Какво не знаем за убийството на Андрей Луканов?

Анна Заркова представя книгата си "Смъртта на бялата лисица"
18 апр 2024 19:38, Инна Ангелова
38

Журналистът Анна Заркова представя новата си книга, която е разказа за убийството на Андрей Луконв и погребаните с него комунистически тайни.

"Прозвището "Бялата лисица" го чух на тържество на вестник "Труд" от покойния вече президент на България Желю Желев. Но не смятам, че той го е измислил. Андрей Луканов е имал много прозвища, важно е да се опитаме да ги изброим - архитект на прехода, българският Бисмарк, бащата на демокрацията, бащата на мафията, човекът на Москва, агентът на ЦРУ, пазачът на комунистическите тайни, спонсорът на СДС", каза Заркова.

Според нея Андрей Луканов е голяма политическа фигура и много хора продължават да се питат какво щеше да се случи днес, ако той беше жив. “Проф. Искра Баева нарича Луканов "Потомственият комунист, който се опита да изгради капитализма". Хвърлен в ареста от Татарчев - неговият трети братовчед, който по това време се намира на високо ниво в съдебната власт", допълни Заркова за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ като премиер той прави много за изграждането на демократичната опозиция. "Той дава дом на опозицията на "Раковска" 134, откъдето изгонва Огнян Дойнов с неговия стопански съюз. Любопитни са неговите срещи в къщата, в която живее. Известен е неговият принос в консултациите за избора на Желю Желев за пръв демократичен президент. Известни са неговите усилия да обедини твърдите глави в БСП", подчерта Анна Заркова.

Анрей Луканов прави усилия България да стане многопартийна демокрация. Не получава благодарност нито от свои, нито от чужди, нито от десни, нито от леви. “Десните го смятат за политик, който се опитва да увековечи властта на партията, като я превърне от политическа в икономическа", коментира журналистът.

От убийството на Луканов вече са минали почти 30 години, като има петима души, осъдени на доживотен затвор, но след това са оневинени и пуснати. "30 години след смъртта на политика, който се счита за главен организатор на преврата срещу Живков, ние въобще не знаем каква е причината за това. Които и да са убийците, те в момента са на свобода. Дори някои от тях може би се намират близо до нас и ни се подиграват. За книгата си разговарях с много хора, които са с различни политически пристрастия, имат различни гледни точки и знаят много за Луканов, и за неговите контакти", разкри Заркова.

Анна Заркова полага усилия да разбере кой е най-безпощадният враг на Луканов. В книгата читателите ще намерят прототип на евентуалния убиец. “Той е единственият герой в книгата и е с измислено име, описан е в резултат на много мои разговори и дълбоки проучвания. А когато отидох на мястото на убийството, всичко вече беше оградено и гледах през лентата как едни суетни политици позираха пред събралите се репортери, тъпчеха безобразно следите около местопрестъплението. Преди втория оглед се появи водоноска, която изми кръвта. Не мога да допусна, че това е случайно", каза още журналистът.

Оръжието пък е намерено чак седмица след убийството. "То беше намерено от пенсиониран бивш сътрудник на полицията. Седмица след престъплението стана ясно, че е можело да се пусне по следите на току-що избягалия убиец следово куче, ако е било наредено, но никой не нареди", поясни Анна Заркова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя кривоглед вампир не е ли майка на един *** трепач на котки.
28
0
 
11
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 седмица
Истината е една за хората , които не членуваха в БКП и не бяха доносници било то на партията или на фуражките след 9-ти Септември 1944 година - от политически роби станаха икономически роби в днешно време .
27
2
 
2
 
! Отговори
мнима смърт преди 1 седмица
ПРОБУТАХА ТРУПА НА ДРУГ ПОЧИНАЛ И СЕГА АНДРЮ ЛУЧИАНО КАТО ХРИСИМО КОМУНИСТЧЕ ПАПКА НЯКЪДЕ НА ЗАВЕТ ПАРИЧКИТЕ НА ПИЖО И ПЕНДА ! БЛАЖЕНИ СА БАЛАМИТЕ И ТЯХНО Е ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО !
26
0
 
