Козунак от интернет? Крие сериозни рискове, предупреди експерт

БАБХ със засилени проверки на яйца, козунаци и агнешко
25 апр 2024 15:33, Инна Ангелова
9

С наближаването на Великден БАБХ проверява обекти в цялата страна. Основен акцент пада върху агнешкото месо, яйцата, боите за яйца и козунаците, които са неизменна част от трапезата за празника.

"В търговските обекти се проверява сграден фонд, технологично оборудване, режимът на съхранение на храните, съпровождащата документация, начини на съхранение, етикети", посочи Бистра Иванова от БАБХ в ефира на "България сутрин".

От началото на април досега са извършени над 2 хиляди проверки по сигнали и жалби от цялата страна. Установени са нарушения, свързани със сградния фонд, технологичното оборудване, храни с неясен произход. Иванова допълни, че с съставени 6 акта, издадени са над предписания за издадени за отстраняване на нередности.

Тя призова клиентите да четат етикета, когато пазаруват и да го правят от регламентирани места.

"Агнешкото трябва да е с печат, той носи гаранция, че месото по време на добива е имало преглед от официален ветеринарен лекар, това гарантира безопасността. Ако месото е било замразено и след това се предлага охладено, трябва да е обозначено, както и страната на произход", подчерта експертът от БАБХ.

Иванова посъветвапотребителите да не купуват храни през интернет от търговци, които не са регистрирани. Тя даде пример с предлагае на козунак в в онлайн платформи. Експертът предупреди, че подобни храни крият рискове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Общество
Около 68 кг храна разхищава българинът за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Партия Пудел преди 1 седмица
А Пор100 Линда проверихте ли я?!?
7
3
 
2
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 седмица
Проверяват всичко друго, само не и качеството на продукта. После защо ти става зловещо зле като хапнеш от козунаците в големите вериги. И лежиш цял следобед, все едно са те били стадо горили, организмът буквално ти е смазан от гаддориите вътре. И да, онлайн има много по-хубави козунаци, особено ако знаеш био магазините онлайн :)
6
2
 
3
 
! Отговори
Коко преди 1 седмица
В Кауфланд е най- якия козунак. А и дават да месиш козунаците на Дара безплатно.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И от интернет, и от магазините все крие рискове, затова направете си истински домашен козунак! Не е толкова трудно, а удоволствието да си го приготвите сами и да се насладите на истинския вкус на козунак е несравнимо!
4
2
 
10
 
! Отговори
Вигтура преди 1 седмица
НЕ ЗНАЕХ ЧЕ В БАБХ РАБОТЯТ ЕКСПИРТИ ПО КОЗУНАЦИТЕ В ИНТЕРНЕТ
3
3
 
4
 
! Отговори
Ели преди 1 седмица
То козунакът по принцип е супер вреден, но това настрана. Малко зле е написана статията! В интернет има доста читави търговци. Въпросът е да не се купува от частни лица, където няма никакъв контрол. Виждала съм да се продава зимнина, месо, гъби дори. Абсурд!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При наличието на толкова фурни които пекат всякакви закуски , кой ще тръгне от магазина да купува козунаци . Като казвам фурни , не казвам на Линда измислените козунаци от по 100 лева .
1
1
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 седмица
Никакъв козунак от който и да било магазин,та камо ли по интернет ...