Шампиони сме Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия

Това заяви историкът Евелина Келбечева
21 апр 2024 20:45, Нели Христова
506
Шампиони сме Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия
Снимка: БГНЕС

Ако българската публика знаеше действително какво се случва между 1944 и 1948 година, когато оставаме в условията на съветска окупация, нямаше толкова трудно да се раздели с паметника на Съветската армия. Ние сме шампиони в Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия окупаторка. Няма такава друга държава в Европа. Непрекъснато дават фалшиви примери с паметниците във Виена, Будапеща, Берлин, но това са паметници, изградени на места, където е имало битка. Тук няма битка - ние сме окупирани без всякакъв повод. Това са метастазите на една комунистическа пропаганда, която трови обществото ни толкова години.

Това заяви пред bTV историкът Евелина Келбечева.

"Най-страшна е реакцията на хора, които фактически са невежи по отношение на реалната история, но които продължават да служат на една тежка пропаганда. Не се учудвам от този факт, но ме е срам, че според изследванията процентът на тези хора е толкова висок. Ние нямаме гражданско образование в България", обясни още Келбечева.

По думите ѝ българите имаме изключително тежко ментално наследство.

"Пропагандата, на която сме свидетели и днес, не е спряла с падането на режима и срутването на Берлинската стена. Ние сме най-неизчистени от факта, че сме подвластни на 77 години пропаганда, която започва още от 18 век с русофилията, с митологията за освободителите, фолклора, литературата и след това поета от историята", допълни историкът.

Във връзка със спора, завъртял се около личността на кмета на София инж. Иван Иванов и дали негов паметник да бъда построен в столицата, Евелина Келбечева каза, че за самата нея това е един напълно безсмислен спор.

"Инж. Иван Иванов е безспорно кметът на София, който продължава великото модернизационно дело на строителите на Нова България. Фактът, че той е преследван след 9 септември, но е върнат, за да помага в запазването на инфраструктурата на голямата идея за модерна София, означава, че той е бил незаменим по някакъв начин. Много е елементарно обвинението, че по негово време имаме един булевард, наречен на името на Хитлер. Поради фактът, че в световен мащаб комунизмът не беше заклеймен от международното право", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от Общество
Рап песен за Даная настоява за спешни промени в детското здравеопазване
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
405
9
 
3
 
! Отговори
Руя преди 1 седмица
Ще престанете ли с пумията ,с която ни заливате.То пропаганда то гадост.
404
3
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
До Кольо: 1. Германия е национал социалистическа, а не фашистка! 2. България е нямало да бъде разчленена както сте запомнили от вестник копейката днес! След като Германия, Италия и Япония, Румъния, Унгария не са разчленени, как точно виждате България с нейното символично участие да бъде разчленена? Това копейките мозъчна дейност май никаква нямате!
403
11
 
1
 
! Отговори
Кольо преди 1 седмица
България през последната война е била съюзник на Фашистка Германия. България официално е била част от Оста. България е била победена страна."Горко на победените". Благодарение на тези паметници сме избягнали да бъдем разделени и окупирани от Гърция и Сърбия. Под натиска на Франция и Англия е осъществен така наречения Народен съд. Французите през 1945 г. казали - ние у нас убихме 300 000 и сега Вие, които бяхте съюзник на Германия ще убивате. Така, че тези паметници нека да си стоят и напомнят.
402
9
 
