обективните ви Джурналисти(драскачи)..хха
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 5 ами, заминавай?
5
5
 
47
 
! Отговори
OZZY преди 2 месеца
Смяната на астрономическото време е отживелица!Икономията на еленергия за осветление отдавна не е актуална!Оставете си единия вариант и край!Много държави го направиха.
4
11
 
29
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Благодарение на ЕС и САЩ днес ние българите всеки ден можем да ядем банани.
3
6
 
20
 
! Отговори
Карлсон преди 2 месеца
Докато съвсем ни бръмнат главите.
2
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако е живее на екватора или полюса няма нужда, но тука е добре,
1
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много е добре и няма нужда да се маха. ЕС не може да нарежда на бг.