"Боташ" е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство
27 апр 2024 21:40, Стела Стоянова
20
"Боташ" е готова да преразгледа енергийното споразумение
Снимка БГНЕС, архив
Турската страна е изразила готовност да преразгледа споразумението между „Булгартрансгаз“ и „Боташ“, съобщиха от енергийното министерство.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар – министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, се срещнаха в Истанбул. Повод за срещата, инициирана от българска страна, е решение на Народното събрание от 19 април, с което се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия за предоговаряне на споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската енергийна компания „Боташ“.

Преди това специална разследваща комисия от депутати оцени споразумението като неизгодно за България, тъй като договорени количества газ се плащат, макар че не се ползват.

Двамата министри се обединиха, че България и Турция ще продължат съвместното си сътрудничество за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки, информират от българското министерство. Те възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“.

Обсъдена е и възможността за увеличаване на свързаността между електропреносната и газопреносната система между двете държави. Отчетен бе и напредъкът, след като българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Турция „Боташ“ подписаха споразумение за междусистемно свързване през януари т.г. По думите на Малинов документът е от важно значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газов пазар. Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Общество
Светлана Каменова е европейски шампион по бокс
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зеленски обвинява Путин, че спира руския газ към Европа. Путин е от Промяната. Путин ще спре газа през Украйна, за да не печели пари за агресията срещу Украйна.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отказваме се от диверсификацията и втечения американски газ. Искаме сега само една трабъ с руско-гръцки газ за Обръчите на Промяната.
11
1
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е: преди 1 седмица
Че България не може да оползотвори доставени и газ от Турция.....ДАЖЕ И НЕ МОЖЕ ДА ГО ПРОДАДЕ ЗАЩОТО Е ПЪЛНА С НЕКАДЪРНИЦИ!!!
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко се прави в полза на Масква, да не забравяме кои им построи турски поток в България за сметка на бедния българин! А някой ще попита ли зеления чорап, как в подписал договор България да плаща за газ който не ползва, аман от предатели като Бойко и зеления чорап.
9
0
 
8
 
! Отговори
Стоян Стелий преди 1 седмица
Разбирай преразглеждане на комисионните в правилните джобове :)
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България плаща без да използва газа, който ги подписва тези договори е за бесилката. Но в БГ виновни няма и едни комисионни са вече взети.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обобщено: Плащайте още 13 години!
6
6
 
14
 
! Отговори
akudдфгх преди 1 седмица
фактически турция признава, че гумен радев е взел рушвети за неизгоден договор в ущърб на България и за да не станат за резил прес света са готови на отстъпки след преразглеждане на договора ....:)
5
4
 
17
 
! Отговори
Милост няма да има! преди 1 седмица
Преразглеждането на договора с Боташ не означава, че един ден Военният трибунал ще снеме отговорността от лицата извършили това престъпление, защото това е национално предателство...
4
8
 
4
 
! Отговори
Обяснявам преди 1 седмица
България е мощна страна. Скоро ще има седем двуетажни влака! Турция иска да има добри отношения с нас.
3
0
 
12
 
! Отговори
А,ха преди 1 седмица
След 13 години .
2
1
 
13
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Ще връща комисионна май?
1
3
 
8
 
! Отговори
На Боташ преди 1 седмица
В Газа