Старите асансьори - опасни, няма резервни части и техници за тях

Съоръженията трябва да бъдат сменени, каза Николай Маринков
10 май 2024 15:00, Анисия Иванова
38

Всяка година у нас се пускат в експлоатация асансьори, а се оказва, че няма техници, които да ги поддържат. Това показват данните на Българската асансьорна асоциация.

Главният секретар на Асоциацията Николай Маринков уточни в "България сутрин", че новите асансьори в страната са над 1000.

"За новите асансьори има техници. В момента това са модерни съоръжения, които превозват много хора всеки ден в световен мащаб. Има техници, които се командироват извън България, печелят по 3000-5000 евро на месец. Нека хората сами да помислят за колко пари може да бъде привлечен някой към една професия. Потребителите, които имат асансьори, трябва да има човек, който да се грижи за тях. Ние се грижим за безопасността на хората и техния живот", обясни той.

По думите му за новите асансьори има достатъчно млади хора, браншът се напасва и може да осигури работа, докато за старите асансьори е логично да няма техници.

"Представете си в днешно време млад човек да бъде привлечен да се занимава с асансьор, който е с технология отпреди 50-60 и повече години. Вече не се произвеждат, опасни са и няма резервни части. Знаят, че вероятността за инцидент е огромна и могат да лежат после в затвора", коментира още Маринков пред Bulgaria ON AIR.
Главният секретар на БАА е категоричен, че старите асансьори не могат да гарантират сигурност на хората и трябва да се заменят.

"Преди 10-11 години беше инициирано от тогавашния главен архитект на София обследване на всички панелни сгради в София. Бяха разработени параметри на съвременни асансьори, които могат да бъдат сложени в старите сгради. Проектът не беше осъществен", припомни Маринков.

В България в момента има регистрирани 497 фирми за поддръжка на асансьори.

"В няколко града на България имаше криза, защото са само стари асансьори. Нямаше нито една фирма, която да предоставя сервиз. Ако нямате договор с фирма, която е лицензирана и предоставя сервиз, асансьорът по закон е задължително да бъде спрян от експлоатация", обясни Маринков.

Главният секретар на БАА прогнозира, че при нормално развитие на пазарната икономика ще бъде все по-търсен, по-заплатен и по-ценен трудът на техниците.

"Държавата не си изпълнява функциите като контрольор на нашия сектор", завърши Маринков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
4
 
! Отговори
Амомимен преди 1 седмица
Този лобист и баща му имат фирма, която внася асанасьори и части от чужбина и е заинтересован и даже в конфликт на интереси. Мине не мине време и започва да реве и да плаши, че били опасни асансьорите. Следя го повече от 5 години, когато използваха момента, когато трябваше да се слагат разговорни устройства. Старите асансьори при добра подръжка са стабилни и безопасни. А този лобист иска да бъде озаконен нов държавен рекет и да ни грабят! Скоро ДАМТН го зашлеви, като каза, че асансьорите са поддържани и безопасни
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По голяма глупост не бях чувал. Един техник ако не може да се справи със стар асансьор как ще се справи с модерните? Тонове части залежават по складовете готови да идат за скрап за слава и прослава на крадливото племе. За милиони действащи асансьори винаги ще се намери производител на резервни части но е по изгодно до се краде с подкрепата на престъпното управление на територията.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЛАДНА К^О^К^О^Ш^К^А И ЕВТИНИ КЛАКЬОРИ ПРОСО СЪНУВАТ!!...
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 33 В централната част на София има сгради, в които асансьорите са от това време. Много добре си работятдо ден днешен.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Около 1979 година се возех в асансьор на съседната кооперация произведен през 1929 година. Тогава как са го поддържали? Вероятно този асансьор още си работи.
28
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
До Анонимен16Ще си купят нов модерен асансьор от тия дето техниците взимат по 3000 -5000 евро
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доста не са прочели статията. Няма кой да работи с други думи защото заплащането на асансьорен техник в РАЗПАДАЩИЯТ СЕ ЗАПАД е 3000-5000 Евро. На разбиралите честито а на тези с Асан-Сьор още повече.
26
0
 
3
 
! Отговори
Ходете пеш преди 1 седмица
това е здраве..
25
0
 
2
 
! Отговори
uha преди 1 седмица
Ами Пепи Еврото ще ви ги ремонтира за съответна цена ... 8 жужета
24
1
 
7
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 седмица
1000 асансьора 500 фирми?
23
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
ами спрете санирането и сменете асансъорите
22
0
 
10
 
! Отговори
Муахаха преди 1 седмица
а Новите Произведени в Китай, са Супер Сигурно, Ша Знаете!
21
2
 
11
 
! Отговори
Митьо преди 1 седмица
В момента вече се смята с колко да се вдигнат данъците на имотите, ударът ще бъде много силен, защото ще съвпадне и с вдигане на такса смет. Готвят се промени в законите за да могат колекторите да разпродават по-бързо имотите на длъжниците.
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Днес толкова ли е трудно младите асансьорни техници да се научат да поправят по-старите модели асансьори? Нямало било резервни части! Ами ще намериш! Все някъде все още се произвеждат, защото на изток от нас има няколко огромни държави, с милиони панелни блокове, строени по същото време, по което са построени и нашите социалистически панелки. От някоя от тези държави ще внесеш резервни части, ако не си кадърен сам да възобновиш поне едно предприятие, което да произвежда такива.
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак ли тези? Всяка година се опитват да лъжат и да искат държавни пари за техните китайски асансьори. Нали нямат техници и монтажници? Кой ще работи? Нямало за поддръжка, те ще сменят хиляди. Има ново строителство, откъдето да крадат.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какви техници са като не разбирали от старите асансьори? Като новите механици на колите ли дето знаят да закачат кабела за диагностика в колата и квото им покаже после на дисплея е повредено!Професионалисти а не дай си боже да им се развали уреда за диагностика стоят и гледат и не знаят какво е станало !
17
0
 
9
 
! Отговори
Джудже преди 1 седмица
Пърно 8те джуджета превзеха Изамет, после си търсят пазар за асансьорите с принуждаване с помощтта на институциите!
16
0
 
13
 
! Отговори
Ще се окаже, че преди 1 седмица
с асансьорните техници проблемът е подобен на този с телефонните техници от края на 20-и век. Надигна се луд вой, че онова, което са учили, не е достатъчно за да инсталират и поддържат новите, модерни телефони. Те си знаят онези старите, с шайбите. Толкова ли е трудно за човек с диплома по някоя специалност да научи нещо дапълнително? Ама не, той не иска да си даде зор и настоява, че достатъчно е учил в техникума, който е завършил преди 30 години! Сега асансьорните не могат да проумеят как
15
0
 
22
 
! Отговори
Новите преди 1 седмица
асансьори с електроника и чипове, са доста проблемни в сравнение с тези от 1954 г. И не може през 5-10 години да се сменя, работеща техника.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как да бъдат спрени асансьорите на 16-етажни блокове? Държавата затова е държава, за да намери начин да помогне на общините, когато възникне такъв проблем. Представете си каква ще е съдбата на пенсионери, които живеят на горните етажи на високите блокове или на жена в напреднала бременност, която трябва да слезе от 16-ия етаж и поради големия си корем не вижда къде стъпва.

Спонсорирани публикации