Няма голям инвеститор, който да е влязъл у нас последните 2-3 г.

В България има недостиг на кадри в почти всеки сектор
Обновена: 26 апр 2024 12:12 | 26 апр 2024 12:08, Анисия Иванова
33

"С идване на летния сезон позициите в туризма и селското стопанство са все по-търсени. В България има недостиг на всякакви кадри в почти всеки сектор. Основен проблем вече близо две години остава липсата на кадри. Няма достатъчно хора, които да бъдат наети, за да говорим за квалификация и заплати", коментира Валентин Кръстев от Конфедерацията по заетостта в "България сутрин".

Една трета от фирмите планират да наемат служители в рамките на тази година. Най-много кадри се търсят в Бургас, показват данните от последното прогнозно проучване на Българската конфедерация по заетостта. 

По думите на госта ситуацията е трудно предвидима, основно - икономическата обстановка. Две-три години ние нямаме нито един голям инвеститор, който да е влязъл в България, отбеляза Кръстев.

Повечето компании са зависими от икономическата обстановка, а липсата на стабилно правителство кара много от тях да дават уклончиви отговори, стана ясно още от думите на госта на Bulgaria ON AIR.

"В момента има леко връщане към офиса заради последиците от инфлацията. На фирмите им е все по-трудно да се справят с нарастващите заплати, нуждаят се от по-ефективно изпълнение на всяка една работа и опитват да си върнат контрола над работните процеси", каза Кръстев.

Конкурентно предимство се оказва да се запази работата от вкъщи и за сметка на това фирмата да си спести увеличение на заплатите с 10%.

Кръстев добави, че движението е толкова лесно, че не можем да спрем българите зад граница да се върнат у нас. В момента обаче не се забелязва вълна от такива наши сънародници.

"Ако някой се притеснява, че ще бъде изместен от изкуствения интелект (ИИ), трябва да опита така да се преквалифицира, че да може най-лесно да работи с ИИ. Компаниите опитват да автоматизират много процеси. В началото им пречи по-голямата инвестиция. Логично е да използват ИИ поради липсата на кадри. Това е план Б, към който те се насочват", обясни Валентин Кръстев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Общество
Всеки пети е под линията на бедност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След дългогодишното управление на ГЕРБ и ДПС България остана пустиня и преносно и буквално!
28
3
 
2
 
! Отговори
баба Пена преди 1 седмица
Мафията е превзела властта и големите корпорации не им се занимава да работят за рушвети, отделно работниците са нагли , мързеливи и некомпетентни, за какво им е да идват тук
27
0
 
4
 
! Отговори
баба Пена преди 1 седмица
Да попитаме къде се прозивежда олиото Калиакра ами в Румъния, а сладоледите дето се правеха в нестле във варна, ами и те са в румъния вече, ами що ли
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Ами помните ли Грейт Уол джиповете. И те избягаха. И защо WV предпочете Турция?" - Грейт Уол искаха, да иат присъствеи на стария континент. Други сили попречиха на това да продължи. WV дори не разглеждаше България, като вероятна дестинация, освен във фантазиите на няколко човечета от телевизора. Турция има индустирален капацитет. България няма. После имаш и други фактори - германците и ЕС имат да спечелят мнгоо пвоече, като го играят приятелски с ТУрция. С нас? С нас няма кво да стане!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КАК ДА НЯМА СЛУГИТЕ НА БОЖКОВ ОТРОВИТЕ ЮМРУЦИТЕ ОБЛАЧНИТЕ ШАРЛАТАНИ ПРЕВЗЕХА ДЪРЖАВАТА ПО НАЙ ВЕРОЛОМНИЯТ НАЧИН МАФИЯ НЕВИЖДАНА
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 19 - За "АТ" сектора (ха) грешиш за мутрите. Имат как, да барат там. Зорът е, че има много по-големи интереси. Ако някоя компания със стотина милиона инвестирани пари на държавните форндове на дурга страна, вече имаш техните служби, да им вардят интереса. Бат Мутран може и да реши, да пипне, ама тая ръка ще му я отрежат. Тук не е, като да нападнеш гаржната бай Иван и да му искаш по 20% на седмица.
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 20 - София бизнес парк - тиди там и разгледай кои са.
22
0
 
4
 
! Отговори
dvb преди 1 седмица
Избягаха масово хората в трудоспособна възраст поради мизерията и корупцията от 90те та до днес. Кой инвеститор да дойде като няма кой да работи???
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Без хора, кой да дойде тука.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При ГЕРБ кои бяха големите инвеститори, че нещо не се сещам.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не последните 3, а последните 20, тия от гърците от ИКЕА се излъгаха и веднага хората на Шилинги налазиха да ги изнудват. Единствено в АТ сектора влезнаха пари, защото там мутрите нищо не разбират, та няма как да го заграбят. Това е жалката държава България.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Откакто мутрите завзеха властта през 2009 година няма голям инвеститор влязъл в България. ГЕРБ е голям проблем.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е, през последните 2-3 години нямало голям инвеститор... А преди 4 годни имаше ли? А преди 24? Къде? А сега къде е? Продал и избягал.
16
2
 
3
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 1 седмица
материала избира такива, които правят така да няма. Набляга се на санкциите и ценностите.
15
2
 
2
 
! Отговори
българина преди 1 седмица
в Унгария и Словакия има.... Като влезем в ЕЗ , ще почнат и да бягат... ес не се реформира, затова просто ще има бягство от него
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Алоуууу... Автоматизацията си е автоматизация, ИИ-то е едно друго нещо, дето вие, "експертите" не знаете какво е. Няма нужда някой "да се учи да работи" с това, което му викате ИИ.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Затварят се авто сервизи поради липса на кадри. Всички станаха айти специалисти а за останалите професии няма желаещи. .
12
5
 
11
 
! Отговори
Боко с дупето широко преди 1 седмица
Няма голям инвеститор от вторият кабинет на Боко. Боко искаше дялове от 30 до 50% процента при инвестиция. Еврохолд, Белведере, Сименс, Майкрософт, Фоклсваген и т.н. могат да разкажат интересни истории за Влади Горанов и Боко. И това са само нещата стигнали до пресата.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как ще има след като ГРОБ-ДПС са феодализирали Общините??
10
6
 
3
 
! Отговори
Vs преди 1 седмица
А през предишните 12 направо се биеха кой да даде "нещо" да влезе в кочинката да прави бизнес! Оказа се обаче, че трябват и кадърни работници, не само подкупи! А работниците си обичкат боцко и им е хубаво, и се гордеят как излага страната навсякъе където се появи, и салатка, ракийка,и чалгийка ... и те така!