Пазарът на ток у нас с нулеви цени, причина е топлото време

Инсталираните фотоволтаици в България са между 3150-3200 мегавата
11 апр 2024 21:15, Анисия Иванова
27
Пазарът на ток у нас с нулеви цени, причина е топлото време
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на електроенергия в България отбеляза първите си продължителни нулеви и отрицателни цени на тока през уикенда, като основната причина е топлото време и обилното слънцегреене. Това коментира проф. Валентин Колев, председател на Българската браншова камара на енергетиците (ББКЕ), в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Това не е аномалия - това е нормален процес при положение, че голям процент от генериращите мощности са нерегулируеми. Причината за нулевите цени са недобре представените графици от страна на производителите на електрическа енергия, особено от фотоволтаици... Ако тези графици са правилно прогнозирани от производителите, търговците ще се свършат работата с балансирането на системата."

Инсталираните фотоволтаици в България са между 3150-3200 мегавата, като в сегашните метеорологични условия може да се генерират над 2500 мегавата, което е повече от АЕЦ "Козлодуй, каза Колев. Заради свързаността си с европейския енергиен пазар, ненужната енергия може да се изнася към пазари, стига да има търсене на тези пазари.

В момента има предварителни договори за присъединяване на над 8000 мегавата, като е сигурно че до края на 2024 г. ще влязат в действие поне 1000 мегавата от фотоволтаици, каза Колев и добави, че ситуацията с нулевите цени може да охлади инвеститорския интерес.

В коментар за бъдещето на базовите мощности Колев каза, че такива като АЕЦ са нужни за развитието на ВЕИ и България трябва да реализира проекта за два нови блока в АЕЦ "Козлодуй". Въглищните ТЕЦ-ове ще ще прекратят дейността си по чисто финансови причини, тъй като няма да могат да се конкурират с евтината енергия от ВЕИ и АЕЦ, добави той.

При настоящите цени няма да има проблем да има пълна либерализация на пазара на ток, каза Колев. "Спрямо миналогодишните среднопретеглени цени на Българската независима енергийна борса "Ден напред" януари до март, цените тази година са с 40%-50% по-ниски. За март среднопретеглената цена е 120 лв/mwh, в момента за битовия сектор е 111 лв/mwh", така че увеличението за битовите потребители ще бъде около 4%-5%, каза той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: токцениBloomberg TV Bulgaria
Още от Общество
Побългарено саниране: При около 65-70% от сградите има дефекти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
айде па свободвите пазари ... сега тамън ще има излишното електричество за УкрАйна. Тенкю господин Палечко.
24
0
 
3
 
! Отговори
опа преди 2 седмици
нулеви цени, хайде бе, тея ги разправяйте на скъсаната ми шапка! както и с ,,намаляващата,, инфлация, аз не пазарувам и не плащам сметки та да виждам, какво е положението. много подценявате интелигентността ни. че има *** дето ви вярват има, ама има и будни българи дето разбират, какво мътите!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нулеви цени не съществуват. Това е просто поредното ограбване скрито под термина пазар.ВЕИ се наплодиха с голямо количество кредитен капитал. В крайна сметка част от тези проекти няма дори да се изплатят, да не говорим за печалба. Като се добавят претенциите не ЕРП за разпространение, може и на загуба да излязат. Естественно кредити ще покрият липсата и следват нови дивотии. Цената накрая е ясно кой ще плати. Както винаги!
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Къде са тия нулеви цени на тока ! Защо плащаме всеки месец цифра за ток а той бил нулев ?
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами хубаво, като е слънчево времето да падат цените тогава! За какво се загробиха толкова пари в "еко-енергии"? Или какво, няма кого да скубите с ДДС, или няма кой да прибира парите някъде? Тогава държавните институции и учереждения да ползват евтина електроенергия и да им се намалят квотите за плащане през бюджета!
20
0
 
5
 
! Отговори
силно зашаматЕна преди 2 седмици
Нека си купим сега, да има за зимата.......
19
2
 
16
 
! Отговори
Kiro преди 2 седмици
Др. е причината! ниско потребление ! а ниското потребление с какво е свързано с ниско производство ! няма индустрия която да черпи ток ! а това води да няма работа и съответно да няма пари! неползваш ток = непроизвеждаш ! Иде нещо ама ще видим !
18
2
 
16
 
! Отговори
1984 преди 2 седмици
По-големи лъжи отколкото при социализЪма! Това с безплатния ток само евроатлантическият планктон може да го повярва!
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А тука "експертите" ми обясняваха как без тецове загиване и цените ще са много високи. Българино помни поне като те лъжат.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гаврата е пълна,кога не си в магазина стоките са безплатни,влезнеш ли даже с повишена цена .
15
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Затишие пред буря преди либерализацията на пазара на тока...Къде ги видяха тези нулеви цени или са на халюцигенни гъби и имат екзестенциални изживявания?!
14
1
 
29
 
! Отговори
Аз съм z преди 2 седмици
Кога ще ми продават киловат на 0 стотинки ? Пазарът не се за консуматорите , а за играчите . Оправете си дефинициите .
13
2
 
9
 
! Отговори
муньо преди 2 седмици
слагам 20 панела утре и откачам жиците
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
де давали безплатен ток??
11
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като са нулеви цените защо бизнеса бяга от ЕС а в Сърбия много повече инвестиции ??? Значи за нуждите на европропагандата нулеви цени а реалноста все по реална .
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Средностатистически и среднопретеглено, в БГ пазарни условия, 40-50% по-ниски цени на електроенергията на Българската независима енергийна борса "Ден напред" ще намерят отражение с 4-5% увеличение на цените за потребителите. Разбрахме, пък си и знаехме, даже! Пък цитираните мощности ако са верни ...
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мойта сметка отразява само повишение, та не знам къде отива разликата и кога ще има бой с тояги.
8
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако се махнат НЕпазарните въглеродни квоти, ТЕЦ ще са си съвсем конкуретни и ще си бачкат денонощно, за разлика от фотоволтаицоте, които фаботят няколко часа през деня.
7
11
 
10
 
! Отговори
ТЕЦ преди 2 седмици
Къде са миньорите и ковачки, Григорова и бсп да ми обяснят как без тец загивам, нищо че работят на загуба и аз им плащам мастрафа....
6
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Странно, нашата сметка не отразява нулевите цени на тока. Някой вярва ли го това? Цените ан всички стоки се повишават, а ни убеждават, че токът е едва ли не безплатен. Чудна работа.

Спонсорирани публикации