Главчев назначи двама нови зам.-министри

Смени и шефа на Патентното ведомство
16 апр 2024 18:52, Стела Стоянова
19
Главчев назначи двама нови зам.-министри
Снимка БГНЕС, архив

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев са назначени двама заместник-министри в две министерства, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Давид Сукалински заема длъжността в Министерството на икономиката и индустрията. Той е магистър по право от Югозападен университет „Неофит Рилски“, притежава също магистърска степен по финанси от Великотърновския университет (ВТУ) „Св. Св. Кирил и Методий“ и по история от Нов български университет. Защитил е дисертационен труд за докторска степен по наказателен процес в Югозападен университет „Неофит Рилски”. Преподавател по „Наказателелно-процесуално право“ и „Данъчни нарушения и наказания“ в същия университет между 2010 г. - 2023 г.

В периода 2015 г. – 2021 г. е бил заместник-председател на Патентно ведомство на Република България. От 2016 г. до 2021 г. Сукалински е член на Съвета по европейски въпроси и ръководител на Работна група „Закрила на интелектуалната и индустриалната собственост”. Бил е административен директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД. От 2008 г. до 2015 г. е адвокат в Адвокатска колегия – Благоевград, а от юли 2023 г. до момента е съдия в Районен съд Разлог.

Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните. От тази позиция са освободени Александър Йоцев и Георги Тошев. Капитанов е бил заместник изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. В периода между 2017 г. и 2020 г. е заместник-председател на съвета на директорите на „Пристанище Бургас“, а преди това е бил председател на съвета на директорите и член на съвета на директорите на „Пристанище Бургас“. Работил е в Министерството на земеделието и храните и в Министерството на финансите. Магистър е по „Икономика и управление на индустрията“.

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова. От поста е освободена Владя Борисова. Съгласно изискването на Закона за патентите и регистрацията на полезните модели за председателя на ведомството и неговите заместници са задължителни следните изисквания: да са работили в областта на индустриалната собственост над десет години и да имат висше техническо или юридическо образование. Кандидатурата на Оля Георгиева отговаря на посочените в закона изисквания. Близо 20 години от професионалната ѝ кариера са преминали в Патентното ведомство, където е заемала различни длъжности, включително директор на дирекция „Експертиза и закрила на изобретенията, полезните модели и промишлените дизайни“. Притежава патентно-правна квалификация от Техническия университет в София.

С друга заповед на служебния премиер Димитър Главчев от днес бяха назначени девет заместник-министри в шест министерства.

Главчев направи и две предложения за промяна в персоналния състав на служебното правителство. Той предложи Стефан Димитров да бъде освободен като служебен министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов, както и Георги Тахов да замени Кирил Вътев на моста министър на земеделието и храните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Общество
Йотова: Президентът обмисля решението си за смяна на външния министър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
СЕВЕРОМАКЕДОНЕЦ преди 1 седмица
Роднина, Милиционер, Роднина , Милиционер, Дансаджия,роднина , фонд земеделие....и къдравата Сю
15
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 1 седмица
Само трябва да напечатат бюлетините и да изплащат пенсии. Нищо друго не трябва да пипат. Да си непълният джобовете и да изчезват след 2 месеца.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя акъв си беше дребен човечец, целуваш ръка на похотливеца наведен до земята за някоя служби а без достойнство.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Борисов е Украински слуга ,долен двуличенПумияр.
12
2
 
7
 
! Отговори
манго преди 1 седмица
много противен този гла вчев какво ще свърши
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Митю Главестия си е гербераст, *** да Боко Тиквата.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя замминистър е завършил Право в ЮЗУ, Финанси във ВТУ и История в НБУ. Добрите юристи завършват Право в ЮФ на СУ, а не ПИФ в ЮЗУ, където повече от месец тече сериозна проверка за корупция. Финанси сериозно се учат в УНСС и в Търговската академия - Свищов, а не във ВТУ, където задълбочено се изучава История, а не в НБУ. Този зам.министър тотално е сбъркал къде какво трябва да се изучаваГ-н Главчев, кой ви препоръча Сукалински за зам.министър, от ГЕРБ ли?
9
10
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 1 седмица
До 5. Въобще не е станал за смях. Пипа здраво и слага кадърни хора. За разлика от некадърниците на про100 Киро и Асан.
8
4
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 1 седмица
До 4. Хе-хе, ама те калинките са в промяната бе, глу.пак.
7
5
 
4
 
! Отговори
Главчев преди 1 седмица
Чегъртай калинките на "промяната". Те се оказаха тотални некадърници.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Г-н Главчев, ама кандидатът на Боце Б. Георги Тахов е специализирал Икономика и организация на ПРОМИШЛЕНОСТТА, а не на земеделието! Вие казахте ли това на Милиционера? Да не се наложи след седмица-две да правите ново предложение за смяна? Все пак Вие сте премиер на служебния кабинет и ще червите бузи, а не ББ!
5
3
 
8
 
! Отговори
И този стана за смях преди 1 седмица
И този стана за смях, толкова ли няма един от майка роден да го сложи на място този сикаджия нещастен......
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доста Калинки за назначаване има ГЕРБ.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много бавно и много по малко ги назначава. Трябва да направи всички българи зам. министри на нещо, че да вземем по една яка заплата.
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на Боко чисти ПП министрите ,предателите на българския народ ,и тия ПП с мислят че отново че влязат в парламента ,нее отиваренна луната бря предатели ,марш при заленски
1
5
 
6
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 седмица
Реставрация на "Борисов 3" служебно;)))

Спонсорирани публикации