Математик очаква по 3 хил. заразени с коклюш на ден без мерки

Имаме скрита заболеваемост от около 7500 болни, смята проф. Огнян Кунчев
26 апр 2024 14:55, Анисия Иванова
38

Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев посочи в "България сутрин" таблици със статистика, които показват, че в САЩ в последните години случаите на коклюш растат заради антиваксърство.

"Следвоенните поколения изобщо не разбират смисъла на ваксинацията. Това трябва да го осъзнае човек, да ги види тези случаи", подчерта той пред Bulgaria ON AIR и добави, че на дневна база преди седмица у нас е имало по около 12 случая на коклюш, докато в момента вероятно са повече.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вече обяви, че на този етап няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша. В момента в страната има около 500 регистрирани случая.

Според госта в студиото трендът не изглежда особено стръмен.

"Но ще видите какво ще се случи след месец-два-три, ако не бъдат взети мерки. Ако оставим нещата без мерки, пикът ще бъде през юни, като дневно ще има по 3 хил. заразени. Много важен въпрос е каква е скритата заболеваемост. Със скритите числа става опасно. При Ковид-19 трябваше да внимаваме да не заразим възрастните хора. Сега внимаваме да не заразим децата до 6-месечна възраст. Оказа се, че при тях често е фатален изходът", обясни проф. Кучев.

Според него от скритата заболеваемост имаме около 7500 заразени с коклюш. По думите на математика България е на едно от първите места в Европа по ваксинирани.

"Ваксинация на бременните, за да може детето да поема в утробата начална ваксинация. Мерките започнаха, прави се карантиниране на цели класове. При коклюша трябва да сте на дистанция метър-два. Родителите трябва да мислят за малките деца много повече", изтъкна проф. Кунчев и препоръча избягване на близкия контакт.

Гостът отбеляза, че училищата и детските градини са местата, където най-много се предава коклюшът, а ваканцията се оказва "перфектното средство" за спиране на разпространението на заразата.

"60% от приетите в болница са ваксинирани и не го приемат тежко. Някои хора се психират, изпада се в паника. Няма начин да не се справим със ситуацията", завърши математикът от БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от Общество
Майка и щерките ѝ гадаят онлайн срещу 230 евро
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Айде,почна се.Бяхме го позабравили този елемент и другия подобен Витанов.Математик говори за коклюш.Все едно тракторист да се опитва да реши задача от висшата математика.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А този математик ще влезе ли в затвора, за всяване на паника ако не се сбъдне прогнозата му?
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
айде пак математиците дойдоха. лоша работа
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако искате да видите прогноза на професор Витанов пишете в Гугъл 'Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки'.
26
0
 
0
 
! Отговори
До гого 22 преди 1 седмица
Математик Витанов мисля че го видях вчера или оня ден в Нова телевизия. :)
25
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
хм!...Това ли "предвижда" МАТЕМАТИКЪТ ?!...А какво е мнението на АРИТМЕТИКЪТ ?
24
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Един надзирател очаква политици, математици и всякакви гадатели на СЗО. Иначе с идващото споразумение от 28 май - ще започнат вирусните простотии през месец-два!
23
1
 
11
 
! Отговори
Народен съд ! преди 1 седмица
Да приготвяме Наказателния трибунал, че пак изпълзяха плъховете от дупките да всяват паника. Още помним как изкъртиха пейките в парка и плашеха с хладилни камиони и чували за трупове ! Много ще се мре, яко ще се мре ...
22
15
 
4
 
! Отговори
Мария Лочева преди 1 седмица
Искрено се надявам Господин Бойко Борисов сега като вземе еднолично властта отново да въведе КПП-тата по градовете. Тогава беше страхотно по всички показатели! Дори въздуха в града се изчисти и нямаше толкова коли и хора по улиците и наляво надясно. Не можеше всеки *** и пульо да се разкарва за щяло и нещяло до различни градове и квартали. Трябва ред и дисциплина и това Господин Борисов го е осъзнал и вече той ще е нов Лидер.
21
0
 
7
 
! Отговори
гого преди 1 седмица
Вярвам само на Витанката.Той къде е?
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ей, математиците, да не играете хазарт с данните за болни от каквото и да е? Щото в крайна сметка всичко се свежда преценка на алчността на мафията в тази област. Тези скрити болни си ги знаем от Ковид-а. Следвоенните поколения не разбирали смисълът на ваксинацията? След коя война? Афганистан, Сирия, Ирак, Украйна, на онова дето му викате "след края на Студената война" ли? Къде можем да поиграем срещу вас, "експертите"? Макар, че си знаем - колкото кажете-толкова. Няма да можем да познаем.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак ли изскочиха тия пишман математици - бостански плашила от времето на Ковид бе?! Нямат ли си други задачи за смятане? Тоя Кунчев специално си го спомням с едно зловещи предсказания за бройки на заразените у нас от ковид, които тотално не се сбъднаха и сега тръгна пак да плаши..
18
0
 
11
 
! Отговори
Маг Витанов преди 1 седмица
Без маг Витанов не признавам никакви прогнози и математически модели.
17
1
 
11
 
! Отговори
Хм преди 1 седмица
На всеки хремав тест за коклюш. Да внимават за какво харчат парите да не купуват и правят излишни тестове за коклюш, че и без това лекарите вече не могат да лекуват, а само харчат парите на здравната каса.
16
1
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
В България сигурно 99,99% са ваксинирани с ДТК.
15
2
 
11
 
! Отговори
Чичо преди 1 седмица
Тоя плъх откъде изпълзя???? Ше ви таковам и математиците!!!
14
1
 
13
 
! Отговори
УЖАС преди 1 седмица
Това ли е новата страшилка?
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
със толкова професори трябваше да сме на първо във научните среди във света! Но те станаха врачки и само прогнозират.Витанов къде е бе да прогнозира и той.
12
1
 
9
 
! Отговори
смешник преди 1 седмица
ние признаваме само алкохолика Витански-ковид 19 гуро грога
11
2
 
12
 
! Отговори
Е то няма преди 1 седмица
толкова деца бе!? :D