Защо и как се минава под Светата плащаница?

Изразяваме смирение и благодарим, каза отец Кирил Попов
3 май 2024 12:51, Елка Василева
36

Разпети петък е най-строгият ден от Великия пост. На този ден Иисус Христос е бил разпънат на кръста. От храмовете се изнася плащаницата, под която през целия ден ще се прекланят всички вярващи. Богослужение беше отслужено и в митрополитския храм "Света Неделя".

"Денят е особено скръбен за нас. Разпети петък е най-тъжният ден както за нас, православните християни, така и за нашия Господ Иисус Христос. Той претърпява, заради нашите съгрешения, кръстна смърт. Изкупи нашите грехове", каза отец Кирил Попов в ефира на предаването "България сутрин".

На въпрос защо минаваме под масата, на която е поставена Светата плащаница, отец Кирил Попов отговори, че хората масово казват: "ние отиваме да минем под масата за здраве, късмет и опрощаване на греховете", но това са суеверия.

Той обясни, че на масата се поставя тялото Иисусово, изобразено върху плащаница. Минава се под масата, сякаш отиваме на погребение на наш много близък човек. Изразяваме смирение и благодарим, че Иисус е отдал себе си, за да изкупи грехове ни.

"Както църквата е отредила, идваме пред кувуклията, минаваме, покланяме се, целуваме Светото евангелие, плащаницата, кръста, минаваме под нея, разпятието - Кръста Христов, Света Богородица и отдясно на Бога - Свети Йоан Богослов", каза отецът пред Bulgaria ON AIR.

Днес църквата е определила най-строгия пост - не се пие вода и не се яде. Минавайки под плащаницата Христова, съпреживяваме страданията и мъките на Иисус.

Богослужението в митрополитския храм "Света Неделя" е възглавено от викарния епископ на Софийската метрополия Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тоз клон на руското кгб (бг църква) още ли трови бг земи :))))
10
6
 
7
 
! Отговори
Господ Исус Христос преди 1 месец
на кръста е платил за всеки един грях на всеки един човек. Ако човека приеме този дар и поиска прошка с устата си ще живее вечно с Господа. Новият Завет - 'наръчника' за спасението описва какво и как да правим, за да се спасим с Вяра в Господ Исус Христос.
9
6
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Анонимен , мисли като човек и виж добре историята на църквата и ти не можеш да забраняваш на хората каквото и да е било, кой си ти??
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бонго, първо научи да изписваш правилно името на Господ и чак след това давай акъл. Нещата, които казваш, са полуверни и крайно подвеждащи. Вярно е, че много уж православни ги правят или вярват в тях, но това са хора разцърковени (в по-редки случаи и хора, които след въцърковяването си са продължили да изповядват разни суеверия, заучени преди това) и това въобще не е учението на Църквата. Спри да четеш протестантски и езотерични измишльотини, а потърси истинското спасение.
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога пък Христос е назначавал някакви попове за говорители? Църквата е създадена векове след разпването му и няма нищо общо с него, освен че е узурпирала името и учението му.
6
5
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Се изцелихме...това,което ни е необходимо единствено е вярата ни. Та тази вяра дори ни запази като народ. Там е акцента вярата ни..Затрупали сме вярата ни с ненужни активи, бариери които ние сме си поставили и не е имало кой да ни научи на вяра. Зайченца, яйца козунаци не ни учат на вяра , а на суеверия... Три пъти под масата, както писа колегата:)))) ала балаА вярваме ли, че възкръсна от смъртта????А затова,къде ще идем след 200 г примерно??Вярно ли е писанието??? Сами ще си отговорим...
5
7
 
6
 
! Отговори
Х преди 1 месец
любимото ми е как Иисус умира за нашите грехове, но ... после възкръсва и дефакто не е умрял. :D
4
6
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Благодаря за въпроса.Ценно е да се знае история на църквата. Прекръства ето е било таен знак по време на гонението, за да се разпознават християните,важи и днес.Свещта е станала символ на молитвата, пак по време на гонението са се крили в пещери и свещта им е светила, за да четат писанията. Иконите изобразяващи ситуации са хубави, изкуство , но не и да се молим на иконите.Символиката кръста и плащаницата са добри представи, но не и практики. Да минел за здраве. Исая казва в неговите рани ние
3
4
 
2
 
! Отговори
До бонго преди 1 месец
Може ли малко разяснение по коментара принципно съм съгласен!
2
8
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Под Светата плащеница обикновено се минава на 4 крака, защото преди това си сръбнал литър домашна шльoкавицa :)))
1
5
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Не сте ли малко ухапани да обръщате внимание на минаването с плащаницата, а като се говори за спасението на Христос за всеки един от вас и целта на смъртта и възкресението му да казвате секта...Не е ли малко лицемерно??? Боядисвате яйца и зайченца, с целта е вашата скъпа душа да има покой в Исус Христос именно което празнуваме....свещта ли ще ви спаси?? Обичаите и традициите ли или вярата ви в Исус Христос и да го изповядате за свой спасител и Господ...