Как ще се вдигат пенсиите до 2027 година?

Ръстът намалява, таванът остава 3400 лв.
2 май 2024 14:18, Петър Бойчев
79
Как ще се вдигат пенсиите до 2027 година?
Снимка Пиксабей

Пенсиите през следващите години ще се вдигат по-малко, отколкото през миналата и тази, става ясно от Конвергентна програма на Република България 2024 – 2027 г, публикувана от Министерство на финансите.  

За 2025 г. – пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2024 г., както и пенсиите, несвързани с трудова дейност, е предвидено да се осъвременят от 1 юли 2025 г. с 6,6 на сто по така нареченото швейцарско правило.

От 1 юли 2026 г. пък се залага увеличението да е с 4,6 на сто, а през 2027 г. с едва 3,8 на сто.  

За сравнение през тази година е планирано повишение на пенсиите с 11 на сто от 1 юли, като минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се повиши от 523,04 на 580,57 лв., което представлява ръст с 57,71 лв.

Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 307,07лв., средната ще достигне 883,14 лв. от 1 юли 2023 година всички пенсии бяха повишени с 12 на сто.

Според конвергентната програма максималният размер на получаваните една или повече пенсии за периода 2024– 2027 г. се запазва в размер на 3 400 лв. (в сила от 1 октомври 2022 г.), като се прилага за всички пенсии, без оглед на началната дата на отпускането им.

За периода е предвидено размерите на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и на социалната пенсия за старост, както и на свързаните с тях пенсии и добавки, да се увеличават с процентите по чл. 100 на КСО, считано от 1 юли.

В рамките на референтната средносрочна програма касовите разходи за пенсии и добавки остават на нива между 10,8% и 11,3% от БВП. В резултат на посочените по-горе допускания за 2024 г. разходите за пенсии по бюджета на ДОО нарастват с 2,482 млрд. лв. спрямо тези ца 2023 г.

В демографски план българската пенсионна система е изправена пред сериозни предизвикателства. Прогнозите на Евростат показват, че населението на страната ще продължава да намалява, като едновременно с това неговата възрастова структура ще се влошава.

Това ще доведе до чувствително нарастване на коефициента на възрастова зависимост. Ако през 2023 г. на 100 лица между 15 и 64 г. са съответствали 34 лица на възраст над 65 г., то през 2070 г. броят им ще нарасне до 54 на 100 лица.

Населението в трудоспособна възраст ще намалява и делът му от общата численост на населението в България ще се свие от около 64% до около 57%. От своя страна, делът на възрастното население (65+) ще нарасне от около 22% през 2023 г. до 30% през 2070 г.

В дългосрочен план съотношението между броя на пенсионерите и броя на осигурените лица ще нараства, се посочва още в програмата.

Застаряването на населението и нарастването на средната продължителност на живота от една страна, и намаляването на населението в трудоспособна възраст от друга, оказват съществено влияние върху държавната осигурителна система в дългосрочен план.

През 2023 г. на 100 осигурени лица са съответствали 70 пенсионери с пенсии за трудова дейност. В резултат на негативните демографски промени се очаква в дългосрочен план и броят на осигурените лица, и броят на пенсионерите да намалява.

С оглед на факта, че през 2037 г. ще приключи законодателно въведеното нарастване на пенсионната възраст, както и поради нарастването на средната продължителност на живота, броят на пенсионерите ще намалява по-бавно от този на осигурените лица, предаде pariteni.bg. Това ще доведе до влошаване на коефициента на системна зависимост и той ще достигне 78.1 на сто при 70.2 на сто през 2023 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: таванръстпенсии2027
Още от Снимка на деня
Дъжд на Разпети петък, на места валежите ще са интензивни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
9
 
! Отговори
Пепа Бойчева преди 4 седмици
Риторичен въпрос:Ще има ли дотогава оцелели след демокрацията и евроатлантическите ценности българи,които да получат планираните благини?!?
46
0
 
16
 
! Отговори
ето преди 4 седмици
едно заглавие конкретно от този сайт, където темата е добре представена още през 2018: Дисбаланси в здравеопазването богати медици, болни хора
45
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стига сте настройвали пенсионери срещу работещи. Както и работници в реалната икономика срещу администрация. А по-добре помислете защо има лекари-милионери в България? Дали изобщо това е възможно да стане по честен път?
44
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ГЕНОЦИД!!!
43
2
 
9
 
! Отговори
европейски индианец преди 4 седмици
идват избори и пак с езаговори з а увеличавн е заплати н а даскали и МВР средства които идват от частния бизнес -нито образование има нито МВР-индианците да си помислят кво ств в колонията-как ще с еиндексирали пенсиите през следващите години епорнография-за тез дет ги е издържала системата демек кръводарителите ,пенсии по 3 бона а преи това по 20 заплати з апостаналите по 30лв отгоре ,затова мислете когато ходите до урните
42
3
 
20
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 седмици
Драги сънародници,какви пенсии очаквате и искате? Оставихте се да ви сринат икономиката, селското стопанство и скромната промишленост,на това отгоре чужди и наши предатели се гаврят с вас с някаква си измислена "либерал" демокрация и безброй партиики и формациики. Убиват морала и подлагат на Геноцид народа....и вие искате достойни пенсии - няма такова нещо.
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Шамарът по хазарта е едно добро начало! Само си представете какво пране пада там!
40
0
 
