Антибиотиците от днес могат да се купуват само с електронна рецепта

Отсрочката изтече, нови отлагания няма да има
1 апр 2024 07:51, Елка Василева
20
Антибиотиците от днес могат да се купуват само с електронна рецепта
Снимка: архив, БГНЕС

От днес антибиотиците ще се отпускат само с електронна рецепта. За тях в последните няколко месеца важеше отсрочка и можеха да се купуват и с хартиено предписание.

Нови отлагания обаче няма да има, припомня БНТ. В средата на октомври миналата година беше въведено задължително електронно предписване на антибиотици и лекарства за диабет. Но заради сигнали за проблеми и по настояване на Български лекарски съюз през декември правителството реши да върне и хартиената рецепта до 31 март. Разработено е и приложение, през което могат да се предписват рецепти и в офлайн режим.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Дора преди 1 месец
Прогнозирам повишаване на смъртността. В някои села лекар нямат, камо ли електронна рецепта. А неосигурените здравно на какъв лекар ще отидат? Хората се запасяват с лекарства и когато дойде моментът, сами решават как да се лекуват. Отнемат на хората още една възможност да се погрижат сами за здравето си.
19
0
 
3
 
! Отговори
Друг пенсионер преди 1 месец
Всичко се прави да ни е максимално гадничко .Вместо улеснение , нови затруднения за лекари , аптекари и болни.
18
0
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
А безплатни лекарства за сърдечно болни ще има ли , или е априлска шега. Пълно мълчание.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фашистииии, нацистиии, гаддовеее.....
16
2
 
3
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
А за другите хапчета кога? Значи антибиотици не може, а аспирин и аналгин може, така ли? Какви са тези половинчати работи, веднага аптекарите да вземат мерки!
15
0
 
7
 
! Отговори
Така преди 1 месец
Очаквам да се създаде верига от нелегални, а защо не и от легални аптеки, снабдяващи се от Турция. Това ще стане постепенно и аптекарската мафия у нас пак ще го духа.
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ivekнеразположението не се лекува с антибиотик.
13
0
 
1
 
! Отговори
1262 преди 1 месец
До Отегчен. Не влиза в задълженията на спешните да пишат е- рецепти. Това не е спешен случай.
12
0
 
4
 
! Отговори
д-р Хадес Мафиотов преди 1 месец
Смъртноста в държавата трябва да бъде контролирана.Иначе какви ще са тия пенсионери,които ще получават държавна пенсия от заводите и ТКЗС-та още 10-20 години? Това си е загуба за Бюджета .Който не работи,не трябва да живее,а докато работи за парче хляб,ще се грижим за здравето му.Разбира се ако след това може отново да бъде работоспособен.Иначе !!!! Сбогом Гергино.
11
2
 
4
 
! Отговори
бонго преди 1 месец
До Анонимен - Никакви пари не взимат лекарите за е-рецепта, че да плюеш, дребно злобно човече! Точно обратното е - изписването изисква закупуване на техника и софтуер! Но пък аптеката получава по 6лв. за изпълнение на същата тази рецепта!
10
0
 
8
 
! Отговори
Отегчен преди 1 месец
Поредното мислено, мислено и накрая .... /звездички/ на килима. Само чакайте да видите какво ще става събота и неделя в спешните центрове. Щото то няма друг начин да получиш рецепта в продължение на повече от 48 часа.
9
0
 
8
 
! Отговори
Ivek преди 1 месец
Примерно: събота е личните лекари не работят но ти се чувстваш неразположен и незабавно през деня трябва ти антибиотично лечение аптеките работят имаш средствата но л. лекар е някаде и не може да ти пише онлайн рецепта какво правим. Случи ми се ходил съм и в бърза п. от там отг. беше че само л.лекар може да издаде рецп. за антиб. какво правим? Чакам понеделник и в болница с плевмония.
8
0
 
3
 
! Отговори
Душо моя преди 1 месец
Ех, душо моя ... С това пусто дигитално прераждане пак калпава епоха уцели ...
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А АНТИГЛАМОТИЦИТЕ С РЕЦЕПТА ЛИ СА?!!...
6
0
 
7
 
! Отговори
Будали преди 1 месец
60 лева преглед и 6 лв за лекарство. Ай сиктир. Черния пазар ще се засили. В Турция дават каквото поискаш без да питат. Има бусове пътуват всеки ден. А аптекарите ако са заспали - да си искат рецепти.
5
0
 
10
 
! Отговори
РусенецЪ преди 1 месец
Добре, че Гюргево /Румъния/ ми е на 5 километра. Че понякога 24 часа са животоопределящи.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дреме ми за вашите рецепти. Всичко е за да се дават пари на личните лекари. Аптекарите обаче са бизнес също. Имат интерес да им се купува. И преди и сега ще е едно и също. Питат те за рецепта, но като нямаш пак ти дават. Денкоглу моето битие и съзнатие не може да определа. Баста.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последния път, когато ми предписа антибиотик ЛЛ софтуерът му не работеше. Наложи се да е на хартия. Какво правим, ако пак се случи? Просто няма да има начин да назначи лечение.... А ако няма ток в момента?
2
0
 
24
 
! Отговори
Нико преди 1 месец
Каква му е идеята на това? Кога ще оправите държавата, всичко е заприличало на дигански катун.
1
0
 
25
 
! Отговори
Ежко преди 1 месец
Няма страшно,ще си купуваме от Турция или Сърбия!Наложихте монопол на лечението ли?