Доц. Мангъров за коклюша: Новата ваксина е краткотрайна

Ваксинираните се разболяват леко, но заразяват, обясни той
27 апр 2024 09:45, Анисия Иванова
75
Доц. Мангъров за коклюша: Новата ваксина е краткотрайна
Снимка: БГНЕС

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия, но е краткотрайна - за 4-5 години.

Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР.

"Съществен недостатък е, че с нея не може да се създаде групов имунитет, защото не дава имунитет върху лигавиците. Ваксинираните се разболяват леко, но заразяват другите. Тази ваксина е въведена през 2007 – 2010 година. Старата ваксина е трудно да се върне. Единствената страна в ЕС, която запази клетъчната ваксина си за коклюш, е Полша, а държавата осигурява от новата", коментира доц. Мангъров.

Той сподели, че в момента при него в болницата има четири деца, но три са с недоказан коклюш. От началото на март досега има 25 – 30 деца с коклюш.

"Това е опасна болест за новородените, в кърмаческа възраст и до 2-годишна. При коклюша му няма нищо на човек, няма температура, просто кашля и пристъпите могат да бъдат с продължителност до 10 минути. Често завършват с внезапно продължително поемане на въздух със специфичен звук като магаре или кукуригане. При малките деца може да доведе до спиране на дишането и кръвоизлив в мозъка, защото при кашлечните пристъпи се увеличава вътрешночерепното налягане. Коклюшният токсин дразни костния мозък и увеличава белите кръвни клетки. И дете, което кашля и има високи лимфоцити, най-вероятно има коклюш", обясни доц. Мангъров.

И допълни: "Сега бременните ще се ваксинират и тези антитела в тях в някаква степен ще възпрепятстват ефекта на ваксината. Според мен най-добре е да не се правят прибързани промени. За момента трябва новородените, докато станат за ваксина, да се изолират от големи социални контакти, да не се събира цялата рода при изписването".

Доц. Мангъров коментира, че бременните, ако искат да се ваксинират, могат да го направят, "безопасно е, но още по-добре е, когато смятат да забременяват, да се ваксинират преди това".

"Антителата остават и се прехвърлят върху бебето", категоричен е лекарят.

Груповият имунитет ще се създаде, когато коклюшът мине през цялото население, каза доц. Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: коклюшАтанас Мангъров
Още от Общество
Всеки пети е под линията на бедност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мрънгъров за нищо не ставаш, пенсия и се скрий.
55
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Старите ваксини действаха около 5 години. Въпреки петте реваксинации. И имаха много странични действия. Новата е безопасна и имунитетът също трае 5 години. Затова бременните да се ваксинират.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На моя приятелка и двамата сина изкараха коклюш преди около 20 години, тъй както бяха ваксинирани. Със старата ваксина.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сториха ваксини действаха около 5 години. Въпреки петте реваксинации. И имаха много странични действия. Новата е безопасна и имунитетът също трае 5 години. Затова бременните да се ваксинират.
52
1
 
2
 
! Отговори
Май преди 1 седмица
Бабешките методи на лечение с магарешко мляко, може и да се окажат единственото спасение, ако наистина лекува. Старите ваксини са спрени. Остават още старите методи да се пробват.
51
3
 
1
 
! Отговори
65-ти преди 1 седмица
Виж за ковида съм на друго мнение.Ваксинирах се няколко пъти и не боледувах. Ваксината предпазва,но за 5- 6 месеца. Затова трябва 2 пъти годишно да се ваксинираме.
50
2
 
2
 
! Отговори
до 64 преди 1 седмица
Всичко което е казал за коклюша в това интервю е вярно.Аз съм лекар,работя от 35 години и си спомням,че деца с коклюш съм виждал миналият век . Точно 2 деца бяха! Оттогава досега не бях виждал!Вярно старата ваксина беше идеална!Толкова случая видях и на тетанус.Сега не знам какво ни чака.
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя как спи изобщо! Съвест няма ли? Хиляди българи си отидоха заради "съветчетата " му.
48
6
 
2
 
! Отговори
Климент преди 1 седмица
До 61.Специалисте,колко пъти Мангъров го допускаха до нац.медии,за да бъде такъв фактор,че да влияе? Помним само гробарите от НОЩ.
47
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 61 ---- ми факт! Кромид за нормалните хора приключи 2020! За уфтсете трябваше да се намеси доктор Путин за да разберат, че циркът отдавна е приключил. 3 години трябваха на ов4444арите да признаят, че естественият имунитет е в пъти по-добър от всичките експерименталки.. а на всичко отгоре е и доживот! А ти кажи колко обезщетения изплатиха на роднини на печелившите от томболата на "безопасната и ефективна" експериментална генна терапия у Територията?
46
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя още ли не си е изял дипломата? Ковид пандемията щеше да приключи лятото на 2020.....сухите съчки щяха да изгорят....колективен имунитет щеше да има и то доживотен още лятото 2020.....още да го цитирам ли или ви стига?!
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До осведомения дета реве за Спутник. . Китай направиха собствена и РНК ваксина, макар и 2 години по-късно, и си я приложиха на висшестоящите, защото е по ефективна и безопасна от предишната им.
44
7
 
2
 
! Отговори
До Германец преди 1 седмица
Kато не ти харесва Мангъров, отвори сайта на щатското CDC - Pertussis. Ако не знаеш английски, има онлайн преводачи. Поразгледай и ако не ти мине мерака за ваксинация, значи напълно си я заслужаваш.
43
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За справка на сентаджиите - в китай няма 1 поставена доза от експерименталната генна терапия! Спутниците също не са от генетичните. Честито на печелившите хахахахаха
42
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на Мангъров! Успя да спаси хиляди хора от експерименталките.
41
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Болен мозък!
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този яко го е бил коклюшът в мозъка.
39
7
 
8
 
! Отговори
Лудата калинка Ман преди 1 седмица
гъров кога излезе от психиатрията?
38
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това не са ваксини, само овцете още не са разбрали.
37
7
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
Защо не се вярва на този специалист? Не му вярваха и за ковид, сега отново атаки против него. Аз му вярвам на 100% той е специалист, а Вие? Измамата с ковид е доказана и той беше първият който го каза.