БСП и "Възраждане" с ултиматум: Радев да смени Главчев или внасяме вот на недоверие

Главчев бил политическо лице и "послушко"
Обновена: 17 апр 2024 12:11 | 17 апр 2024 12:11, Стела Стоянова
163
БСП и "Възраждане" с ултиматум: Радев да смени Главчев или внасяме вот на недоверие
Снимка: БГНЕС

БСП и "Възраждане" поставиха ултиматум на президента Румен Радев - или сменя служебния премиер Димитър Главчев, или внасят вот на недоверие в правителството.

"Ако президентът не смени Главчев като служебен премиер, се ангажираме и заедно с "Възраждане" внасяме вот на недоверие", каза лидерката на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

Още по темата
Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен, вече получихме доказателство, че е кабинет на ГЕРБ, персонално реден и командван от Бойко Борисов, аргументира се лидерът на левицата. Тя добави, че това е пълно нарушение на Конституцията, според която служебният кабинет трябва да е равно отдалечен от партиите, неутрален и да организира честни избори. Президентът по новата Конституция може да го направи, той може да избира премиер и да реши да не назначава новите министри", обясни Нинова по повод искането на служебния премиер да смени външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов и на земеделския Кирил Вътев с Георги Тахов. Президентът трябва да подпише указ за смяната.

"В Конституцията пише, че парламентът продължава работа и упражнява парламентарен контрол, който включва въпроси, питания, слушания и вот на недоверие", обясни Нинова как може депутати да искат вот на недоверие, след като служебното правителство не е излъчено от парламента.

На въпрос как може президентът да освободи служебния премиер тя отговори: "Който назначава, той освобождава".

"Президентът има избор от списъка от новата конституция. Главчев категорично е политическо лице. Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен, това е кабинет на ГЕРБ, персонално реден от Бойко Борисов. Подлагаме под съмнение честността на изборите, това е сериозен удар по принципите на правовата държава, на конституционния ред, на законите. Нямаме сигурност как ще работи това служебно правителство", допълни още соцлидерката.

Кой да е следващият служебен премиер решава президентът, той има избор от списъка, заложен в новата Конституция, посочиха от БСП. Главчев категорично е политическо лице и всички видяхте, че е просто „послушко“, подчерта Корнелия Нинова. Тя не вярва да е съвпадение поисканата от лидера на ГЕРБ в понеделник оставка на служебния външен министър Стефан Димитров и последвалото още същата вечер предложение от премиера Главчев за неговото освобождаване и смяната му със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
19
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
Хахах смях та смях. Тия гении от ППДБ така промениха конституцията че шоуто стана пълно
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главчо, Главчо?! Пак Корнелия ще те бута. И пак Баце ще клекне!
29
1
 
7
 
! Отговори
Идея! преди 1 месец
Така и така България не се управлява от България... та да кажем на ЕС и УСА да ни назначат техни хора за служебен кабинет, който да организира изборите, които така и така не са честни.
28
0
 
19
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Ако този вот еврнтуално мине, ще се случи нещо уникално, служебен кабинет, който трябва да организира избори да е в оставка, защото дори и да падне Главчев, той ще продължи да управлява, докато Радев не избере друг от домовата книга. И за да е още по-интересно, аз се надявам никой от възможните кандидати да не приеме поста. Ще бъде просто шедьовър!
27
3
 
11
 
! Отговори
Хейт преди 1 месец
Смешници, не бяхте ли в парламента, когато се гласуваха промените в конституцията? Тогава би трябвало да знаете, че президентът не може да смени никого и нищо. Който и премиер да бъде избран, все ще от ГЕРБ. Пък вие си внасяйте вотове колкото си искате.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано да има такъв вот, ще лъснат маските на ППДБ как ще бъдат принудени да спасяват Бойко и Шшиш за пореден път и че служебното првителство е сглобката, след ротация
25
0
 
