Бутнаха козирката на "Българска армия" с уникална машина

Демонтират дома на ЦСКА с месец по-бързо
18 апр 2024 13:33, Стела Стоянова
64

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият стадион, който ще бъде издигнат на мястото на "Българска армия" ще бъде с капацитет около 16 000 места, като може да бъде увеличен за отделни събития до 18 000. Това обяви членът на Управителния съвет на "Спортни имоти Българска армия" Данаил Димов.

Той присъства заедно с част от оперативното ръководство на "ЦСКА-София" на началото на събарянето на козирката на досегашния стадион. Димов обясни, че новото съоръжение няма да е само за мачове, а и концерти, както и други публични събития. Досега стадионът побираше около 20 000 души.

"Имаме готов проект, работим по избора на изпълнители. Такъв стадион не е строен в последните 40 години в България. Трябва да изберем строител. Няма вариант да не се построи стадионът, процесът е необратим. Капацитетът е болезнена тема за всички, но се съобразяваме с дадености. Няма как да е за 40 000 души, трябва да се мисли и за поддръжката. По-лесно е да го построиш, отколкото да го поддържаш. От 16 000 до 18 000 ще е капацитетът, в зависимост от събитията. Това няма да е само стадион, а ивент център. Дава възможности, каквито спортно съоръжение в България, не дават. Основните неща са съгласувани с УЕФА", заяви Данаил Димов. Той допълни, че демонтирането ще струва около 1 млн. лв., което се оценява като евтино. Очаква се то да приключи до два месеца, т.е. малко по-рано от предвидените по план 3 месеца, пише "Сега".

Главният ръководител по демонтирането Юксел Караахмед поясни, че целият демонтаж и впоследствие строеж на новото съоръжение ще бъде екологично съобразен.

"Набляга се на екологията. Има дървета  от предната страна сме направили екранизация, така че да запазим дърветата цели. Седалките са предварително демонтирани, за да не се смесват с останалите неща. Към момента няма проблеми, всичко върви по план. Основното, което се маха, е стоманобетонът и останалите отпадъци, които излизат от площадката. От земните маси почти всичко се маха. Пилоните на осветлението ще бъдат демонтирани", разказа той.

Козирката ще бъде разрушена напълно за около една седмица. Тя няма да бъде взривявана, за да не се праши районът в Борисовата градина, а ще бъде събаряна елемент по елемент. При това ще се пръска с вода, за да има най-малко въздействие върху околната среда. Ще се използва една много рядко срещана машина, каквито има още четири по света - две в Германия и по една в Австралия и Канада. Тя може да работи на височина до 38 метра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
карачанаков преди 1 седмица
Бутнаха козирката,сега е ред и на Белчев,какво е туй още първия мач загуба да си ходи.
53
1
 
1
 
! Отговори
п преди 1 седмица
Много ни бива по разрушаването. Това стадионче не можеше ли да се разруши частично и да се модернизира ? Разрушиха се прекрасни нови сгради че били незаконни. Ами узаконявайте ги. Как така се строи с месеци и години и няма кой да види от кметствата.Нещо за виновност , наказание...Богата държава. Гледах разрушаването на хижата на Румен вълка.Поне циглите да бяха спасили.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо от това не е частна собственост, а е откраднато от българския народ. Стадионът беше построен с парите на народа и с труда на народа. Този чорбаджия нищо няма да построи. Ако искаше да строи, той досега да беше вдигнал нов стадион на частен терен.
51
1
 
5
 
! Отговори
бай чипик преди 1 седмица
Майкъл, защо излъгахте подуенци, бре?не те ли е срам?
50
0
 
4
 
! Отговори
фен преди 1 седмица
Сега разбрах защо вчера имаше повече фенове на Ботев Пд в София от тези на ЦСКА
49
0
 
