Д-р Дечо Дечев: Държавата не може да издържи без частните болници

Тенденциите са за съсипване на държавните
14 май 2024 20:07, Стела Стоянова
22
Д-р Дечо Дечев: Държавата не може да издържи без частните болници
Снимка БГНЕС, архив

НЗОК има договор с 384 лечебни заведения към края на 2023 г., като 50-55 от тях поемат 75% от целия обем медицински дейности, а за останалите 329 остават една четвърт от дейностите. Това каза по бТВ директорът на болница „Св. Иван Рилски“ и бивш управител на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Той поясни, че сред тези 55 лечебни заведения има и частни, които се справят много добре. И обясни, че „нито едни частник няма да си позволи да назначи поредния политически парашутист, ако той няма експертни качества“, защото гони определени резултати.

„Определен брой на болниците не означава непременно високо качество на предоставените медицински услуги. Качеството се определя по коренно различни критерии. Държавите, които са успели да постигнат добри показатели, ги постигат не в продължение на една или две години, а на десетилетия“, каза още той.

Д-р Дечев даде и пример. „През 1939 г. средната продължителност на живота у нас е била 59 години. През 1989 г. тя е 71 години. Всеки би си задал въпроса, как се получава това, след като в онези години населението не е имало достъп до високи технологии и нови лекарства. Веднага ще отговоря – добра организация на здравеопазването“, поясни той.

Директорът на болница „Св. Иван Рилски“ призна, че преди няколко десетилетия една от основната част от работата на лекарите е била да правят постоянни профилактични прегледи по предприятията. Според него тогава всеки българин е имал еднакъв достъп до здравни услуги – нещо, което се е променило след 1989 г.

„Имаше и протокол за взаимодействие между болниците, т.е. ако в едно лечебно заведения преценят, че нямат ресурс за лечението на даден пациент се вика консултант или болният се прехвърля в друго лечебно заведение. Този протокол се прекъсна, защото влязохме в друг модел на здравеопазване“, каза още той.

Д-р Дечев коментира и темата с разкриването на частните болници у нас. „Аз съм от хората, които винаги съм твърдял, че не бива да се преминава една червена линия на участието на частните болници в лечебния процес, но при условие, че държавата си седи зад ангажимента да осигури на българите достъп до качествени медицински услуги“, обясни той.

Той посочи, че до преди 15 г. частното здравеопазване не е оказвало такова влияние върху здравния сектор, защото е било значително по-слабо развито. „Тогава не водехме дебат дали имаме, или нямаме нужда от частни болници. Сега нещата са коренно различни – определено и категорично държавата днес не може да се справи само и единствено с наличните си болници“, категоричен беше той.

Директорът на болница „Св. Иван Рилски“ коментира също така обезпечеността на болниците с кадри и апаратура. Той изрази съжаление, че тенденциите са за съсипване на държавните болници, без да се ангажира с отговор на въпроса дали това се прави умишлено, за да се развиват по-добре частните клиники.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: НЗОКболнициДечо Дечев
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Напротив може но не иска толкова държавни чиновници ше загубят парите си от участието в борд на директори и корупционни схеми.Здравеопазването е станало по алчно и от Крим среди в България .То държ болници няма навсякъде се плаща и рекетира законово или не.Нямат изгода от детска болница защото има по малко далавери там не че съвсем няма но не ги устройват
21
0
 
0
 
! Отговори
112 преди 1 седмица
Изходът е ДОПЛАЩАНЕ.
20
0
 
0
 
! Отговори
Кики преди 1 седмица
Това е защото здравната ни система има интерес да създава инвалиди .
19
0
 
