В момента нямаме 40 млн. лв. за добавки на пенсионерите

Проблем с пенсионните системи има в целия ЕС, подчертават експерти
51

Месец преди Великден, ГЕРБ и ДПС предложиха по 75 лева да получат пенсионерите под линията на бедност. Тази мярка ще струва около 40 млн. лева. Против идеята се обяви финансовият министър в оставка Асен Василев. По думите му с еднократни помощи не се решават проблемите на пенсионерите.

"Темата за добавките е стара. Още през 2003 дадохме първите добавки. Винаги е имало проблем с обществената комуникация. Нарича се добавка към пенсията, но не е такова. То е социално плащане, помощ на държавата към хората в пенсионна възраст. Добре е, че се прецизира през последните години - помощта не трябва да е еднаква за всички", коментира бившият социален министър Христина Христова в студиото на в "България сутрин".

Събеседникът ѝ - икономистът д-р Юлиан Войнов, уточни, че в момента нямаме 40 млн. лв. и няма яснота дали ще ги има до края на годината.

"Очаква се да постъпят на база на изпълнение или преизпълнение към момента. Ако има икономически сътресения, може да се увеличи безработицата като допълнителни плащания. Няма яснота. Това, което каза министърът - човек, ако има разлика от 1 лев под 526 и над 526 лв., означава, че единият ще вземе с 8-10% повече, докато другият ще остане със същата пенсия. Социално това не е добър подход", обясни д-р Войнов пред Bulgaria ON AIR.

В социалните плащания има явление, наречено "синдром на границата", стана ясно от думите на Христова: "От гледна точка на справедливостта - трябва да има доходен критерий.

Според д-р Войнов в момента се разчита само на вътрешни трансфери в бюджета на НОИ.

Добавките трябва да бъдат разглеждани и на фона на "огромния дефицит" за пенсия, който имаме, напомни бившият социален министър. Д-р Войнов от своя страна отчете като проблем това, че парламентът изземва функциите на Министерството на финансите.

"Проблем с пенсионните системи има в целия ЕС. Те са на основата на два фактора. Единият е демографската ситуация. Ние не можем да преодолеем сивата икономика напълно. В последните 5-6 години имаше много административно-партийно-политическо вмешателство за промени в пенсионната система", заяви Христова.

540 000 души ще посрещнат Великден под линията на бедност, сочи статистиката. По думите на бившия социален министър с политики държавата може да облекчи хората.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
Бедна пенсионерка преди 1 месец
Асен Василев говори лъжи! При последното увеличение пенсията ми се качи с 2лв и съм под линията на бедност. Това сме хората, които след 89г останахме без работа и стаж за пенсия заради унищожаване на икономиката, а някои и заради сивата икономика, но за това е виновна държавата. Никой не говори за тези хора, сякаш са виновни, че това поколение беше най ощетено заради прехода. При последното увеличение на пенсиите намазаха само тези с вискоте пенсии, които са получавали и високи заплати.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ах няма ?! Я кажете на някой от Банкя да отвори чекмеджето !
42
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Аз лично почти не познавам пенсионер, който реално да е взимал добра заплата и сега да е зле. Личен опит от двамата ми дядовци и баби, тези които са били вишисти и са взимали нормални заплати са добре, защо другите които цял живот са работили на минимална са зле . С огромно извинение, но ако аз сега си къткам и си работя някъде спокойно на минимална заплата според вас каква пенсия ще взема? И трябва ли да рева после или младите да ми плащат дълговете.....не е много честно
41
7
 
