Петър Янков: Очаква ни продължителен валежен период

В събота е подходящо за туризъм, ще бъде и топло
Обновена: 9 май 2024 11:08 | 9 май 2024 10:50, Инна Ангелова
3

Синоптикът Петър Янков сподели в студиото на “България сутрин”, че е нормално при интензивни валежи да има и градушки. “Валежите в района на Плевен вчера бяха в голям диапазон. Очакваха се такива проливни валежи. В града бяха около 20-25 литра. Днес не се очакват гръмотевични облаци. Ще има интензивни валежи, повече ще бъдат в Югозападна България. В София валежите ще бъдат около 10 литра на кв.м. В северните райони - около 15 литра на кв.м", каза още синоптикът.

Янков уточни, че канализациите трябва да имат капацитет да поемат валежи, които са 5 пъти повече от климатичната норма. Ако тя е 50 литра на кв.м, канализациите трябва да приемат поне 200 литра на кв.м. Допълни, че големите градове го имат този проблем, защото интензивното строителство на нови сгради не съответства на поправката на канализациите. И в Европа е така", отбеляза Янков пред Bulgaria ON AIR.

От прогнозата му стана ясно, че днес ще има захлаждане с максимални температури между 14 и 20 градуса. Следва затопляне, а в петък валежите спират. Синоптинът допълни, че събота ще е най-подходящият ден за туризъм. Температурите тогава се очаква да бъдат около 20-25 градуса.

“В неделя отново ще вали дъжд - главно в западните и източните части от страната. От понеделник започва продължителен валежен период. Дългосрочните прогнози са за валежи до четвъртък-петък", съобщи синоптикът.

Янков добави, че при резки промени на времето организмът се адаптира за 3-4 дни. А промяната на налягането най-много влияе върху физическото състояние на хората. Понякога то се смесва с геомагнитната активност и причинява главоболие и дискомфорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: прогнозавремедъжд
Още от Страната
Населението в София гони 2 милиона, повече хора в още 46 града
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да живеят жабите, почва потопа, г-н Ювал Ноа Харари гледайте в YouTube, има много видеа на всякакви теми, казва какво очаква всички.:))
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И този познава колкото чичакът от битиви, професор Рачко.

Спонсорирани публикации