Липсата на редовен кабинет не е пречка за еврозоната

Икономическите трусове у нас са внесени от ЕС, смята Георги Ганев
16 апр 2024 20:00, Анисия Иванова
17
Липсата на редовен кабинет не е пречка за еврозоната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данните за инфлацията у нас показват намаление, като страната ни не е толкова далеч от най-стриктния критерии за влизане в еврозоната. Липсата на редовно правителство не би трябвало да е пречка пред партньорите на България за членството ни, ако биват изпълнявани всички останали критерии. Икономическата ситуация в еврозоната и сред основните търговски партньори на България оказват влияние и на страната ни. Номиналният износ на страната отчита тенденция на спад, като поръчките намаляват. Това води със себе си и сравнително по-отрицателното представяне на индекса на промишленото производство, но това са двата единствени негативни процеса в българската икономика в момента, останалите са по-скоро позитивни, това коментира Георги Ганев, икономист и депутат от парламентарната групата на ПП-ДБ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Пазарите бяха спокойни след атаката на Иран срещу Израел, като най-вероятно са били отчели риска в цените си по-рано. Сега въпросът е какъв ще е отговорът на Израел, тъй като ако реакцията не е премерена и ескалира, е възможно опасностите за икономиката на България и тези по света да се разгърнат, каза Ганев. България ще трябва да се сблъска с тези трусове без стабилно редовно правителство.

Гостът смята, че липсата на правителство се дължи на нежеланието за довършване на промените в съдебната система и кадровото разпределение. Той допълни, че по темите, свързани с евроатлантическата посока на страната, не е имало разногласия, като сега е възможно членството на България в еврозоната да пострада от липсата на редовен кабинет.

Еврозоната е възможно да падне в жертва. Нещата бяха докарани до момент, в който дори и нашите партньори в Европейския съвет бяха склонни да споменат 2025 г., като година, в която България да стане член, но не от първи януари. Това падна, след като стана ясно, че няма да стане ротацията. Според мен в партньорите продължава да има желание да окуражават България да стане член на еврозоната през 2025 г., стига България да има това желание. Топката е в служебния и евентуалния следващ редовен кабинет, смята гостът.

Данните за инфлацията у нас показват намаление, като страната ни не е толкова далеч от най-стриктния критерии за влизане в еврозоната. Липсата на редовно правителство не би трябвало да е пречка за членството ни, ако биват изпълнявани всички останали критерии. Политическата воля на служебното правителство за тази стъпка ще си проличи, ако те поискат конвергентен доклад за края на годината, като гостът смята, че до края на 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерии.

Възможно е да станем свидетели на лихвени понижения от страна на ЕЦБ, преди този ход да бъде предприет от Фед. ЕЦБ дават сигнали, че са готови да направят намаления, още в средата на годината, като гостът смята, че това е по-скоро говорене, за да се стимулира съживяването на икономиките и да се избегне рецесия.

Икономическата ситуация в еврозоната и сред основните търговски партньори на България оказват влияние и на страната ни. Номиналният износ на страната отчита тенденция на спад, като поръчките от партньорите на България намаляват.

"Това се вижда, което води със себе си и сравнително по-отрицателното представяне на индекса на промишленото производство, но това са двата единствени негативни процеса в българската икономика в момента, останалите са по-скоро позитивни. Ако икономическата динамика в България има някакъв проблем, той е внесен от трудностите в ЕС, особено от най-големия наш партньор там Германия“, каза още Ганев.

Италия и Турция също трябва да бъдат фокус на внимание със силното си влияние над икономиката ни. Като сега се наблюдава как ще се отразят новите парични политики в Турция на инфлацията в страната.

Целият коментар - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Общество
Сдружение алармира: Онлайн се продават козунаци без етикети
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Друг преди 1 седмица
Но е пречка за нашето благо! Мисля, че то е по важно отколкото някакви си хартийки!
16
2
 
0
 
! Отговори
Некъпания Ганюф преди 1 седмица
стърже с мазен гласец и каканиже опорките на Козяк. Това грантово мотивирано същество,откърмено и отгледано от НПО-та никога не си е цапало нежните ръчички с работа.Има законен референдум за запазване на българския лев,80няща жълтокафява крадлива ДъйБейска л0ена топка!!!
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПРЕЧКА ЗА ЕВРОЗОНАТА Е БОЙКО БОРИСОВ И РУМЕН РАДЕВ
14
1
 
5
 
! Отговори
Abc преди 1 седмица
Тези дето коментират явно живеят в друга държава падала инфлацията пълни глупости
13
7
 
4
 
! Отговори
Еврото е добре преди 1 седмица
Иначе плебейския БеГе лев се обезценява пжстоянно
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Държава в която бедните са победни от талибаните вече цените са тройни четворни и петони и всичко се прави за да крадат и да крадат и пак да крадат и да изнасят и да продават държавата и да убиват народа.Еврото е последната линия преди да зашичат България
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ама естествено че не е. Както и воденето на война.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не бе ония се кефят Въпросът е къде нашият Кеф
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПеПе умре ...
8
1
 
9
 
! Отговори
Дядо преди 1 седмица
Това инфлация ли е бе, детска играчка. Едно време какви инфлации имаше, ехеее, като черно дупки!
7
2
 
16
 
! Отговори
Точен преди 1 седмица
От депутат от ПП/ДБ акъл не искам, предстои оттичането му в канала.
6
1
 
12
 
! Отговори
Какво да се очаква преди 1 седмица
от една бандитска държава? Трикове как да заблуждават другите, но вече има защитни ями, които действат като пример Гърция - излъгаха и им излезе през носа двойно а и повече! Такива лалугери лъжци като тоя трябва да бъдат още след първото изречение скопявани, за да не се размножават, да не кажа нещо по силно!
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Технически не е, но тъпотиите които ще надробят вреди
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бг винаги губи когато е на страна на Германия и Турция. ВСВ и ПСВ напр.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Германия Турция и Италия са във фалити и бг ще фалира ако не бега навреме от ЕС.
2
2
 
7
 
! Отговори
Public enemies преди 1 седмица
Я разкажете и за друга област която страшно вълнува българина за евроизборите и евродепутати.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
шот всички решения последните 34 г се вземат от Посолство, от бг правителството нема нужда

Спонсорирани публикации