Сглобка, некоалиция, пудели - речевата агресия и падението на политиците ни

Езиковеди с коментар за посланията в НС пред Bulgaria ON AIR
2 май 2024 15:48, Анисия Иванова
49

Сглобка, некоалиция, пудели, кой на кого сядал в скута са само една малка част от цветния език на депутатите от 49-ото Народно събрание. Според изследователи речевата агресия на народните представители никога не е била толкова изявена.

"Тъжно е, когато една нация е стигнала дотам, че непрекъснато да коментира своите политици през речта, през обидата, през низкото, през онова, което ни показва, че сме израснали достатъчно, за да общуваме помежду си достойно и да изразяваме един богат свят. През последните години най-силно като че ли тенденцията към речева агресия прави впечатление на тези, които наблюдаваме българската политическа реч. Тя е белег на слабо възпитание", заяви езиковедът доц. Владислав Миланов в студиото на "България сутрин".

По негови думи този тип говорене, употребявайки нецензурна лексика и жестове, е станал модел в обществото и е възможно да доведе до това децата да използват речева агресия.

"Тези думи идват от опита да бъдат оригинални от една страна, а от друга обаче тежко се сблъскват с недостатъчната езикова компетентност. Оттам се раждат едни метафори и изразни средства, които като цяло са присъщи на уличния език и ниския регистър. Стремежът към оригиналност невинаги е добър съветник. По-добре е човек да бъде умерен и незабележим, но пък изряден и поддържащ се към нормата, за да не се супермаркетизира езикът, до степента, в която се е супермаркетизирал в момента", отбеляза езиковедът доц. Диляна Денчева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея обществото губи чувствителност към употребата на този начин на говорене от политиците и изгражда известна търпимост към тях, което не е добре. Тя посочи, че е необходимо да има съответна реакция било то от журналисти, езиковеди или хора в обществото, към този тип говорене, за да не изпаднем все повече в този стил на комуникация.

"Речта на политиците, било то от парламентарната трибуна, било то в предизборна кампания, винаги е изобилствала от клишета. Те използват шаблонните изрази като едно много удобно езиково средство, зад което да се скрият. Този похват на политиците - казват много, но когато говорим за съществено съдържание, то всъщност се губи", коментира езиковедът Антоанета Начева.

Тя отбеляза, че сега на прага на предизборната кампания ще станем отново свидетели на този тип грубо и ниско говорене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от Общество
Д-р Аспарух Илиев: Има скрита заболяваемост от коклюш
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Old School преди 4 седмици
Не мислите ли, че тази дума сглобка доста се поизтърка, че чак до втръсване? Предлагам вместо това приспособление или инсталация, както напоследък е прието да се казават всякакви щуротии с претенции за изкуство. Моля, коментирайте.
18
0
 
3
 
! Отговори
ze nigmar преди 4 седмици
Мафията буйства...:)))
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всичко е казано точно и ясно! И напълно вярно!
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Трябва на първия да му се дават още 40 депутати, така пуделите с пачките няма да им чуете гласчетата!
15
2
 
14
 
! Отговори
"Аз съ прост преди 4 седмици
И вие сте прости,затова се разбираме".Това казва всичко
14
4
 
7
 
! Отговори
Сглобкаджиите не преди 4 седмици
трябва да се допускат до властта втори път.
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
това не е всичко, престои колективния запад да прати българи да се бият с руснаци на фронта докато нашите политици продължават да пълнят чекмеджетата с кюлчета, а лакеите им да бутат пачки на пуделите!
12
10
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 4 седмици
Всички проблеми в държавата ни идват от Украйна! Време е да се намесим в конфликта и да обявим тотална война на всички украинци!
11
8
 
9
 
! Отговори
НЕВОЙНАТА НА РУСИЯ. преди 4 седмици
А БИЛО СПЕЦИАЛНА ОПЕРАЦИЯ...ЕДНА И СЪЩА МАЙКА ГИ Е КЪРМИЛА, КОМУННННЕТАТА
10
8
 
9
 
! Отговори
Истината! преди 4 седмици
Украйна не е държава! Украйна е Русия! Украинците в България трябва да бъдат изгонени или пуснати в строителни войски с лопати! Точка!
9
9
 
6
 
! Отговори
ПП + БСП = РОДНИНИ преди 4 седмици
ТЕ И ЗА РУСИЯ КАЗВАТ ЧЕ ПРОВЕЖДАТ НЕВОЙНА......... КАКВО ДА ОЧАКВАШ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ ШАРЛАТАНИ..??
8
3
 
10
 
! Отговори
до 6 Герен преди 4 седмици
Да управляваш с 10% от имащите е същото като да управляваш с 1% или 100%! Все управляваш! Ако си от ПП значи назначаваш роднини за директори на държавни длъжности и въртиш контрабанда! Това да не се гласува е само в полза на купуващите гласове!!! Или си предател или си много ограничен умствено , за да не го разбираш! Правилното е да се гласува за всички други освен управляващите! Тогава ще бъдат затруднени с фалшификациите и наистина ще им се даде урок!
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И napaneти, cъщo тaka...
6
2
 
8
 
! Отговори
А какво стана преди 4 седмици
С напушения министър Наско? Що не му давате вече и на него да фалшифицира подписи и документи! Или не е добър в контрабандата? Така добре се усмихваше!
5
2
 
7
 
! Отговори
Герен преди 4 седмици
ЗАБРАВИ ДА КАЖЕШ : СГЛОБКИ КРАЖБИ ДЕЛБИ УСВОЯВАНЕ НА НАРДНА ПАРА И ИМУЩЕСТВО. НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ХОРА.ПЪЛЕН БОЙКОТ. НЕКА ГАСУВАТ САМО ЗАВИСИМИТЕ ЦИНГАРЕЛОС АДМИНИСТРАЦИЯ КМЕТЧЕТА НАМЕСТНИЧЕТА ОТ ТУПИ ШИШИ ТРЪПКОТО. НАИСТИНА ДА ИМ КАЖЕМ ЩО Е ТОВА ДА УПРАВЛЯВАШ С 10% ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС. ДАНО ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ЩО СТОРИХА.
4
5
 
12
 
! Отговори
Въпрос? преди 4 седмици
Кога ще арестуват Лена и Никола Минчев за фалщифициране на подписи и документна измама?!?
3
9
 
7
 
! Отговори
Време е преди 4 седмици
За Възраждане! Долу Пуделите и Предателите!
2
7
 
8
 
! Отговори
Какво толкова преди 4 седмици
Го усилвател?Просташкия език в политиката започна от Борисов и ГЕРБ,но Шиши,Възраждане и ИТН вече даже го надминават .
1
6
 
13
 
! Отговори
Цар Делян Шишиман преди 4 седмици
Кирил е като един малък сладък пудел, който след изборите, помнете ми думата, ще драска и скимти пред вратата на Борисов в Банкя!