Трудностите пред фермерите: Дъжд, градушки и липса на работна ръка

С Гаранционен фонд те биха били по-спокойни
13 май 2024 17:37, Инна Ангелова
21

За гаранционен фонд за щети в земеделието настояват фермерите. Обосновават се, че това ще им даде по-голяма сигурност. Идеята не е нова, минала е дискусия през няколко правителства.

"Тук вече държавата може да съдейства с финансов механизъм, който да гарантира обезщетения за земеделеца. Хора, които са понесли такива последствия, са готови да участват в тази система като фонд, да имат шанс да си стъпят на краката. Има такива добри практики в Европа", заяви председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов в студиото на "България сутрин".

"Системата за борба с градушките има пропуски, а дъждовете и липсата на работна ръка водят до огромни загуби, на мнение е председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков. Той допълни, че от началото на годинаа е внесено предложение, което да гарантира превенциите от градушките и други природни бедствия, а не да се обезщетяват гражданите.

"Преди 5-6 години група земеделски браншови организации направихме одит и се оказа, че има пропуски в системата за борба с градушките. Състоянието е много трудно в момента. Ягодите и малините са изключително чувствителни на градушки. Един по-голям дъжд не позволява да се отиде 1-2 дена на полето, има липса на работна ръка, за да се изчистят полетата и това води до огромни загуби", допълни Петков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Георги Стоянов градушката може както да увреди плода, така и да наруши търговския му вид.

"Когато има повреждане на продукцията механизмите за подпомагане са от страна на застраховани земеделски площи, има и държавен фонд за компенсиране, но този механизъм не работи, защото не сме сигурни противоградната система колко е ефективна. Ако тя не си върши работата адекватно, ще се натовари секторът. При една градушка плодът, който чакаш цяла година да придобие търговски вид, е непродаваем", коментира гостът.

Експертите дадоха за пример други държави от Европейския съюз, при които тази сиистема работи. "В Германия и Австрия работи системата. Там самоучастието на земеделските производители в такъв взаимоспомагателен фонд е голямо, защото там се покриват не само, когато има 100% увреждане на продукцията, но и 20, 30, 40%. Както при автомобилното застраховане - в зависимост от щетата се изплаща потенциалната загуба от цената на готовата продадена продукция", добави Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Стоян преди 3 седмици
Застраховки, стига са плакали!И да спрат ракетите, парите ще покрият щетите!
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 800 хиляди, много добра забележка! Става все по-очевадно, че проблемът не е в работната ръка :)
17
1
 
4
 
! Отговори
Tенгри кан преди 3 седмици
Другаре и аз искам само д асвир ана китара и некой друг ми копа нивата, ама на;))) налага се да копам ис елд тва, ку мога да свира;))) Та, така, другаре! Затва на нивата е само мойта мотика и тва ша е, докат Путин, не ни избомби, избомби ли на, ша требе са фанете з амотиките, макар да има едни, дето мислят, че ще тръгнат да обират другите с оръжие;))) Най-много да станат мръвка в казаня ми;)))
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако немаше дъжд пък щеше да е суша. Не мой да им се угоди. А тва с работната ръка вече се изтърка.
15
0
 
13
 
! Отговори
800 хиляди преди 3 седмици
Българи се готвят за сезонна работа в чужбина .Много от тях и за бране на ягоди.Българските земеделци да увеличат заплащането и ще си намерят работници.Но те искат европейски субсидии като във Франция,а да плащат като в Бангладеш .
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами без засяване на облаци и въпросът им е решен.:))
13
1
 
5
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 седмици
До Трифон, и сега давам по 30 лв. за бутилка вино :) Но не българско... българското е имитиращ продукт :) Френско и новозеландско са ми фаворити.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аха да произведат нещо и.... се сетиха, че може държавата да им дава пари :) А и нямало кой да отиде да им подгъзува за без пари. Трагедия ви казвам. Трагедия!
11
9
 
3
 
! Отговори
Добружанец преди 3 седмици
В нашия край дават 150-200лв на ден надник за обща работа на полето. Ама няма много млади вече, а старите ни помързява вече.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аха да произведа нещо, но прочетох коментарите тук и няма. Пускам само за субсидия и толкова. Ако произвеждаш, трябват грижи па и берене, после ти викат че крастевиците са ти КРИВИ и не ги щат дори без пари, но за 5лв с радост са купуват турски.
9
0
 
9
 
! Отговори
Айде бе преди 3 седмици
Дъжд винаги е имало. Уж работят няколко месеца, нищо не произвеждат, а после дайте помощи, нещо им пречи.
8
0
 
9
 
! Отговори
Я преди 3 седмици
Дъждът пречи на фермерите, а на стоителите не. Странно!
7
1
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Хахахахаха :))) Ама тези "фермери" май са като Андрей и Иван. Фермери само на шоу предавания. Нещо много сериозно са се объркали. Липса на работна ръка няма. Да започнат да дават по 5000 лева заплата и ще видят колко кандидати ще се появят. А не като преди 10 години да дават награди по 100 000 лева, а сега по 50 000 :))) И гаранции искат, фондове, европейски субсидии...човек ще си каже, че са далавераджии, а не земеделци :)))
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Бау: ЗАЩО правителството, т.е. ние, ще ги обезщетяваме? От алчност никой от тия *** не си е направил застраховка! А за работната ръка - ами кой ще иде да работи за 40лв. надница??? Аз ще им помогна като спра да купувам българска продукция.
5
0
 
17
 
! Отговори
от Плевен преди 3 седмици
Работна ръка? Преди три години изпратих моят син който учеше в Професионалната гимназия по земеделие при едни доста голям земеделец; в крайна сметка, вместо обещаните 37 лева за 9 (!..) часов работен ден, той даде на всички ученици по 22 лева. Работна ръка няма защото българския не е свикнал да плаща достойно, следователно и неговия бизнес е пред замиране. Как така в страните от ЕС дават на нашите хора в областта на земеделието по 1500 чисто, а тук тези пари са чиста илюзия? Как?
4
0
 
7
 
! Отговори
Трифон преди 3 седмици
никъде не пише че да се работи е задължително, аутсорсвайте работата и толкова. Ако няма ми няма да се работи и така, после панелените хора ще си купуват вино по 30лв бутилка и ще си свиркат.
3
2
 
12
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Обезщети горките фермери, бе, Главчев! Най вече за липсата на работна ръка им дай достатъчно обезщетение! Само ,,украинските" пари съвсем не са достатъчни! Глобално затопляне, суша, градушка, студ, вирус, коклюш, буря - всичко! Обезщетения в двоен размер!
2
3
 
11
 
! Отговори
липса на работна рък преди 3 седмици
ангария на скучаещите украинки в хотели по черноморието и заловени промъкващи се пришълци да работят на полето щом бръмбарите и калинките ги мързи да хванат мотиката
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България всичко живо хитрува и гледа тарикатски!За това и скоро ще сме Дубай на балканите!