0
 
! Отговори
До 410 преди 1 седмица
,,Мре от глад" за бездомните от ЛА ли говориш, украйнските войници или хората в европейските гета ?
401
4
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 2 седмици
До 406: а съветите как изнасилваха и клаха? А за Гладомора в Украйна да си чувал? Когато за да покаже колко много пшеница може да изнесе СССР, любимият ти Сталин организира най масовият геноцид в човешката история след Големият скок на Мао? А,че любимият ти Мао е докарал китайците до канибализъм? А, че една китайска за разплод се е купувала срещу купа ориз и цялото село се е редувало върху нея докато умре? Топ 2 в топ 10 на най масовите убийци са заети от Мао и Сталин бе Путлерофашист!
400
2
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 2 седмици
До 406: по твоята логика значи одобряваш атаката на ИДИЛ в Русия, браво на теб! Ако следваме твоята логика следващата им атака трябва да е в сърцето на фашизма на 9 май на площада и дано да утрепят ***! Че той в църква няма да влезе,но виж да гледа железа докато народа му мре от глад може!
399
3
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 2 седмици
До Хм: а Русия къде е бе? Комунизма никога не е хващал в Германия, поне докато мордорската орда не го наложи с меч и огън. Комунизма тръгва да се разпространява като сифилис от Азия, Русия! Няма какво да се въртиш като БКП-еец на пленум (оргия)! Същото важи и за джендърството, защото като бяхте малки пионерчета пляскахте с ръце на Бай ви Тошко като се мляска с бай ви Брежнев и си бъркаха по дупките, нали? Комунизъм=мъжеложство, затова и заличите църквата, защото тя заклеймява ***!
398
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бабето много се излага на хитлер може да се кръсти булевард на путин не може ? Що?
397
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Шампиони по простотия-избрахме си най простия -Тиквата ! Най-*** народ в Еропа !
396
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Радослав Фашист се трепе навсякъде, и в църква може. Само да ти припомня, че и двете световни войни започнаха от "цивилизованата", "християнска" Европа, а не от Азия. "Християнската" ти Европа столетия наред грабеше и колеше Азия и Африка, само погледни политическата карта на Африка и ще ти стане ясно. Да ти припомня ли как "християнска" Белгия изби до крак цял народ в Африка и как режеше ръце на робите, които не са събрали достатъчно каучук? А?
395
12
 
2
 
! Отговори
Хм... преди 2 седмици
До Радослав. Родославчо, комунизма идва ОТ ГЕРМАНИЯ. А тя, не те знам колко си добър по география но не е в Азия. Всъщност идеолозите на комунизма са ЕВРЕИ - КАПИТАЛИСТИ. Ленин е с еврейски произход и за да вдигне възстанието си е спонсориран ОТ АВСТРИЙСКИ ЕВРЕИ. А само ДВЕ години след като комунизЪма в Русия побеждава ЦК на КПСС е зает на 90% от "комунисти" с еврейски произход.... Надявам се знаеш че КАПИТАЛИЗМА също е създаден от еврейте . В едно си прав ЕВРЕИТЕ ИДВАТ ОТ АЗИЯ.....
394
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
СРАМ ЗА ИСТОРИЧЕСКАТА НАУКА Е ИЗОПАЧАВАНЕТО НА ИСТОРИЯТА СЛЕД 1944Г!УЧЕБНИЦИТЕ НАПИСАНИ ПОД ПОГЛЕДА НА МОСКВА!ЗАЩО НЕ СМЕ ИЗУЧАВАЛИ КАК РУСИЯ НАПАДА БЪЛГАРИЯ! КАК Е БОМБАНДИРАНА ВАРНА!ЗАЩО НЕ ИЗУЧАВАХМЕ СТИХОТВОРЕНИЕТО НА ВАЗОВ, КЪДЕТО ПРОКЛИНЯ РУСКИТЕ ВОЙСКИ! ЗАЩО?ЧАК СЕГА НЯКОЙ СИ ПОЗВОЛИ ДА ЦИТИРА ДОКУМЕНТИ? ЗАЩО?ЗАЩОТО МОСКВА ЗАДУШАВАШЕ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЧЕСКА НАУКА
393
16
 
