104-годишната жена - връзвана и оставена без лекарства?

От видинската болница засега не коментират официално
13 май 2024 10:08, Александър Попов
23
104-годишната жена - връзвана и оставена без лекарства?
Снимка: БГНЕС

104-годишната жена, която беше изписана със синини от видинската болница „Света Петка“, е била връзвана, сочат данните от проверката на агенция "Медицински надзор". В болничната документация не е посочено нито кой е приложил мярката, нито за какво време, съобщава bTV.

Близките ѝ твърдят, че случилото се в лечебното заведение е повлияло на състоянието ѝ.

„Случаят в болницата оказа отрицателен ефект понеже не са ѝ давани лекарствата за инсулта и сега изобщо не може без придружител. Синините минаха, сега съвсем слабо личат. Тогава зам.-директорът на болницата каза, че те са от лекарството за разреждане на кръвта, което тя пие, но тя и сега го пие, а синините изчезват“, разказа внукът Емил Трифонов.

"На моменти пациентката е била психомоторно възбудена в резултат на прекаран мозъчен инсулт и корова атрофия. За да бъдат проведени лечебните мероприятия – венозни инфуции и постановеното на спазмолитици и антибиотици, временно ръката е била фиксирана. Показаните синини не отговарят на тази имобилизация (фиксация – б.р.). Вероятно синините са от промени, които са характерни за толкова възрастен човек“, обясни д-р Богдан Томов, директор на лечебното заведение.

"Установи се, че има кожен колан, че не е връзвана с бинтове, но не може да установят кой е извършил деянието. В стаята има още две жени, които бяха при постъпването и изписването ѝ. Те са били 24 часа с нея в стаята и могат да кажат цялата истина“, каза още внукът.

Освен това е установено, че по време на болничния престой на жената не са били давани лекарствата, които е приемала преди хоспитализацията.

„Водата, която ѝ бяхме купили си стоеше, имаше сипано много малко в една чашка. Нито вода са ѝ давали, нито да яде, тя твърди това. Обективната истина може да се установи само със свидетелите“, допълни Емил Трифонов.

От болница „Света Петка“ на този етап няма да изразяват становище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: видинвръзвана жена
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е безобразие. Случаят трябва да се разследва.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 17 Ами да си стои при близките.Какво търси в болницата ?
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бабето е искала да духне от болницата .
18
0
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 седмици
Пълни глупости пишат някои.И да са я връзвали ,то е било за нейно добро,за нейната безопасност .Ако се я въртяла много , е имало опасност да падне от леглото и да си изпочупи кокалите .Не обвинявайте Никого от болницата !
17
3
 
8
 
! Отговори
Fix your mind преди 3 седмици
До анонимен 11 и 16. Манипулация е не самото изнасянето на случая от медията, а фактът, че от болницата отказват да признаят т.нар.фиксиране на пациентката, както и кой го е извършил. Това е косвено признаване на вина. 2, докато хора като вас търсят винаги вината в жертвата -в случая 100 годишна жена!, а не в извършителя на насилие, и не го признават за насилие, страната няма да се оправи. Да, за жалост такъв е националният манталитет.
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 11, прав си, че има подобни случаи и дори не само с възрастни хора. При подобни изблици е редно да бъдат информирани близките. Никой няма право да фиксира някого. Ако този някой не е на себе си е иска разрешение от близките!!!!! Първо научете какви са правата на хората и после коментирайте! Човек изпаднал в състояние, в което не може да разсъждава е под опеката на близките си! Не на болницата!
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не правете излишни драми, това се нарича фиксиране, (а и заглавието търси сензация и смут, жалко), защото извършват неконтролируеми движения, късат абокати, махат катетри и т.н. Не бива да се пишат излишни глупости, в които да се хули по докторите. Но, за жалост такова ни е нивото като нация.
14
9
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
Тази баба яко е смучи от държавата. Сигурно 50 години вече пенсия взима.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така е в болниците ни. Ако се изненадвате, значи просто до сега сте извадили късмет да не сте попадали в болница и не сте имали болен близък.
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някоя санитарка се е гаврила с нея.Това лекар не може да го направи.
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Заглавието е силно манипулативно - има много случаи в които възрастни хора които не са наред с акъла, започват да буйстват, махат си системите, стават и искат да ходят на някъде... В такива случаи ги връзват, дори за тяхната безопасност, защото ако бабичката тръгне на някъде и си счупи крака примерно, пак ще изкарате болницата виновна?! Идете се оправете вие с такива, без да ги връзвате, да ви видя
10
5
 
19
 
! Отговори
Миниващ преди 3 седмици
Колко 104 годишни буйстващи бабки с инсулт е имало в болницата, та не можаха от персонала един да спре да си бърка в носа и да я наблюдава през половин час да й дава вода да пие да не умре от жажда като куче?
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На тази възраст,в други страни им обръщат специално внимание,дори само заради статистиката до колко години може да живее човек и при какви условия.Тук възрастните гледат да ги уморят по-бързо,за да не пречат я на роднини,я на държава.
8
3
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Коpaва бабичка. Даже лекарите не са успели да я уморят :)))
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В болничното заведение са решили,че прекалено дълго е живяла и затова са се опитали да я спасят от мъките веднъж завинаги.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
съвсем нормално за тази симптоматика,тези пациенти са дезориенгирани,не може да се отделят индивидуални сестри да я пазят по 24 часа в денонощието,тези пациенти стават,падат,удрят се ,прекъсват системи, вадят абокати,вземете си я в къщи и отделете 1 човек 24 часа да я пази само с това да се занимава.
5
4
 
14
 
! Отговори
от БАН преди 3 седмици
Тоя етнос и да върти метлата даже не знае. Нали ги виждам по улиците - след тях същата мизерия, само вдигат пушилка.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поради липса на мед.сестри често болните са оставяни на грижите на санитарки.А те са от един определен етнос,който освен да върти метлата,друго не знае.
3
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бог я е оставил до 104 години,за да я умори болничен персонал.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Един мой приятел получи инсулт на 40 и го прати брат му в частна болница. Казах му, че най-много седмица ще изкара. Ще го приспят, да не се заминават. И приятелката му искаше да го посети, но не можело. Такива били правилата. Ето ви. Умре си човеко на 40