Спират V блок на „Козлодуй“, зареждат гориво от „Уестингхаус“

Престоят се планира да завърши до средата на месец юни
3 май 2024 11:49, Елка Василева
71
Спират V блок на „Козлодуй“, зареждат гориво от „Уестингхаус“
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

На 5 май пети блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво.

В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от „Уестингхаус“, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено в АЕЦ „Козлодуй” на 20 април.

В рамките на всяко презареждане по време на ежегодните планови ремонти се подменя по една четвърт от касетите в реактора, като по този начин процесът на поетапен преход към новото ядрено гориво ще продължи 4 години.

По време на престоя, който се планира да завърши до средата на месец юни, ще бъдат изпълнени необходимите дейности по ремонт, профилактика и превантивно техническо обслужване на оборудването и системите на 5 блок. С това ще бъде осигурена безопасната и надеждна работа на ядрената мощност през следващата горивна кампания на реактора.

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” работи съгласно графика за електропроизводство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от Общество
България се изкачи с 12 места в класацията на „Репортери без граници“
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Ббб преди 1 седмица
А отпадъците от отработеното гориво, къде ще отиват. Едва ли ще си го взимат като руснаците. Ще остава у нас някъде в хранилище, да ни трови земята. Дали бъркам, а.
67
0
 
1
 
! Отговори
Мухаха преди 2 седмици
Уестингхаус НЕ ПРОИЗВЕЖДА ЯДРЕНО ГОРИВО...... Уестингхаус КУПУВА ЯДРЕНО ГОРИВО ОТ РУСИЯ И ГО ПРЕПРОДАВА на бааалъци като нас със надценка. А разликата от куруването директно от Русия и исползването на посредник като Уестингхаус е че РУСИЯ СИ ПРИБИРА ИЗПОЛЗВАВОТО ГОРИВО А С УЕСТИНГХАУС ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ГО СЪХРАНЯВАМЕ НА НАША ТЕРИТОРИЯ. Да ни е честита радиационната яма на малката ни българска територия.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Американците са окупирали цялата България всички паркове за слънчева енергия са американски, американски централи горива всичко е американско срещу едни напечатани долари продадоха България заедно с българите на терористите от Америка
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
САЩ с едната ръка гали, с другата ядрено гориво вади
64
2
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 седмици
Страшни схеми се въртят-Имаме атомна централа изградена от Сьветския съюз и използва уран от Русия, всички знаем че Америка купува обединен уран от Русия за да зарежда техните атомни централи,та въпроса ми е за къв уииии ни е една превръзка по средата като Уестингхаус?Тия дето са подписвали такива споразумения на въжето!
63
3
 
1
 
! Отговори
само питам преди 2 седмици
До: Европеец с главно Е - Скоро да не обърнеш посоката на изток???
62
3
 
12
 
! Отговори
john преди 2 седмици
До Европеец с главно Е!Пич,много си ***!!!!!! Моли се да не стане авария,защото това гориво не е подходящо за руските реактори.Дано го осъзнаваш промит мозъко......
61
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Купихте ли си йод?
60
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Навремето руснаците ни направиха АЕЦ и затова доскоро имахме евтин ток, дори изнасяхме, но скоро ще си светим отново с газови лампи.. Да се молим само да не се случи ядрена авария, защото и малките деца знаят, че американското ядрено гориво е несъвместимо с АЕЦ Козлодуй, дори американците купуват руско ядрено гориво, а какво точно продават на нас не е ясно.
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЕХ ГОРКИЧКИЯТ Европеец с главно Е - ТОЛКОВА ХИМЕРИ ЗА "ГОЛЕМИТЕ НАДЕЖДИ"!!! ЯЛА ГОСПОДИ СИ СБЕРИ ВЕРЕСИИТЕ!!!...
58
2
 