2
 
! Отговори
вгз преди 1 седмица
Само 5 кирки ли има по света? :)
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Костендилеца е як - наби Любо Делев, дето много му знаеше устата! А Любо Ч.ука и Дани Илиев си бият собствените фенове! Уж всички са от Левски, ама явно не съвсем!
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хайде сега да уточним - как хем е сметище, хем стадион в Борисова градина?! Явно от вчера си в София, за да твърдиш, че Стадион Юнак и национален стадион Васил Левски е едно и също! Стадион Юнак и стадион Левски са две различни неща, а стадион Васил Левски пък е трето нещо! На мястото на стадион Юнак е построена пързалка Дружба, а старото игрище на Левски застъпва с малко мястото на национален стадион Васил Левски. Разбира се, затова няма нотариален акт, за разлика от стадион Българска Армия!
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е! Чак пък уникална.... Машина, която се ползва навсякъде за разкъсване стоманобетонни конструкции. Колко да е уникална?! Провинциален изказ на неграмотни журналистчета.
45
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Сега ще го бутнат, ама дали ще се строи нов.
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
чорбари , стягайте се да е стреж поне 10-15 години, в България бавно се слуват нещата
43
1
 
3
 
! Отговори
Стадиона в Борисова преди 1 седмица
До 1920 Левски играе на стадион Юнак на 13.10.1924 Левски получава 16.2 дка (по-късно увеличени до 26) северно от стадион Юнак и старите руски гробища. Върху неравния терен, използван до този момент за сметище, клубът изгражда стадион за 10 000 зрители. Архитект е Зафир Абрашев. Започва изграждането на стадиона, на който да се провеждат не само държавни първенства по футбол, а и държавни по лека атлетика и волейбол. Стадионът е с писта, има баня и ресторант нещо велико за времето си.
42
1
 
13
 
! Отговори
баба Пена преди 1 седмица
Коги ще изпробват тази нова машина върху двореца на бай ти Доган - сарая. Там багериста може да се развихри и с кеф да потроши всичко незаконно - сиреч целата сграда.
41
4
 
4
 
! Отговори
Гневен българин преди 1 седмица
Когато и да се събори и разруши нещо, свързано с комунистическото отроче, винаги ще е късно...
40
4
 
5
 
! Отговори
Има ли чорбари? преди 1 седмица
Истинския чорбар не плаща данъци. Той взема без да дава.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ултрасите на чорбата са много по-корави от тези на Левски, като почнем от Кюстендилеца и т.н... :))) Иначе, аз лично симпатизирам на армейците, но понеже нема футбол в БГ, а само тупаници по трибуните, гледам да не се вживявам толкова, все пак това е една игра :)))
38
4
 
2
 
! Отговори
Чорбаръ преди 1 седмица
Сините приятелки никога не са притежавали игрище в центъра на София ама нейсе.Хулигани има и от двете страни,но определено в сектор Б са повече,даже се бият помежду си и полицията е в Шах.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Чорбаръ - Бившето игрище на сините национализинано в годините от БКП и сега носещо името национален стадион Васил Левски ли визираш? Място което днес червените фенове ползват да се опражняват в хулигащина и военен обстрел с ракети по жени и деца и журналсти. Разбира се пак са получили игрището без да са дали и 1 лев.
36
1
 
2
 
! Отговори
Чорбаръ преди 1 седмица
На мераклиите за голям стадион мога да кажа,че такъв има в момента на гърба на Българска армия и е бил пълен за последно на Металика мисля.Отделно на дербита и мачове в лига Европа има по 7 хиляди.За мен е практично да е пълен всяка събота с нормални привърженици,да има нормални павилиони за бира,сандвичи,кафе.Да има видео наблюдение на всяка седалка,всеки *** да яде дървото по пътя към ареста и т.н.Толкова много ли искам?Все ми е на акъла,че на новия стадион наркоманите ще чупят седалки.
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дано някой да блокира строежа и да се построи на друго място един хубав стадион за 40 000

Спонсорирани публикации