5
 
! Отговори
До 32 преди 1 седмица
Много си прав! Точно защото парите на държавата бяха разпределени между членовете на ДС и БКП, затова в България няма преход към реален капитализъм, а към един комунистически грабеж. Защото комунистите живеят чрез крадене на държавната собственост, която преди това е била частна. И повечето от тези които си разпределиха парите в куфарчета, още са начело на държавата!
25
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Луканов вече не е интересен.Създаде мафията и същата мафия го ликвидира.Тази книга е леко излишна.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преходът в България е една малка проекция на прехода в бившия СССР. Спортисти, групировки, убийства, олигарси, приватизация, разграбване... Да здравствует дружба между КГБ и ДС! Кои откриха първите фирми, случайни хора? Капиталите на държавата се разпределиха на наш'те хора, за да правят капитализъм, т. е. парите пак да останат в тях.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо не споменавате в статията,че укри бяха арестувани за този случай?Обаче до ден днешен ако питаш някой ще каже,че са били руснаци,защото всички ги бъркаме с руснаците.Май наистина си мислите,че хората масово имат деменция и не помнят...най-малкото още има новини от тогава,които могат да се открият лесно.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Христов какъв си ти? За кой гласуваш? Страх ли те е да кажеш?
21
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Луканов, заедно с пълзящите сДС (Паси, А. Йорданов) СА проклятието на България. Факт!
20
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Луканов свали Виденов, защото Виденов искаше Нефтохим и другите ДЪРЖАВНИ ЕООДта, управлявани от ДС бизнесмените на Луканов да внасят печалбите си в бюджета. Факт.
19
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 22 "Луканов е убит от руснаци" - БРАВО на руснаците!
18
6
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 1 седмица
Много от нещата ,които се преписват на Луканов са митове целенасочено създадени от тези ,които го убиха. Бил е умен ,с визия различна за бъдещето на България по демократичен път ,която не се е нравила на "другарите му - нови капиталисти".Може да се проследи ,какво е бъдещето на неговите деца и на децата на останалите "нови демократи",които и в момента са част от олигархията. Така ,че "куфарчетата" са там. За Луканов по - важна е била властта ,отколкото материалните неща.
17
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Едно е сигурно, без Луканов България щеше да е много по-добре сега. Всеки твърдящ противното е враг на българите и България.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако са намесени някакви служби, това очевидно са американските и английските.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КГБ + ДС
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Свикнахме у ийствата в БГ да не бъдат разкривани! Не от днес и вчера!
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бащата на демокрацията в България. Само дето след като го убиха станахме мафиотска демокрация.
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва ли ти дизайн търси италианец трябва ли ти шоу търси американец, трябва ли ти наемен убиец търси само украинци
11
2
 
2
 
! Отговори
Който го е охрянявал преди 1 седмица
и не споменава даже кой му е бил охранителя. Ама не е Главчев с лък и стрели като Гогю Миялеф, скрит в храсталаците дорде е чучнал по двойно голяма връз цукалото е записвал с клечка в пясъка номерата на черните коли с номер 8989. Най лесно е за личната охрана да ликвидира охранявания. По онова време Главчев най серьозно с учебници по правителствена икономика се е готвил днес да ни е Премиер
10
2
 
9
 
! Отговори
Времето е Наше преди 1 седмица
Луканов е първата знакова жертва на "демокрацията", която сам той довежда до реалност, един вид сам си изяжда главата и ни хвърля в безвремие и разпад. Начинът по който убийците му избягват правосъдието обобщава и досегашното безсилие на институциите ни. Всички знаят, че са те ама последствия никакви! Луканов пак се отъва лесно, може и да се върти в гроба заради неговата криво разбрана демокрация, но истината е че всички ние дето блъскаме вече 30 и косур години сме истинските жертви.

Спонсорирани публикации