До 2030 г. ще работим 4 дни в седмицата

Младото поколение няма принадлежност към службата
2 май 2024 10:09, Петър Бойчев
34
До 2030 г. ще работим 4 дни в седмицата
Снимка Пиксабей

От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди по-малко от век, светът върви към все по-интелектуален труд и налагането на 4-дневна работна седмица.

У нас ще се работи 4 дни в седмицата още преди 2030 година. Това прогнозира пред БНР специалистът по човешки ресурси Георги Първанов, който е част от УС на Българската конфедерация по заетостта.

Ситуацията на пазара на труда много се промени през последните години. Демографската криза, културната промяна, социалните медии, недостигът на работна ръка са фактори, с които не могат да не се съобразяват и работодатели, и служители, каза още Първанов.

Той отбеляза, че все още има страни – в Африка и в Азия, където работната седмица е 6-дневна. В същото време вече има страни, в които се експериментира с 3-дневна работна седмица.

При поколението Х вече не е проблем да се сменя работата. При Y и Z няма вече принадлежност към службата, в офиса се стои колкото се може по-малко. Нужна е социална кауза да запали и да мотивира служителите. Търси се повече баланс между работа и лично време, обръща се внимание на възможността за дистанционна работа.

За по-младите служители от значение е обучението, кариерното развитие, придобивките и бонусите, които работодателят предлага.

"Трябва да се подготвим за пазар на труда, на който ще съжителстваме и работим рамо до рамо с колеги от различни националности – допълни Първанов. – Синдикатите и занапред ще имат своето място. След тристранките вече можем да говорим и за четиристранки, имайки предвид агенциите за подбор на кадри."

По думите ми, хората с увреждания, в предпенсия и дори след пенсиониране са добър резерв, който при дефицита на кадри може да се използва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Общество
Как по нова схема "ало" измамници взеха пари от 93-годишна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И пенсиониране на 80
8
2
 
21
 
! Отговори
Амо то и преди 4 седмици
Озновата Дупка - щеше да Унищожи Живота на Земята по 2000 години, а СПИН щеше да е Погубил Африка до 1990, до 2010 от Глобал Топло - Океаните трябваше да са ни Залели и така! Блажени са Вервующите, а от Търговията ни със Страх и Мечти - Капят Трилиончета, да Живее ЮдеюСемитМасонството!!
7
6
 
14
 
! Отговори
хм преди 4 седмици
Уж демографска криза, недостиг на хора, рев че се пускат араби и черни и ще ни превземат, а в същото време - искаме да работим по 4 дена и то по пижама от вкъщи. Е, как да стане?Вместо хората малко да се стегнат и да си бачкат нормално и да нямаме нужда от пришълци, едно разглезено поколение, което основно го интересувало придобивките,бонусите и краткия работен ден.Утре ще стане нещо форсмажорно и тея ще умрът от глад.Само претенции, само изисквания, а насреща едно няма нищо. Дори деца не правят
6
1
 
12
 
! Отговори
краят на Цивилизация преди 4 седмици
Идва, защото хора, които буквално крушка не могат да сменят, да не говорим да я изработят и произведат, са Лидерите в Европа и Мисирките им пишат подобни "Визионерски" Статии!
5
7
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
Ако ще и да стане по 1 ден работната седмица, мен не ме касае :))) Аз не работя от 2016 и ми е супер добре, направо чудесно. Чета си книжки, гледам си филми, ходя си по заведения и се занимавам с любовницата ми. Играя чат-пат и игри. Изобщо супер ми е :))) Построих си сам собствения комунизъм :)))
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще работят само дъртаците. Младите ще инвестират в биткойни, ще залагат онлайн, ще инфлуенсъри и порно звезди в онлифенс и др.
3
10
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 4 седмици
Мдааа, колкото работите толкова и ще ви плащаме. Малко работа-малко пари.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И ще ни плащат като за два
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Някои хора и един им е много, на други седем не стигат!