Напълнихме се с IT специалисти, нужни са шивачи и работници

Структурната безработица се задълбочава, бизнесът не намира кадри
23 апр 2024 13:15, Анисия Иванова
268


"Най-много ще се търсят машинни оператори и шивачи. Предимно хора, които работят в промишлеността. Това е по проучване на Агенцията по заетостта сред работодателите. Важно е образованието да отговаря на това, което се търси на пазара на труда. Има доста разминаване в това, което се учи, с това, от което има нужда пазарът на труда. Над 40% от висшистите не работят на позиция, която изисква висше образование", коментира за Bulgaria ON AIR Зорница Славова, която старши икономист от Института за пазарна икономика.

Според допитване работодателите заявяват, че в следващите 12 месеца планират да назначат близо 270 хиляди работници.

Структурната безработица в страната се задълбочава и работотелите не могат да намират нужните кадри, алармира гостът.

"През последните години в IT специалностите професионалното образование започна да приема много ученици в професии, които са свързани с програмирането. Но IT секторът забавя търсенето, а огромна част от приема е за IT специалисти. Виждаме раздут прием в IT специалностите", подчерта още Славова в "България сутрин".

Тя обърна внимание, че целта на професионалното образование е да подготвя кадри, които директно от чина да се вливат в икономиката и да са подходящо подготвени. Но през последните години професионалното образование е изгубило много от имиджа си.

"Половината ученици в България учат професионално образование. Няма професионална ориентация на учащите в професионални гимназии. Голяма част от децата просто са приети там", даде пример Славова.

По думите ѝ всяка година по 4000 деца започват да се обучават в хотелиерството и ресторантьорството.

"На бизнеса му трябват повече сервитьори и бармани, а не хотелиери и ресторантьори. Хотелиерството и ресторантьорството са най-разпространени в Северозападна България, където секторът не е развит. Те или трябва да си намерят друга работа, или вкупом да мигрират към туристическите дестинации", заяви Славова.

Според нея е изумително, че не се проследява реализацията на завършилите дадена специалност. Няма реална заинтересованост от управляващите, завърши събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от Общество
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни, крие риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Има кои да работи НЯМА КОИ ДА ПЛАЩА.
250
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Голям проблем са IT специалистите за някои хора в тази държава ... забявяне не значи, че няма търсене ...
249
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е лоша професията шивач или която и да е друга. В България всички работодатели са изедници. Нали затова го построихте комунизма да има равностойно заплащане на труда и властта да е в работещите хора, нали? Затова ги избихте Българските и от всички други евтноси предприемачи и бизнесмени направили България европейска държава след освобождението. Това направихте и с обикновенните хора. Сега ги търсете в чужбина.
248
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От програмит шивачка става, но от шивачка прогрмист не става.
247
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 седмица
Той бил ИТ специалист и не искал да работи като овчар???
246
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бачкатори няма! Ама ако може и без пари! Ходил съм на много интервюта за работа и мога да кажа, че 95% от работодателите не знаят какво искат. За недефинирани неща и заплащане се обърнете към роми почистващи мазета, тавани... де що могат да берат.
245
0
 
8
 
! Отговори
Лош преди 1 седмица
Нужни са още роби.
244
4
 
3
 
! Отговори
Митко преди 1 седмица
Решението е програмистите да изучават втора специалност задължително . Много предмети в средното образованиеса излишни . Премахват се или се намалят часовете на излишните и се вкарва втора специалност .
243
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бойко пък казваше, че имаме много ИТ специлисти, но нямаме овчари.
242
3
 
4
 
! Отговори
Дядо Йоцо...гледа преди 1 седмица
Никога не е късно да се преквалифицират ,като шивачи и общаци....,гладът е по-силен от тока...
241
6
 
7
 
! Отговори
БТА преди 1 седмица
2-3 годинки и един робот ще прави това което и шивачка го може . Също ще стане и за тираджии и за всякакви такива заменими работни позиции.Ще има нужда от инжинери . Потдържаш екип който като техниците по асансьорите ще ходи и ще поправя.
240
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами да започнат на всички да плащат подобаващо. Нормално е, всички да се ориентират към добре платени професии. Компютърни специалисти взимат 5-6, една шивачка няма и хиляда. Постоянно плямпате за ес, но нищо полезно и умно не направихте в България като тях. Нищо!!!!
239
1
 
4
 
! Отговори
Спонсор преди 1 седмица
И сега преди изборите ЩЕ БЪДАТ ПАК СЪЩИТЕ МАЙМУНИ, докара ли държавата ни до ПРОСИЯ и прогонили децата ни! А това, че БЪЛГАРИЯ, беше 9,250 млн. при Живков, изобщо не го коментир ам! Кучетата в ТЕРИТОРИЯТА жи веят по-добре от възрасните, избивани от *** електорат!
238
1
 
4
 
! Отговори
Спонсор преди 1 седмица
Същото се отнася и за ТАГАРЕВЦИ, ДАЙНОВЦИ И ИНДЖЕВЦИ, дето до 89-та не бяха стъпили в ЦЪРКВА, а сега не излизат от нея! Също и БОЖЕСТВ ОТО от БАНКЯ, станало ГЕНЕРАЛ без АКАДЕМИЯ! Убихте ЖИВКОВ по ИЗМИШЛЬОТИНИ и ФАНТАЗ ИЙ! Сеят ви се в ЦЯЛ СВЯТ!
237
1
 
5
 
! Отговори
Спонсор преди 1 седмица
И СЛЕПЦИТЕ в ТЕРИТОРИЯТА вече знаят, че университетите са повече от завършващите! Който не е кандидатствал, той не е завършил! Като ПРОФЕСОРИТЕ с купените дипломи, без да ги има в РЕГИСТЪРА! След 95-та Югозап адния е някакво СВОБОДНО СЪЧ ИНЕНИЕ, колкото КЕЛБЕЧЕВА е ПРОФЕСОР/по какво, че не се сещам/? Все едно Дуловската конституционен съдия, БОЙКИК ЕВ- адвокат и ГНОМА-генерал? *** БЕ, УИЛЛИ!?
236
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди да въведат масово компютрите в България е имало 120 хилядна администрация, а сега са около 100 хиляди въпреки многократно нараснали обем на работата. Всичко е точно.
235
2
 
8
 
! Отговори
За компютрите и ИТ . преди 1 седмица
Преди да въведат компютрите и дигитализацията Бг. е имала 60 хил. администрация и всичко е било точно, след въвеждането на компютрите имаме 500 хиляди администрация и всичко е манджа с грозде...
234
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За в бъдеще подозирам, че и много заведения ще загинат, защото все повече хора ще осъзнаят колко е безсмислено да ходят да си губят времето по заведения, вместо да излязат някъде сред природата или да си починат качествено вкъщи. Изобщо да прекарват СВОБОДНОТО си време по всякакъв по-пълноценен ЗА СЕБЕ СИ начин.
233
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Слезте на земята - крупното шивачество в България няма перспектива, при условие че съществуват държави като Индия, Китай та дори Турция. Шивачки у нас си има достатъчно и си работят на свободна практика. Преди няколко години ми потрябва шивачка, защото ми се счупи ципа на едно яке, което не исках да хвърлям, защото ми харесва като изработка и модел.
232
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На шивачи и общи работници разчита икономиката на Бангладеш. Не познавам никой, който да си мечтае децата му да станат шивачи и работници.