Над 200 млн. кучета и още повече котки се скитат по улиците на света

Една котка ражда до 19 котенца годишно, а едно куче - до 24 кученца
15
Над 200 млн. кучета и още повече котки се скитат по улиците на света
Снимка: Pixabay

По данни на Световната здравна организация (СЗО) над 200 милиона кучета и още повече котки се скитат по улиците в световен мащаб. Това съобщиха от фондация „Четири лапи”. По случай Световния ден на бездомните животни, който се отбелязва на 4 април, организацията за защита на животните припомня нуждата от любящ дом за всяка котка и куче по света. Една котка ражда до 19 котенца годишно, а едно куче - до 24 кученца, което увеличава проблемите със свръхпопулацията и страданието им, добавиха от „Четири лапи“.

„Всяко куче и котка заслужават любящ дом. Безотговорните стопани са една от основните причини за проблема с бездомните животни. Ето защо „Четири лапи“ работи в тясно сътрудничество с общностите за създаване на култура на осиновяване и подкрепя приютите с експертен опит. Когато има повече бездомни животни, отколкото свободни домове, ние работим с общностите, за да насърчим грижовни и подкрепящи отношения с животните. Нашите терапевтични кучета са най-добрият пример, за да покажем, че всяко бездомно животно заслужава втори шанс и може да промени живота ни", казва Мануела Роулингс, ръководител на отдел „Помощ за бездомните животни в Европа и Обществена ангажираност" в „Четири лапи“.

Фондацията също така обучава бездомни животни за кучета-терапевти, които помагат на децата в обучението и социалните им умения, осигуряват на самотни хора в домове за възрастни хора безвъзмездна обич и комфорт или улесняват лечението на пациенти. С проекта "Животни помагат на хората" терапевтичните кучета действат като модели за подражание и могат да помогнат за промяна на нагласите на обществото към бездомните животни.

„Четири лапи“ работи активно и в Азия, и в Европа. От 1999 г. насам - и в Източна Европа, където е регистриран най-голям брой бездомни кучета в Европа. Заедно с местни партньори в Румъния, България и Косово фондацията прилага хуманни, устойчиви и ръководени от общността програми за управление на популацията на кучета и котки. От тогава досега са стерилизирани и ваксинирани над 240 хил. бездомни котки и кучета, уточниха от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: коткикучета
Още от Общество
Завърналите се: БГ лекари от Ботсвана отварят кафене в Асеновград
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Манталитет преди 3 седмици
Има градове по Европа, в които не съм видял нито едно улично животно. Има и други, където уличните кучета и котки са малко, но вместо тях се навсякъде разминаваш с кози, магарета, крави, коне, кокошки, всякакви модели прасенца, маймуни, змии, даже скунксове, бе...шарен свят
12
2
 
5
 
! Отговори
горките котки! преди 3 седмици
Лошо е когато са бездомни. Но,ако никой не ги приюти, нека се разхождат милите. Виж за кучетата съм на мнение, че трябва евтаназия за бездомните песове.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Над 2милиарда безделници се шляят по света, и чакат за помощи от ЕС и САЩ.И цапат много повече.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АЗ ХРАНЯ 4 КОТКИ - Напролет винаги се организират котешки изложби. На такива места някои продават малки котенца, а други направо ги подаряват. Може да ги занесеш в зала, където се организира такава изложба. Идват хора да разглеждат, децата им мрънкат "Искам коте", но не всеки е склонен да дава пари за котка. Ако ги подаряваш обаче и дадеш на детето възможност да си избере онова коте, което най-много му харесва, тогава сигурно ще се отървеш от котилото по най-безболезнен начин.
9
0
 
0
 
! Отговори
Чин Чонг Пинг Линг преди 3 седмици
Мъфка има па света. 為人民提供食物
8
10
 
2
 
! Отговори
Гладен Китае от Ухан преди 3 седмици
Печено на Фурна с Жасминов Ориз и Соев Сос - Един Път , утепало се!
7
0
 
3
 
! Отговори
Уточнител преди 3 седмици
Котката била раждала по 19 котенца годишно. А един мъжки котарак по колко котета годишно успява да направи?
6
1
 
6
 
! Отговори
Философ преди 3 седмици
Ако решат да се разбунтуват, ще стане световна революция.
5
1
 
5
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 3 седмици
До Анонимен "във Виетнам" Имаше период когато в софия квартални *** нямаше. Виетнамците си готвеха "бито куче с ориз в тоалетна чиния с бързовар" :)
4
0
 
1
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 3 седмици
A, да! Помни и почитай зелената котка от варна! И "Реди" от каспичан!
3
0
 
5
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 3 седмици
Ама за една година ли котката ражда 19 котета? Ама всяка ли? Нещо пак са се изплъзнали клавишите изпод пръстите на клавиатурната маймyна в днеса...
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Над 200 млн. кучета и още повече котки се скитат по улиците на света" - но не и във Виетнам :)
1
3
 
11
 
! Отговори
Куче с ориз преди 3 седмици
Котките могат да оцелеят в естествена среда, но кучетата не.

Спонсорирани публикации