Защо децата ни са първи по пушене и пиене? Проблем е ценностната система

Д-р Гешанова: Направете недостъпни цигарите, спрете рекламите
Обновена: 29 апр 2024 13:51 | 29 апр 2024 13:48, Анисия Иванова
198

Оказа се, че българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис. Според д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим, сред причините за проблема е възпитанието вкъщи и държавата, която допуска свободната продажба на цигари и алкохол и агресивните реклами.
Още по темата
Това са много стряскащи резултати, защото са свързани с подрастващите хора, малките деца. За мен беше шокиращо, че децата на 11 години пушат толкова цигари, колкото и електронни цигари. Това, че нашите младежи са първи по пушене и употреба на канабис, е стряскащо. Това е изследване за здравното поведение на децата между 11 и 15 години, което се прави от 40 години насам", каза председателят д-р Гешанова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ резултатите "трябва да ни разбутат".

"Това показва, че нашите деца нямат добри навици на живот, няма добър поглед върху здравословния начин на живот, нямат изградена ценностна система. Първо е какво правим вкъщи - не може аз да заведа детето на площадката и аз да съм до него и да пуша цигара, или пък да пия алкохол. То приема, че това е нормално. Естествено, че като порасне и то ще го направи", допълни д-р Гешанова за Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че държавата отдавна е трябвало да насочи внимание към здравното образование.

"Направи ми впечатление, че малко от децата, които са изследвани, знаят за последствията. Те казват, че електронните цигари са истинска напаст и допълват: "Направете ги недостъпни". Големите нямаме ли повече мозък и разум, за да го направим това? Има неща, които се правят, но те се правят доста формално. Децата трябва да бъдат просветени, защото те виждат какво правят големите - тези, които им харесват, и копират. Освен това те си казват: "Навсякъде е пълно с реклами, защо да не ги употребявам", коментира още председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим.

Д-р Гешанова е на мнение, че заклетите пушачи няма да се повлияят от грозните картини на кутиите за цигари.

"Но едно дете, когато се приближи на касата и види онези грозни картини, може би в ума му нещо ще се задвижи. Разбира се, ако я няма тази палитра от аромати, привличащи, ако видът на цигарите винаги е еднакъв и ако не е така достъпно - тогава може би нещо ще се промени в мисленето на децата. Тези, които са от по-заможни семейства, повече посягат към това. Ценностната система на тези деца не е изградена правилно. Детето не мисли за своето здраве. Трябва някой да му каже", категорична е тя.

Всъщност се оказва, че след пандемията има ръст на тютюнопушенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: пушачидецаBulgaria ON AIR
Още от Общество
Готвят протест: Какви са исканията на събирачите на гъби и диви плодове?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Към комунизма и русофилията гледат само провалили се индивиди и се оправдават със западните ценности. Децата ви са такива каквито сте вие. Ние не пушим, не пием и спортуваме, това правят и децата ни. Ние имаме хубави кариери, това искат и децата ни. Въпрос на възпитание и личен пример е.
136
1
 
12
 
! Отговори
Продължението преди 4 седмици
И изброявали различни продукти, които България е произвеждала преди национализацията. И като казваш, че Западът ни е унищожил производството, ще ти припомня плана Ран-Ът, за който много хора говорят, без да са го прочели. Онези ни съветват да запазим всички печеливши производства и да закрием само заводите, които работят на загуба.Също да запазим международните си пазари и да се стремим да ги разширим, както и да развием електрониката, която все пак сме имали. Производството си го унищожихме ние
135
2
 
7
 
! Отговори
До 118 и 128 преди 4 седмици
Качествено обрзование е имало в Царство България. На теб ли да вярвам или на старци мои роднини, които са ходили на служебни командировки в чужбина по времето на соца. Декани на чужди университети са ги питали "Защо развалихте образованието си, бяхте на едно от първите места в света?" Нашите разбира се защитават съвременното им образование, но опонентите им имат аргумент: "Ние съдим за качеството на образованието на една държава по качеството на онова, което тя произвежда!" /Продължавам/
134
6
 
