Държавата събра 113 млн. лева от "Лукойл" за транспортни помощи

Сумата трябва да компенсира разходите на уязвими групи
24 апр 2024 14:29, Стела Стоянова
3
Държавата събра 113 млн. лева от "Лукойл" за транспортни помощи
Снимка БГНЕС, архив

Бургаската рафинерия "ЛУКойл Нефтохим" е превела във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" 112.728 млн. лв. по Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Това са вноските за месеците от декември до март включително, равни на 70% от разликата между цената на по-скъпия сорт "Брент" и по-евтиния руски петрол, с който рафинерията работеше доскоро, пише "Сега".

Фондът очаква още 1.7 млн. лв., плюс 490 хил. лв. начислени лихви, обяви председателят му Диан Червенкондев. Той даде отчет пред депутатите от новосформираната временна комисия за проверка на изпълнението на дерогацията за вноса на руски петрол и прилагането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.

Законът, известен още като "Закона за едното левче" на Делян Добрев, бе приет още през януари 2023 г. с идеята да обложи допълнително "ЛУКойл" заради свръхпечалбите от преработката на евтиния руски петрол и да върне на потребителите близо левче за всеки закупен литър бензин. Това обаче не се случи. Първо, компенсацията се оказа далеч по-малка. Второ, законът влезе в сила едва през ноември 2023 г., защото депутатите гласуваха условие първо да се получи одобрение от Брюксел за налагане на допълнителните вноски.

Временната парламентарна комисия ще привика на следващите си заседания отговорните през 2023 г. министри на икономиката и на финансите - служебни и редовни, за да иска обяснения, защо нотификацията от ЕК е така забавена във времето. Депутатите - основно от ГЕРБ и ДПС, настояват да се разбере и какви пропуснати ползи има за държавата от блокирането действието на закона с почти 10 месеца.

Депутати от БСП и "Възраждане" отбелязаха, че тази временна комисия е изчерпана от съдържание и не е достойно сега ГЕРБ и ДПС след 9-месечно съвместно управление да си правят пиар на гърба на доскорошните си партньори ПП-ДБ.

Законът за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт със спорните клаузи за предварително одобрение от Брюксел, бе приет с гласовете и на ГЕРБ, и на ДПС. Едва през ноември те настояха въпросните клаузи да бъдат премахнати и така законът влезе в сила 10 месеца по-късно.

"ЛУКойл Нефтохим" е внесъл в енергийния фонд определените със заповед на министъра на икономиката вноски за месеците от декември до март в пълен размер. Всички те обаче се обжалват от рафинерията в административния съд на Бургас като се оспорва начинът, по който Министерството на икономиката и индустрията изчислява разликата между цените на сорт Брент и сорт Уралс, стана ясно на днешното заседание на временната комисия.

За декември изчислената от министъра на икономиката вноска е за почти 70 млн. лв., докато "ЛУКойл Нефтохим" претендира за 43 млн. лв. За януари посочената от държавата вноска рязко пада на 27.4 млн. лв., тъй като от този месец рафинерията спира вноса на руски петрол и преработва само остатъчни количества. Компанията обаче смята, че трябва да плати 15.7 млн. лв. за януари. За февруари дължимата сума вече е 13 млн. лв., но претенциите са за 6.8 млн. лв. Последната вноска е за март и тя е за 3.4 млн. лв., но са платени 1.6 млн. лв.

От обясненията на шефа на фонд СЕС стана ясно, че са изискали пълният размер на сумите с образуване на административни производства и издадени актове, като за невнесените в срок остатъчни суми се дължат лихви.

По закон фонд СЕС трябва да преведе събраните средства на социалното министерство, отговорно за програмата за компенсиране на разходите за транспорт на уязвими групи от населението.

"Все още няма издадено постановление, с което да направим това и затова парите стоят във фонда", посочи Червенкондев.

Първоначално идеята бе с вноските на "ЛУКойл" да се подпомогнат транспортните разходи на уязвими групи от населението - например да се платят абонаментните карти за градски и междуградски транспорт на ученици, социално слаби и др. През януари обаче от социалното министерство съобщиха, че е взето решение компенсации да се изплатят еднократно до 30 юни на всички семейства, които получават месечни детски добавки. Става дума за около 300 000 семейства. При събрани 113 млн. лв. това означава всяко семейство да получи малко над 300 лв. помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: транспортЛукойл
Още от Общество
Ще успее ли да оцелее БДЖ?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще трябва десетилетие на ГЕРБ да оправят бакиите на Радев и Подмяната които сътвориха само за 3 години!
2
1
 
6
 
! Отговори
Не държавата,а преди 1 седмица
Асен Василев ги събра.Сега ще видите дали Главчев ще поиска нещо от Лукойл.Да не говорим за Борисов,при когото и данъци не плащаха ,заради един партньор на карти.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най уязвимите групи са депутатите! Горките не могат да си сипят бензин и за това се возят на служебни коли платени със сиромашки пари. За това на тях се пада да се облажат и ограбят всичко.