БДЖ обещават нови вагони и минимални закъснения

Увеличението с 20% нямало да намали потока от пътници
16 апр 2024 16:21, Анисия Иванова
8
БДЖ обещават нови вагони и минимални закъснения

"Увеличението на билетите в БДЖ се налага във връзка с увеличение на оперативните разходи. С увеличението на минималната работна заплата, на служителите също бяха увеличени с 19,6%, както и ваучерите за храна. Има разходи, свързани и с електроенергията. В миналото не мога да кажа защо не е правено. Но решихме, че трябва да направим стъпка към по-добра поддръжка. За да приведем БДЖ във вида, в който всички искат, са нужни средства", заяви управителят на "Пътнически превози" инж. Венцислав Славков в студиото на "България сутрин".

Вчера стана ясно, че билетите за влак поскъпват средно с 20% от 7 май. Националният железопътен превозвач не е променял своите цени от началото на 2012 г., с изключение на индексиране през 2020 г. с 1,8%.

Според Славков увеличението на билетите с 20% няма да намали потока от пътници, защото то е направено поносимо за потребителите.

"Имаме сключен договор за доставка на нови локомотиви, от декември-януари ще започнат да идват. 10 са на брой, други 15 са в експлоатация. Имаме сключен договор за доставка на други 76 вагона, където условията са много по-добри от сегашните. В момента организираме доставката. До началото на май очакваме първата. Няма да има намаления на потока от пътници. Все пак това увеличение от 20% е средно, в зависимост от километричното пътуване на пътниците сме го направили така, че да е поносимо", допълни Славков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Управителят на БДЖ уточни, че за изминалата година само 2% от закъсненията на влаковете са от страна на БДЖ, а в повечето случаи става въпрос за външни фактори.

"Първоначално партидата ще бъде пусната по линиите София-Бургас, София-Варна, София-Видин. Като пристигнат, трябва да се почистят, да се направи профилактика. Закъсненията от страна на БДЖ са минимални. За миналата година от всички закъснения едва 2% са от страна на БДЖ. В повечето случаи се дължат на външни фактори", коментира гостът.

Той добави, че картите запазват цената си от 1 лев, а минимални промени ще има в картите "Класик" и "Младеж".

"Засега не предвиждаме промени в разписанието на влаковете. Най-вероятно такива ще има в средата на май месец след началото на ремонтите на Централна гара в София и Пловдив. Цените за картите остават на символичната цена от 1 лев, ще има увеличение на цените на карта "Класик" от порядъка на 8-9 лв., както и картата "Младеж" с 4,50 лв.", добави инж. Славков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Общество
Липсата на редовен кабинет не е пречка за еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А, дано! Дано и "матеряла" вътре да е добър!
6
0
 
1
 
! Отговори
Как, къде? преди 1 седмица
На ужасите ли?
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абря кви влакове нови ,мръсни купета и мръсни таолетни ,и сега нови високи цени ,ами вие че откажете и пенсионерите )
4
0
 
5
 
! Отговори
Вагон преди 1 седмица
Хич не му вервайте на тоа селяндурин ! Ако в България някой управляващ ти обещае нещо , значи се е приготвил за големо крадене. Нов вагон струва вече милиони !
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обеща да ме чакаш на последната гара- там, където морето твоят шепот повтаря. Обеща ми Луната над река Ропотамо- обещания само...!
2
0
 
1
 
! Отговори
Пурко преди 1 седмица
Злините идват от неспазване на законите.Това развращава народа,да руши,чупи и да не пази.Няма и транспортна милиция.Няма страх от закона.В дълбоката провинция населението е различно от това в няколкото големи града.Там действат други закони-закона на местните велможи.Те са зависими от тях.Територия на долнопробна чалга и простотия.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То това с новите вагони го чуваме и от ПП ,цените им че с а на върха на сладоледа ,последно патувах Бургас ,горна Оряховица ,мръсни мазни седалки ,мръсни пердета и много ама много мръсни тоалетни )

Спонсорирани публикации