Разпети петък е – най-тъжният ден за християните

Постът днес е най-строг, а работата - забранена
3 май 2024 07:30, Елка Василева
80
Разпети петък е – най-тъжният ден за християните
Снимка: архив, БГНЕС

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Неслучайно днес постът е най-строг.

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". На днешния ден църквата повелява да не се яде, нито да се пие.

Според църковните канони е забранено да се работи. Пак днес се извършва и ритуалът "минаване под масата" в храма. Счита се, че това носи здраве и късмет, а според някои - и опрощаване на греховете. Последното обаче противоречи на църковните канони, според които греховете могат да бъдат опростени само с покаяние.

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащаница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

По време на богослужението от олтара се понася плащаницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима плащаницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от Балкани
Дарение за българите в Албания възпали македонистите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 2 седмици
ВЯРАТА В ГОСПОД Е НАЙ-ВАЖНОТО ЗА ВСЕКИ ХРИСТИЯНИН
27
4
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
Жалко, че неможете да осъзнаете, че благодарение на Исус Христос и неговата смърт и възкресение, имаме вечен живот с него . Спасението,което Исус направи е най светлото нещо, което да имаме завинаги. Който вярва със сърце в Исус и го изповяда с устата си, че Исус е Господ имаме вече живот. Това е повод за празник.
26
5
 
0
 
! Отговори
Imeto si ne slagam преди 2 седмици
Sorry, Jesus! Хем ти е ред, хем ти се пада. :)))))))
25
3
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 2 седмици
До Критично,напротив, за българина всеки ден е великден и всеки ден е радост и празник,шапка на тояга,а пенсионерите са ненадминати в това, с тях не могат да се сравняват и арабските шейхове
24
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво ни интересува нас това Атеистите :)))
23
4
 
7
 
! Отговори
Аз преди 2 седмици
Се чудя-кои християни? Ония с евтиното узо, гостите на Истанбул., почиващите в Занзибар или пияните по нашите хотели? Или политиците дето ще отскочат до черквата за по снимка. Ама големи християни.
22
2
 
7
 
! Отговори
Критично преди 2 седмици
Много са тъжните дни за работещите бедни и пенсионери,не е само разпети петък.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Заваля!
20
3
 
0
 
! Отговори
А БЕ преди 2 седмици
ВСИЧКИ СЕ ПРАВЯТ НА ЗАЕТИ
19
22
 
2
 
! Отговори
Ястреб Ходжа преди 2 седмици
Дечица мои, поемете по правия път на исляма и се откажете от тинтири-минтирита като "отца, сина и светия ддуухх". Един е бог и той се казва Аллах - няма син, няма майка и няма баща. Престанете да се гаврите и изнасилвате човешката логика и интелект.
18
2
 
1
 
! Отговори
дата преди 2 седмици
Няма дата - има петък ------------------- 42 години след предполагаемото събитие в Рим пишат първото евангелие -------питайте папата.
17
3
 
3
 
! Отговори
До ВVULGARI преди 2 седмици
шMeuл,добре че не лаеш че какъв купон беше...
16
1
 
7
 
! Отговори
Н преди 2 седмици
Исус Христос е син на Бога. Той е показал пътя. Може би към Бога. Ако сме божии деца и искаме да се върнем у дома.
15
9
 
3
 
! Отговори
Х преди 2 седмици
Честито рождество христово!
14
6
 
2
 
! Отговори
До БеГе вулгарина преди 2 седмици
А и казвахме на кpyBъта да не те събира от земята с вилицата бе***
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тъжно е да гледаш насилие и тормоз!
12
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Исус Христос" ... Съвсем се обърках. Сега Христос бог ли е, или е син? Ако е син, защо се молите на него, а не на бащата? Ако е бог, защо е разпънат на кръст от простосмъртните евреи и римляни?
11
5
 
15
 
! Отговори
1 преди 2 седмици
Но още по-тъжно ми става ,като гледам позлатените одежди на божиите служители,които нямат нищо общо със Спасителя!
10
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НА РАЗМЕТИ МЕТЪК ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОСТЯ С ПЪЛНЕНИ АГНЕШКИ ШЕРДЕНЧЕТА И КЕБАПЧЕТА С ЧЕРВЕНО ВИНО!!!
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да добавя към написаното, дори с яденето на агнешко по подобие на евреите ги прави юдаисти. Само че не са, има си точна дума - шабес гои. Подражават, но никога няма да станат. Модата с агнешкото я въведоха с демокрацията. Питайте бабите си кога за първи път в годината са колели и яли агнешко. Еднозначно - не преди Гергьовден