17
 
! Отговори
Не сте ли осъзнали, преди 4 седмици
че всички плащания към държавата са един общ приход. Независимо дали ще ги наричаме данъци, осигуровки - пенсионни, здавни, ДДС... Това, което трябва да се направи е да се спрат големите далавери и източвания от разни мастити чичковци и лели, а не да се хвърля негативизъм по пенсионерите или/и по другите обикновени граждани.
39
22
 
7
 
! Отговори
ссс преди 4 седмици
А на колко от искащите пенсионери децата са в чужбина!! Те колко плащат за пенсиите на родителите си?!! До кога нашите деца ще плашат за двама пенсионери, защото децата им си били шута някъде си?!!! Всеки напуснал държавата трябва, докато има родители пенсионери в БГ, да бъде облаган с осигуравки за роднините си, не да ни висят на джоба, пък и увеличения да искат!! ТОЧКА!!
38
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Заплатите на целата държавна администрация скочиха със задна дата, заплатите на МВР, служби МО скачат с 20-30% пак със задна дата. Пенсиите на пенсионерите за тази година 11% , а от 2025 г предвидени 6% намалящо " увеличение". Навсекъде в ЕС пенсиите се увеличават винаги от 01.01. Тук и да си работещ и да си пенсионер е зле. Само в администрацията МВР и добре.
37
9
 
13
 
! Отговори
до 37-ми, Точно преди 4 седмици
електората на ПП-ДБ най-много мрази пенсионерите. Иначе, това, че изтъквам огромните заеми, които изтегли финансовия министър на "Сглобката" не означава, че плюя пенсионерите или че хваля Бойко. Просто ПП-ДБ надскочиха всички предишни с некадърността си. Отделно, повече заеми означава, че тези пари ще се връщат от нас - гражданите на РБ. А как ще ги връщаме? Отговор - с по-високи данъци. Не може да нямаме никакъв ръст на икономиката и да очакваме, че с нови дългове ще си решим проблемите.
36
1
 
18
 
! Отговори
Гаро преди 4 седмици
Кви увеличения на пенсиите,кви пет лева. Не виждате ли как хвърчат цените на абсолютно всичко. За скромен живот 2.500 пенсия за беден 1.000 лв.
35
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Прекалявате с пл енето по пенсионерите. Забравяте, че при ГЕРБ цели 3 год. МРЗ и пенсиите бяха замразени. Засега никой не може да компенсира това изоставане. Много е долно да обвинявате пенсионерите, че преди 10 или 15, или 20 год. не били работили. Точно в най- трудните времена тези хора работеха и икономиката се крепеше на тях. Младите, изливащи злоба по пенсионерите сега, нищо не знаят за ония трудни години, когато заплатите бяха в пъти по- ниски от сега.
34
2
 
9
 
! Отговори
допълнение към 35 преди 4 седмици
Разликата от 5 милиарда идва от заемите, като още се чака статистиката за 23-та година, където тоя показател вероятно е още по-висок. Колко по-голяма е разлика толкова по-зле е положението в страната, да ти го кажа с прости думи. И не, САЩ не са уместен пример, защото тяхната валута се ползва за международни трансакции и качеството си на валутен резерв, което им дава доста предимства пред малки държави като нашата. Само около 30% от икономиката ни е свързана с реална продукция, другото е услуги.
33
5
 
7
 
! Отговори
до 34, Добре, но преди 4 седмици
дефицита не трябва да се бърка с дълговете. Защо ме караш да ставам адвокат на тиквата? Най-тежката година на Борисов по показател "БВП - Външен Дълг" е 2020-та, когато Борисов направи същите номера да тегли заеми, за да повиши заплати и пенсии. Тогава това съотношение беше 17013 милиона евро, 2000 милиона увеличение спрямо предната година. След това почнаха временни правителсва, а сглобкаджиите докара това съотношение до 22670 милиона евро, което ще рече, че са надскочили некъдърността на Бойко
32
2
 
12
 
! Отговори
до 29 преди 4 седмици
Напротив, при ГЕРБ бюджетният дфицит варираше между 11 и 16 млрд, докато Асен Василев го смънна на 3.6 млрд. И за това си има официална статитика, а не писане по опорките на ПР Севи.
31
9
 
7
 
! Отговори
до 32 преди 4 седмици
До Шефа,как не те е срам,мъченици били,тези милиардери дето не си знаят имотите,всичко им е безплатно,продадоха децата си по чужбина,те не са жертви,те са палачи,чудовищно жестоки палачи,наживяха се и наживяха,в никой друга страна не биха им дали и стотинка пенсия за краденето дето извършиха на младини тези изедници гну сни,жалко че не изпу каха
30
3
 
25
 
! Отговори
Шефа преди 4 седмици
От главен двигател в строителството на България ,днес пенсионерите са превърнати в мъченици и просяци на едно уж демокр.атично управление ,а то на практика се оказва мафиотско ,садистично и грабителско !
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И накрая, като теглиш чертата се оказва, че всъщност е намаление.
28
3
 
18
 
! Отговори
РАЯ преди 4 седмици
Крайно нечестно и недостатъчно увеличение на пенсиите. По този начин пак изостават от заплатите. После пак кампанийно и стихийно.Ама в БГ пенсиите били малки....Като не се мисли честно. Махнете това швейцарско правило. Оставете процента на нарастване на заплатите!