7
 
! Отговори
До До баница с праз преди 1 месец
Да де, ама ППДБ-то се обявиха против служебния кабинет, още като го представяха. Така ПП/ДБ + Възраждане + БСП + ИТН могат да бутнат тоя служебен кабинет и да настане такава всенародна радост, че да не знае никой какво да правим... А няма да има и кой да организира изборите.
24
2
 
19
 
! Отговори
Гнусноооо!!! преди 1 месец
Христо Иванов е олицетворение на некадърността. А Христо Иванов е сред най-ярките фигури на ППДБ. Всички там не стават и *** за зеле, некадърници, некомпетентни, с огромно его и самочувствие до небето обаче. Какво пипнаха - о(раха на макс. Но да не забравяме и банкянската кратуна, която им пригласяше на глупостите, както и Данчо, Шиши и другата ДПС пасмина. И ако още има наивник да си мисли, че това не е театро и няма дас е прегърнат след изборите в нова коалиция - значи е с акъл на амеба.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма с кой да го смени. Радев от БНБ е пак ГЕРБ а вицетата са ДПС или ПП. Съдебните са ДПС, а НС са ГЕРБ или ПП.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А най-добре е президента да си замълчи и да ги остави сами да си оправят кашата,която забъркаха.
21
0
 
6
 
! Отговори
До баница с праз преди 1 месец
Промените в конституцията станаха с гласовете на ГЕРБ и ДПС.ПП-ДБ имат 65 депутата и нищо не могат да приемат,особено пък конституции ни промени,за които се изискват 160 гласа.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и кого да сложат, нито нинова, нито костадинов са в списъка, нинова не оже да разбере че Радев се приема от електората на БСП като техния президент, същото е и с "Възраждане", Костадинов никога няма да стане президент и никога няма да прехвърли 20-те процента, много е краен.
19
4
 
7
 
! Отговори
Главчев не е преди 1 месец
служебен ПРЕМИЕР той е служебен ПОДИЗПЪЛНИТЕЛ ! Още човек щом му види физиономията разбира, че този човек единственто което умее е да се НАВЕЖДА, това е Главчев - Главанака, не случайно Борисов го избра ! Българинът трябва да разбере, че просперитет се постига само чрез площада и ако това не помага с тояга ! Кой още трябва да ни каже, че ни управляват КОРУМПЕТА, САЩ и Великобритания явно не стига, трябва и МОСАД вероятно ?
18
4
 
8
 
! Отговори
Голям праз! преди 1 месец
Радев не може да смени Главчев, няма такива правя. Да си внасят вота на недоверия, който няма да мине! Нямат бройки!
17
5
 
14
 
! Отговори
Чудена новина преди 1 месец
ПП-ДБ + БСП + Възраждане + ИТН ще бутнат служебното правителство на Шиши и Гербиджа. Баце пак ще бръщолеви глупости по телевизиите. Просто и той, и Шиши трябва да разберат, че идва време за зануляване на ченгесарската мафия и конфискации на бизнесите на мародерите на прехода.
16
0
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 1 месец
Конституционният съд е сложил леда на глаата и чака да види до къде може да стигне простотията на българския депутат, на когото мама му е казала, че прави страхотни конитунций, да не слуша разни там юристи, те нищо не разбират.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
добра идея, да ги видим жълтите павета как ще гласуват на тоя вот, да се вид как е спасяват главчев и бойко
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Друго доказателство, че всичко е планиран цирк, е да се окажеш министър-председател, щото няма кой, или почти никой не остана. Стимулират всички възможни кризи, по всички възможни начини
13
2
 
5
 
! Отговори
Пудел vs Цар преди 1 месец
Пудели наслагаха на всички допустими (УЖ) от Конституцията длъжности. Няма как да се избере друго освен пуделчета! В тоя смисъл, предлагам да караме като в Белгия година и половина без Правителство, а Радев да го обявим за цар, щото белгийците си имаха крал за управлението в тоя период
12
1
 
12
 
! Отговори
До бай Дрън преди 1 месец
Никъде в конституцията не пише колко процента трябва да гласуват ,за да е легитимен един парламент.Така че той си е легитимен.И с призивите да не се гласува се обслужват най-вече интересите на ДПС.