12
 
! Отговори
АЕЦ-а е До Тука преди 2 седмици
скоро на Свещи или на Борсови цени - Сваряване на 1 чайче - 5 000 евро!
57
21
 
2
 
! Отговори
Европеец с главно Е! преди 2 седмици
Как е, копейки, нали не можеше с американско гориво? Нали щеше да се мре от студ без руски газ? Оказа се, че може без руски газ, руско ядрено гориво, абе изобщо може без Русия. Как е копейки, Киро като ви каза, че Русия е нищо повече от бензионстанция с ракети се смеехте. А се оказа прав. Оказва се, че и санкциите работят и Газпром е на път да фалира, как сте копейки, плачете ли?
56
2
 
4
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ преди 2 седмици
До КАК Е...КАК Е.....Все още не мога да се начудя как може да има толкова шлифовани мозъци като теб? Дори бижутерите биха ти завидели. Неуважаеми "умнико" да не кажа по тежка дума явно шлифованото ти мозъче изобщо не осъзнава,че атома не признава кой е русофил, кой русофоб, фашист,комунист, християнин, мюсюлманин, будист или какъвто и да било друг и трепе наред. Трудно ти е да го разбереш нали? В твоето междуушно пространство има само русофили и русофоби и до там ти стига разбирането за живота
55
6
 
2
 
! Отговори
БАЙ ДАНО КАЗА.... преди 2 седмици
...ЧЕ това ядрено гориво тепа само комунисти и русофили.....ЗА ДА ПОЧНАТ ДА БЕГАТ У РУСИЯ!!!АЗ ЛИЧНО ВИДЕХ, КАК КОПЕЙКИН СИ КУПИ ОТ Ж. ПАЗАР ЕДНА ОЛОВНА ТЕНЕКИЯ ДА СИ ПАЗИ ГЗ, ОТ АМИРИКАНСКАТА РАДИАЦИЯ!
54
7
 
4
 
! Отговори
КАК Е...КАК Е..... преди 2 седмици
КОПЕЙКИН И НИНОВА, ШЕ БЕГАТ ЛИ ВЕЧЕ У РУСИЯ, ЩОТО СЕ ОЧАКВА, АЕЦ-а с АМЕРИКАНСКОТО ГОРИВО ДА ИЗБУХНЕ И ДА ИЗТЕПА, ВСИЧКИ КОМУНИСТИ И РУСОФИЛИ....ХАХАХАААА...БЕГАЙТЕ У РУСИЯ, ЕЙ... ИДЕ ВАШИЯ КРАЙ....ХАХАХАААА
53
0
 
9
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 седмици
Той АЕЦ като стара кола , на която можеш да сложиш ГАЗ ли е ? :)
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
СРЕД АБИТУРИЕНТИТЕ У КОЗЛОДУЙ СЛЕД ДАЛАВЕРАТА С ЯДРЕНОТО ГОРИВО НА УЕСТИНГХАУС СЕ ЗАФОРМЯ НОВА МОДА ЗА АБИТУРИЕНТСКИТЕ БАЛОВЕ - ПРЕДПОЧИТАТ СЕ ОБЛЕКЛА ОТ КАРБОН С ВГРАДЕНИ ОЛОВНИ ПЛОЧКИ И ИЗОЛИРАЩИ РЕСПИРАТОРИ С ДВЕ БУТИЛКИ КИСЛОРОД С АВТОНОМНА СИСТЕМА ЗА ПИЕНЕ НА КАЛИЕВ ЙОДИД...
51
3
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 седмици
До Лекар (47): И твоя, и твоя. И той така. 'баси!...
50
5
 
27
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ преди 2 седмици
С ТОВА ГОРИВО СЕ ГОТВЕТЕ ЗА НОВА ЯДРЕНА АВАРИЯ, НО ТОЗИ ПЪТ НЕ В УКРАЙНА А В КОЗДЛОДУЙ. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ.
49
1
 
29
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 2 седмици
А ще вземат ли обратно отработеното гориво?