160 000 безработни не отговарят на нуждите на пазара

Безработицата в страната ни е на възможно най-ниското ниво
Обновена: 8 апр 2024 12:20 | 8 апр 2024 12:20, Инна Ангелова
76

Според Георги Първанов, член на УС на Българската конфедерация по заетостта, безработицата в страната ни е на възможно най-ниското ниво. “От друга страна, 140-160 хиляди човека, които са безработни, не отговарят на нуждите на пазара на труда”, каза още Първанов в ефина на Bulgaria ON AIR.

"Една голяма част от безработните са трайно неактивни, но като цяло не са тези хора, които търси пазарът и тези професии. Няма движение в правилна посока на пазара на труда. Нужна е свежа кръв", разясни Първанов в студиото на “България сутрин”.

По негови думи е необходимо да се върнат повече българи от чужбина и да се внасят кадри от трети страни, тъй като този внос е бил ограничен в пъти през миналата година. Първанов допълни, че в момента има и спад а търсенето - без работицата е ниска, а работодателят търси по-малко персонал.

“Особено осезаем е спадът в аутсорсинг и IT сектора. Някои говорят дори за 40% спад на позициите, което е много голям процент. Това създава една ситуация на пазара на труда, каквато не сме виждали, от която единственото излизане е със свежа кръв", отбеляза експертът.

Първанов поясни, че няма определен тип хора и изграден профил на трайно безработните. Към момента все повече се търсят хора със средно или средно техническо образование. “Много голямо търсене има на всякакви видове техници, инженерни кадри в медицината. Асансьорни техници е драматичен пример. Има професии, където се обучават по 20-30 души на година, което е крайно недостатъчно. Ние наблюдаваме също така много голям ръст на търсенето на счетоводители - оперативни счетоводители, главни счетоводители, такива, които владеят езици", каза още гостът.

Според Първанов приемането на България в Шенген представлява риск за пазара на труда на страната ни, тъй като хората, които са дошли да работят тук, биха могли да се преместят по-лесно да работят в друга европейска държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от Общество
Пиян катастрофира с колело
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Давайте достойни заплати и условия на труд ,не гледайте на работниците като роби!!!!
65
0
 
2
 
! Отговори
Жиката преди 3 седмици
Новите технологии ,ще доведат до голямо соц.разслоение.Някога имаше приемственост,предаваше се опита на повече участници в трудовият процес. Сега конкуренцията не разрешава ,това да се случи.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Господин Гошко знае ли, че със средно специално се излизаше от техникумите /4 г обучение/ но такива отдавна няма, а къде е останало нещо от тях е преправено на гимназия с някъв си профил. Наблягат на Английски, не на професии и няма стажове, няма практика. Последния набор влязал в истински техникум е 74- 50 годишни вече. И дори те не са завършили като хората защото от първи курс ги подхвана "бленуваната" банане демокрация! Като се прибера от чужбина искам заплащане, подобаващо.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 62 : Познавам и читави. Но повечето са ....... не ми се говори. Още има хора дето се лъжат да ги наемат, после като дойдат да ми реват им искам двойно да им оправям спагетите.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 61: абе не е точно така, все пак това е държава с 1,4 млрд. население
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 60 : Читавите от тях се изнесоха по "бели" страни. Това, което е останало там....никакви пари не струва, и се научиха да ги избягват.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В контекста на аутсорсинга колко плащат на кодещите от държавата Бхарат
59
0
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 3 седмици
До Анонимен 56 : Защото им е по-изгодно да дадат 20 хил долара на мен, отколкото 50 хил на някой американски колега. Оутсорсинг, брато, държавните граници вече не са ограничение. Сащ плащат на синиър от българия по $100-$150 на час, зависи от платформата и езика.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 55 : Какво "висше"? Ако е нещо от сорта на "европеистика", "МИО", "Връзки с обществеността" и прочие други безполезни специалности - 1300 са добре. Запишете някоя безполезна дисциплина, за която няма пазарно приложение, после се оплаквате. Ама мама е казала да завършите "вишо" на всяка цена нали?
57
1
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 3 седмици
До Анонимен 56 : А защо смяташ че ме интересува кой къде и колко взима? Интересуват ме моите доходи, а те са си добре!
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Програмист - Тогава защо в САЩ средната заплата на програмист е едва 60% от средната заплата на общопрактикуващ лекар?
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Предлагат ми работа в София за 1300 лв., с висше образование от СУ, квартира ли да плащам, да живея ли
54
0
 
4
 
! Отговори
Батьо ви преди 3 седмици
Огледай се - масово жените веят едни рехави, изтощени косици, подстригани съвсем не подходящо и в крайна сметка изглеждат нелепо. Първо фризьорът ще ти подбере правилната прическа, така че да извади възможно най-добрата ти визия. Т.е. не какво си представяш ти, а какво е подходящо за теб - твоят тип лице, твоята физика и т.н. След това ще ти изпълни прическата качествено. И да видиш как една иначе невзрачна жена придобива самочувствие и оттам целият и живот се променя. Ето затова взимат скъпо.
53
2
 
4
 
! Отговори
Батьо ви преди 3 седмици
"няма как фризьорка да изкарва 4 пъти повече на час от специалист с висше образование" - извинявай, братче, но тези разсъждения са от епохата на социализма. Ако фризьорката е наистина специалист, то час при нея можеш да си запишеш след месец примерно и познай на какви цени работи (трицифрени са). Така че ще изкарва луди пари, ама трябва наистина да е на ниво. Ако не ми вярваш, поинтересувай се примерно в Ню Йорк колко време се чака за час при известен фризор и колко струва да ти направи прическа
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 52, не, по-скоро ти се подигравам :)
51
3
 
1
 
! Отговори
до До Интересно е преди 3 седмици
Ти пък какво подскокна като ощипана госпожица ;)
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Интересно е, на чиито той прецени. Няма връзка с теб, дишай спокойно!
49
2
 
4
 
! Отговори
Интересно е преди 3 седмици
един мъж на средна възраст с розово сако на чии ли нужди отговаря?
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 46, какъв балон бе? Счупваме парите! Балон има само в кратуната ти! Проблемът е за тези, които искат да дойдат и да крънкат пари. Примерно е проблем за сина ти/дъщеря ти, който/която не става за нищо и са решили, че в ИТ могат да трошат пари. Еми сега няма! За онези с опит и знания... заплатите растат нагоре дори. Дори не можете да осъзнаете какво в действителност се случва. Някой ден дано се спука балона в кратуната ти. Пък и евентуално да поумнееш!
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами не знам, но такова изказване нужна е "свежа кръв" звучи зловещо, ако човек се замисли секунда повече.

Спонсорирани публикации