2
 
! Отговори
Независим преди 1 месец
Ами за съжаление поради политически грешки, управленческа система и избори на хората от соца, все още не можем да им оправим дълговете. Всеки втори си взима от работа каквото иска, идва в понеделник по обед, тръгва си в петък преди обед, работил до 50-55 години на минимална заплата, избрали си сами партиите и сега реват..С извинение, ние младите им плащаме дълговете и въпреки всички искам да им увеличат пенсиите, но съм против тези помощи с цел пол.гласове
40
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Стига с тези глупости, ако не може да ги увеличите и да дадете помощ, то в пъти по смислено е да увеличете пенсията вместо еднократна 70 лв. помощ...Вярвам, че всеки би мислил за напред вместо да си гледа краката. Стига с тези маркетингови трикове да печелим гласове...
39
1
 
7
 
! Отговори
Асен преди 1 месец
Безсрамници,но има за хотели ,изхранване,детски и здравеопазване на украинци вече трета година
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък да изразя едно непопулярно мнение.Пенсии изобщо не трябва да се дават.Пенсионерите каквото са си изработири отдавна е окрадено,при това пенсионерите гласуваха за и аплодираха крадците.Пенсиите дето ви ги дават ги крадат от моя труд и от бъдещето на моите деца.
37
3
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
това е купуване на гласове толкова е брутално че нямам думи на всички от1 юли стига с тази демагогия на дпс само пари искат не се наядоха 30 годиниотвратителна икон банда това не е никаква партия
36
3
 
2
 
! Отговори
Един Дедо преди 1 месец
Уважаеми 31. Щом са ти определили по-висока пенсия, харчи си я със здраве. Пожелавам ти го искрено, но като си нямаш хал хабер от каламбурите в пенсионната ни с..м.***, заложени по обем трилогията на Толстой, не ръси умнотии. От Дедо ти Морз от бившия ОК Риболов- Бургас.
35
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Е, има и някои пенсионери с високи пенсии, цял живот на държавна работа, без да са плащали осигуровки, които не са се преработили, но си живеят живата! И преди, и сега! Не забравяйте и това, когато казвате, че всички пенсионери трябва да получата надбавки! Не е справедливо!!!
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой да е виждал пенсионер на протест? За един приятел питам.
33
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цял живот се осигурява на минимална заплата, взема пари под масата, кълчи гюбеци в чалготеката, а после иска да му дават висока пенсия от НОИ.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом ги няма изниква въпроса КЪДЕ СА?Кой ги прибра?
31
3
 
6
 
! Отговори
елито преди 1 месец
До До 28Това е великденска добавка, няма нищо общо с заработеното преди години.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами Гласувайте Бе ! при 80% активност трудно се фалшифицира ,а при 25% е ала бала,пунта мара и за гносните укри имат милиарди - /по 4 хиляди Кеш пара на месец им дават/ ,а за Българските пенссионери Няма .
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Допълнителни пари за пенсионерите, ако се дават трябва да са пропорционални на осигурителния им принос докато са работили. Не трябва да се насърчава укриването на доходи, а това, което предлагат ГЕРБ и ДПС е точно това - насърчават работещите да укриват доходи и награждават пенсионерите, които са укривали доходи
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Циркаджии , за изкупуване на Фалиралата Столична Топлофикация намерхте 1,6 милиарда лева но за пенсионерите неможаха да се намерят едни 40 милиона лева (((
27
5
 
9
 
! Отговори
елито преди 1 месец
До Справедливо Странна логика.Смяам, че трябва да е обартното.Тези с големите пенсии да вземат по-малко от другите.Те и без това си получават повече целогодишно.Нека и с по-ниските доходи да успеят да си пазаруват за празниците.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
що зяпате надолу на снимката бе, безсрамници
25
2
 
4
 
! Отговори
Справедливо преди 1 месец
Принципно хората с по-малки пенсии имат по-малка нужда от допълнителни пари, а тези с по-голяма пенсия имат по-голяма нужда от пари. Справедливо ще е на всеки пенсионер да се дадат допълнително пари колкото са 10% от пенсията му. На пенсионер с 700 лева пенсия 70 лева, на пенсионер с пенсия 1000 лева да се дадат 100 лева и т.н.