4
 
! Отговори
Всъщност... преди 2 седмици
Ние сме шампиони и по разрушени руски паметници . Дори и на Запад където и да имат и колкото и да са малко западняците си ги пазят . Само ние за да се покажем колко сме верни роби на новите си господари яростно отричаме миналото си и се опитваме всячески да го унищожим. Дори съм абсолютно сигурен че огромна част от новоизлюпените антикомунисти дето вият денонощно по медиите на по-младите бащите им все още пазят портретите на Ленин и червените знамена дето са ги веели по Манифестациите.
392
4
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 2 седмици
Защо всички лоши неща все от Азия изпълзяват? Черната Чума, комунисти талибани, османци и всякаква друга разрушителна за човечеството идеология като Исляма и Комунизма? Нещо прокълнато има в тоьи континент!
391
2
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 2 седмици
До 355: Абе герберокадъно, в гроб начело с Бойка калдаръм кадъна сте все османски кадъни или забрави как великата ви кадъна ходи да бие тиква пред Ердоган да проси гласове за Герджиков ханъм? Това комунистите сте най долната анадолска ***! Ходи си в Турция или Русия и се махай от земята българска! Аман от азиатски ***! Герберокадъна долна, нали вашата Бойка калдаръм кадъна направи турски паток, бе ханъмо! Типичната комунистическа кадъна, обвинява другите в собствените си грехове!
390
2
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 2 седмици
До хм: това комуниста е най ислямското ***! Терористичен акт в църква по време на погребение само талибанин от БКП може да направи! После циврят, че ги биели и репресирали, е как се процедира с талибани, терористи бе? Жалко, че не ви изклаха преди 1944, че да има една чума по малко на земята! И за съжаление не свършихте всички като Чаушеску, публично отстреляни като грозен дивеч! Талибанин долен, ще обижда на турчин българите, а самият той с феса на тиквата и обърнат с *** към Анадола!
389
2
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 2 седмици
До хм: драги комунорезакобоклук! Турчин ще викаш на ямата от която си изпълзял! Българите мразим СССР защото той ни пороби както твоите деди нахлуха от Азия и клаха безразборно! Колкото до останалите комунопитеци! 80 години не ви стигна амебата която наричате мозък да запомните: Фашизъм в Италия и Испания! Германия е национал социализъм! Ама кръволокаСталин правилно знаеше, че редовият *** ще се обърка кой социализъм е добър и кой зъл и затова ви проми амебите на всичко да викате фашизъм
388
1
 
1
 
! Отговори
9 май?? преди 2 седмици
Имат ли основание за паметници и да празнуват 9 май след като до границите им има много от тези които ужким са победили? както щете ги наречете нацисти фашисти бандеристи. възможно ли е пак да загубят милиони войници и пак да останат фашисти нацисти до границата и по цял свят както след последната голяма война? По всичко личи че нацизма не само не е изчезнал а набира популярност! А възможно ли е да си признят че са РАШИСТИ които се имат за нещо повече от малцинствата в собствената им федерация
387
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Проф. Келбечева: Нито един съветски паметник не трябва да остане в България - това ли е работата на един историк, да нарежда на хората да рушат паметници. Тя направо е някакъв соросоиден архитект хахахахах, предвид че е на американска заплатка, що не руши американските паметници на робовладелците в САЩ като Вашингтон и Линкълн хахаха.
386
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И сега когато се води по конституция, че сме демокрация, има едни партии, много корумпирани и продаващи националните интереси на макс, които са завзели целото медийно пространство и са хвалени и други които са осмивани и маргинализирани, защото примерно не са чак такива майцепродавци. ТОВА ЛИЕ ДЕМОКРАЦИЯТА?!?!?!?! НЕ ТОВА Е ГВАРА С ДЕМОКРАЦИЯТА. ГЛАСУВАЙТЕ ЗАЩОТО ПАК ЩЕ ИМА СГЛОБКИ И ПАК ЩЕ ВИ УПРАВЛЯВАТ ЗАВИСИМИТЕ ПРОДАЛИТЕ СИ ГЛАСОВЕТЕ И НЕГРАМОТНИТЕ ДЕМЕК ОЛИГАРХИЯТА НА ДВЕТЕ МЕДИЙНИ ИМПЕРИИ