Над 16 600 деца са родени по държавната ин витро програма

Осигуряват се средствата за 4 опита на едно семейство
2 апр 2024 08:38, Петър Бойчев
10
Над 16 600 деца са родени по държавната ин витро програма
Снимка БГНЕС

Вече 15 години Държавният фонд за ин витро процедури помага на двойки с репродуктивни проблеми да сбъднат най-голямата си мечта - да прегърнат свое дете. Откакто съществува Центърът за асистирана репродукция, подпомогнати са били 38 000 двойки с репродуктивни проблеми.

След приемането на Бюджет 2023 размерът на отпусканите средства за процедура на одобрените двойки - от 5000 лв., беше увеличен на 6000 лв. Същевременно държавата продължава да поема средствата за 4 ин витро опита на едно семейство.

Вследствие на спонсорираните от фонда процедури, родените деца са над 16 600. Родители на едно от първите такива деца стават Кремена и Кирил, които извървяват дълъг и труден път преди да се роди тяхната рожба. В продължение на десет години двойката мечтае да чуе заветните думи „мамо" и „тате".

„Спомням си дългото чакане пред кабинетите, надеждите, с които влизаш всеки път при лекарите, а след това и разочарованието, щом видиш негативните тестове за бременност", разказва пред NOVA Кремена Миленкова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Минал по този път преди 1 месец
До Христо Христов - нищо подобно. Репродуктивни проблеми могат, и се случва да имат и под 35 годишните. А нерядко по-зрелите родители са по-опитни, финансово осигурени и отговорни от по-младите.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1,Аз като нямам аборти, имам си мъж, уж всичко ни е наред, обаче нещата не се случват, к'во да кажа?! Не генерализациите нещата, обидно е и некоректно.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А колко ли още деца щяха да се родят по този метод, ако натам бяха пренасочени онези 2-3 милиарда, които ежегодно държавата къса от парите на данъкоплатците, за да хрантути здрави-прави индивиди от индийските махали? Душата ми се пълни, като гледам русичките дечица на снимката. Да са живи и здрави!
7
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно е че мислят че е весела малка играчка, на която да се радват, на усмивки и очички и вече са част от клубът инвитро и ще го защитават. А жените си показват коремче като някакво бижу и после вързопче окачено като фетиш и маршируват с количка в парка в редици по пет и колони по десет, което идва да покаже вижте какво направихме, ние сме жени и раждаме, а вече често и мъж, понеже някой се съмнява какво носите в гащите. Но това са педофили, има нещо извратено в това че искат да си играят с деца
6
5
 
0
 
! Отговори
родител 1+ родител 2 преди 1 месец
Евроатлантическо ми Е... Според умнокрасивитетЪ не е добре да се раждат деца,щот' отделят въглероден отпечатък и нарушават еко-клима-глобал-затопляне-зелен-прехода на Урсулю Фродолайнен и давоските ценности.Освен това лошите "мама" и "тате" не дават детето да си поиграе на скрий морковчето с мис Ханс и мисис Джон,което руши моралните евроатлантически и ЛГБТИФКШ + ценности. Редно е новородените да се отглеждат в уютна и задушевна среда от Хелзинския клошаритет и Амнести извратенейшънъл...
5
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те са не само репродуктивни, НО и генетични и умствени, защото децата им може да унаследят същите проблеми и да ходят по мъките, а и с какъв акъл ги раждат тези деца за да умират от старост. И това са милиони милиарди техни правнуци защото всяко поколение се удвоява. Те убиват хора, като им даряват смърт, нали първо драпане и борба за оцеляване и после затъване в тинята с паркинсон Алцхаймер инвалидна количка и смъртен одър.
4
0
 
15
 
! Отговори
Октопод преди 1 месец
До Христо ХристовГлупости! С жената се мъчихме от 29 до 38г. Накрая стана и имаме две страхотни здрави деца.
3
22
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Само до 35 години трябва да е безплатно! След това е безотговорно и вредно.
2
2
 
14
 
! Отговори
браво преди 1 месец
Браво. Поздравления за програмата. Дано има и повече
1
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи она се стърже яко, после работата не става и айдее от данъците се плата на "горките" да станат майки! А дека е сторила пет аборта преди това се не брои. Откачена работа.