6
 
! Отговори
МНОГО ДОБРЕ преди 4 седмици
След като мъжете нямат права върху децата си ще е така !
133
12
 
3
 
! Отговори
MNENIE преди 4 седмици
Децата са ни Добри . Тази Жена е Шеф на НПО , няма доклад , няма Изследване за Клеветите срещи Децата ни . Виждате ли Пияни и Пушещи и Дрогирани Деца по Улиците на България ?САЩ НПО Искат Резултати от Откачалки Дърти Баби .
132
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами този народ обича се радва на всякакви нискоразрядни телевизионни предавания, постоянно му говорят, че демокрацията било лошо нещо(всички били маскари). Хитрината и посредствеността са издигнати в култ... е какво да се очаква.
131
6
 
7
 
! Отговори
emigrant преди 4 седмици
бийте и шута на тая му(тренска държава! обаче си трябва бачкане навсякъде, с 4а)лга и рушофилия, не става!!!
130
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
защото майките пушат и пият и щерките такива жените пият и пушат повече от мъжете аз съм мъж и не пуша и не пия
129
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Когато посетих за пръв път Ретро музея във Варна се разплаках , а съм дърт мъж . Всичко което е произвеждала великата ни държава по онова време изложено ! Държава -еталон !
128
2
 
12
 
! Отговори
чети внимателно преди 4 седмици
Ренета Инджова: Ако се спрат корупцията и кражбите и от еврофондовете, вратата на хазната няма да може да се затвори от пари!
127
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не им разрешават да мечтаят .Когато навремето ме качиха на Комета , направо бях във възторг . Варна-Бургас за няколко минути по вода . Запада ни затвори производствата , защото нямаше как да се конкурира с нас и да си продава *** . Ние сме роби и дори ни обясняват , че е хубаво . Сега рабирам колко хубаво е било навремето .Ред , чистота , хубава храна , чиста вода -безплатана , навсякъде имаше вода .Уникална държава затриха .Това е !
126
0
 
11
 
! Отговори
haha преди 4 седмици
Първи са, защото се учат от най-добрите, мама и тате.
125
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И аз като Баба Гошка ще си напиша извънкласните форми . Кръжок по физика , литература , корабо и ракетомоделизъм , фотграфия , пеене в хора .Спортовете , основно плуване , малко тенис на корт и лека атлетика , колоездене .Карти за библиотеката 2 броя , една в читалището и една в училище . Обясни им сега на младежите , че в България се произвеждаха компакт дискове преди 1980 година , правеше се и космическа храна .Бърз влак със 160 км сме имали още тогава .
124
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
След 30 години безпътица, нормално е всеки да се спасява както може
123
0
 
20
 
! Отговори
Ангелина преди 4 седмици
"Проблем" са изродените им родители !
122
2
 
10
 
! Отговори
Ванката преди 4 седмици
До Баба Гошка - и като ви е било толкова яко образованието и възпитанието, защо не възпитахте и образовахте така и децата си, а?
121
10
 
6
 
! Отговори
Простият Киро преди 4 седмици
След четири години управление на държавата от ПП и ДБ деградацията на децата ни е нещо нормално. Да не забравяме, че самият Кирил Петков се хвалеше как в Министерски съвет му носят пици с кристали.
120
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нищо ново, но ако не се каже пред телевизора, ще си отрежат финансирането подобни нищонеправещи коалиции. Поредното НПО.
119
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Навремето Бабо Гошке , хората си избираха какво да работят , защото бяха универсални .Ако не може да си избере , леко се насочваше , така че да е доволен . Сега имало пазар на труда , един вид робски пазар .Имам познат 20 години плаша минималната , напускат и други идват , робска история , никакво развитие .Пазар било ! Това да ви е конския пазар ! Социализма е просто недостижим , наистина е върха , погледнат сега от позицията нарвемето .
118
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Оставете децата да намерят своето бъдеще, без да ги вкарвате в казарми и да ги карате да вярват в комунисти.