Пеевски: Почит за приноса на ромите към националната идентичност

На 8 април се чества Международния ден на ромите
8 апр 2024 09:10, Анисия Иванова
70
Пеевски: Почит за приноса на ромите към националната идентичност
Снимка: БГНЕС

По повод Международния ден на ромите - 8 април, поздравявам всички представители на ромската общност, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра на партията.

"На днешния ден честваме културно и езиково многообразие на ромите, които са неизменна част от националната ни история, настояще и бъдеще.

Мисията на ДПС е да отстоява правата и свободите и да работи за хората, без значение от тяхната етническа принадлежност, религия и социално положение.

Заедно трябва да изградим култура на подкрепа и приобщаване и да отдадем почит на приноса на ромите към нашата национална идентичност. Съхранявайте своите традиции и обичаи, заедно можем да постигнем общество на толерантност и взаимно уважение.

Затова нека с увереност и постоянство в постигането на целите на политиката на интеграция - повече образование, повече здравеопазване, повече сигурност, да работим за по-доброто бъдеще на нашите деца. Уверявам ви, че ДПС няма да отстъпи от тази своя отговорност. Пожелавам на всички роми в България здраве, благоденствие и късмет", заявява Пеевски.

Международният ден на ромите се отбелязва се от 1990 г. по предложение на Международната организация на ромите "Романи юнион" от 4-ия Световен конгрес на ромите в Серок, Полша. Годишнина е от първия световен конгрес на ромите (7-12 април 1971) в Лондон, Великобритания, на който са приети ромското знаме и ромския химн. В България се отбелязва от 1991 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: Делян Пеевскироми
Още от Общество
Започва изплащането на пенсиите за април
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 3 седмици
Жалко е ,че използвате и най- уязвимите кръгове на обществото за поръчковите си мероприятия от всякакъв характер.Благодарение на корпоративен и купен вот ,чрез тях и вашия престъпен представител имате гласове в региони ,в които няма турско население ,като Монтана .Преди години се стигна дори да парадокса ДПС да са втора сила.Когато някой уличат в престъпни действия отива в другата групировка.Идва времето на такива ,като ДА,ИД и компания за справедливо наказание ,преди техните вождове.
44
0
 
1
 
! Отговори
Гръцката държава преди 3 седмици
Само сиртакив и гюбеци няма да си изплатят 3 бильона външен дълг.Да им е честит празника.
43
0
 
3
 
! Отговори
Където те видя преди 3 седмици
С двуцевката гратис те пращам в канАЛА.
42
0
 
2
 
! Отговори
34г. Раздаване на преди 3 седмици
Порции на 4 мильонното *** население и гръцката държава в Европа е забавила развитието на европейската общност с 2500г.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Остап Бендер,ще си почупи краката да тича до америк. посолство,за да докладва от кухнята,какво мислят в най новото правителство за големия "брат".
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изтриха клиповете отпреди години, когато младия Шиши беше на турне из махалите и друсаше сланини на сцената, подскачаше като *** пред мърлявите бхаратци само и само ДПС да смукне некой глас...
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Посочете ми поне едно право, отпреди и отсега, което българите имат, а ромите нямат.
38
2
 
6
 
! Отговори
Нормално преди 3 седмици
Наближават избори. Ромите гласуват и стават все повече и повече като процент от населението. Българина очаква да забогатее, завърши, да си поживее за да прави деца и като/ако реши че е време установява че не може. Един ром за това време вече е с 12 деца. Народопсихология и дарвинизъм
37
0
 
6
 
! Отговори
Чудя се преди 3 седмици
Той ром ли е *** ли аз вече не мога да разбера
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пеевски отчуждава малкото български електроат, който ДПС има ... Ама лошото е, че си навлича много протестен вот. Костадинов мълчи като пукъл, а като гледам, рейтинга и подкрепата за пртията му е с голям ръст.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 38 - Това е проблем, за хора кото живеят в абстрактното и академичното ...
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 36 - Проблемът е там, че след като е с българско гражданство, официално се счита, че и то, ромчето, е част от нацията ни, макар че то самото едва ли знае значението на думите "нация" и "идентичност" и едва ли съзнава от какво е част. Но всичко, което върши, става част от нашето битие, щем нещем. По този начин и то пише нещо върху стената, наречена национална идентичност, образно казано.
33
0
 
5
 
! Отговори
Там е бедата преди 3 седмици
Наистина допринесоха за промени в националната ни идентичност. Който разбрал - разбрал.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Самото заглавие е лишено от смисъл и логика. Или си българин или ром. Това е! Няма как ромчо да претендира за национална идентичност след като не знае половината думи на които му говориш, писането и четенето му започва и свършва до Айше татуирано на ръката му и не е чувал за Кирил и Методий
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А нещо за приносът на ромите към побой на бг пенсионери няма ли да кажеш, гнусна лоена топко, защо просто не пукнеш от преяждане гнусен домус
30
0
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
купуването на гласове вече започна първо 75 лв добавка сега сладки приказкина изборите некое кебапче и т.н. по схемата сега няма кои да следи за купуванетона гласове
29
0
 
7
 
! Отговори
Живеем в нещо преди 3 седмици
като комикс, егати. А най-смешното е, че едно време при бай Тошо, ромите са били по-добре интегрирани от колкото са сега. Някога са били стругари, механици, трактористи, комбайнери... в момента ги виждаме само на строежа, на улицата и на камиона за 6оклyк, в тъмните улички като пpоcтитyтки, сводници и дилъри.
28
0
 
9
 
! Отговори
... преди 3 седмици
Ами избори идват, няма как.
27
0
 
6
 
! Отговори
ЕСМЕРАЛДА ФАКУЛТЕТО преди 3 седмици
ТИ ТИЯ ГЛУПОСТИ ГИ РАЗПРАВЯЙ НА БЪЛГАРИТЕ,НА НАС НИ ДАЙ ПАРИ!!!А КАТО ТЕ ГЛЕДАМ КАКЪВ СИ ЗДРАВ ИСКАМ ДА МИ СТАНЕШ ЛИЧНА ОХРАНА НА ПАЛАТА МИ ВЪВ ФАКУЛТЕТО!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ТЕ НА РОМИТЕ ПРАЗНИЦИ ИМ ДАЙ...ЗА РАБОТА НЕ ГИ ТЪРСИ!ПО ПРИНЦИП РОМИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЧЕСТВАТ ВСИЧКИ И ХРИСТИЯНСКИ И МЮСЮЛМАНСКИ ПРАЗНИЦИ,ОФИЦИЛНАТА НОВА ГОДИНА,БАНГО ВАСИЛ(ТЯХНАТА НОВА ГОДИНА)ТЕ СА ЕДНОВРЕМЕННО И КАТОЛИЦИ И ПРАВОСЛАВНИ И ПРОТЕСТАНТИ И МЮСЮЛМАНИ СУНИТИ И ШИИТИ...САМО БУДИСТИ НЕ СА,НО И ТОВА СКОРО ЩЕ СТАНЕ КАТО ТАЙЛАНД ЗАПОЧНЕ ДА НАЛИВА ПАРИ СРЕД ТЯХ...АБЕ ДЖАМБУРЕ ДА ИМА!