2
 
! Отговори
Дечев преди 1 седмица
Като директор на НЗОК, Фармацевтични фирми, скрит собственик и т.нат. ли споделя това компетентно мнение?
18
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
иван рилски пълна скръб
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дечо, Дечо, частните болници не могат да издържат без държавата. Те точат здравната каса, най-скъпите и лесни пътеки, тежкото го пращат на държавата. Държавата им плаща лекрарствата по техни картелни цени. Частните болници не могат без да точат пари от касата.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
През рекламирания от десните фашизъм народът е мрял, а богаташите от София са се лекували в чужбина. Искат сега същото.
15
0
 
13
 
! Отговори
Тоя преди 2 седмици
Го гледах. Типичен представител на бялата мафия. За него всичко е бизнес. Все обясняваше, как детското отделение било губещо. Да се забранят всички частни болници. Да си ходи тоя в чужбина, ама там ще го осъдят за спекула. Човешкият живот не е бизнес. Това трябва да е държавна политика, особено в държава с отрицателен прираст. Така трябва да е и енергетиката и други производства. А тоя е за ***. Какво ми виси тук. Да ходи в САЩ. Ама дали ще краде там....
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Истината Наистина ли искаш да си канарче в клетка?
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Гърция , в Турция държавните болници са на високо ниво, има частни също добри но, сметката е по солена. В България държавните болници са пълна скръб, някъде нямат чаршафи и одеяла дори, закупуваш си лекарствата, отопление зле, липсват както мед сестри така и лекари.Държавните болници трябва да се финансират с предимство.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Държавата трябва да финансира частните болници,защото иначе те ще фалират. А са все на наши хора-мафиози...
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Частните болници не могат да издържат без държавата. Ако трябва пациентът сам да плаща всички разходи, единици ще могат да си позволят лечение в частна болница, респ. частните болници ще останат без пациенти.
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Частна болница, частен преглед, частно лечение НЕ означава качество. Лекарят си е еднакъв и в държавната болница, и в частната. Никой не може да надскочи знанията и уменията си. В частната болница може да са малко по- любезни, да си поговорят с вас по- дълго, но това не значи, че ще поставят правилна диагноза и ще назначат адекватно лечение.
9
1
 
9
 
! Отговори
Емигрант преди 2 седмици
Все повече се убеждавам, че си заслужавате дереджето дори и по-лошо да стане ще е още по-заслужено ! Стоите си мирно и кротко пред компютрите и само от там скимтите и ревете, площадите празни, а искате де не сте втора ръка хора, че къде ви е достойнството, българщината на Ботев и Левски ? След месец мутри ще ви управляват които нямат хал-хабер от икономика и демокрация, но знаят перфектно как да ви рекетират, какво да ви ОБЕЩАВАТ и как да ви измамят когато пристигнат европейските милиарди за ВАС
8
2
 
18
 
! Отговори
Емигрант преди 2 седмици
Сериозно ли го казва това хуманен доктор, а как издържат всички други държави от ЕС с държавни болници в които никой нищо не заплаща ? Къде живеете вие българите в собствената си България или на извънземен остров сред някакви мишки ? На цялата тази беднотия точно платеното здравеопазване ще ви "оправи" да не повярват дори и приммаатите, умните европейци ще се запитат вие здравеопазване ли имате или ИНКВИЗИЦИЯ ? Не се ли срамувате какви политици избирате които назначават палачи вместо лекари ?
7
1
 
17
 
! Отговори
??? преди 2 седмици
Защо държавата трябва да финансира частни болници, частни училища и частни университети???
6
4
 
15
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
45 г. Как издържа при БКП? Затворена икономика и национализация само ще Ви оправи.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки пациент има право да избере в каква болница да отиде - държавна или частна.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НЕ. ДЪРЖАВАТА НЕЭМОЖЕ ДА ИЗДЪРЖИ БЕЗ ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ, А НЕ БЕЗ ЧАСТНИТЕ, КОИТО ТОЧАТ ОГРОООООМНИ РЕСУРСИ ЧРЕЗ ПОДМЯНА НА ЕВТИНИ ПЪТЕКИ СЪС СКЪПИ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЛЕКАРСТВАТА БЕЗ ТЪРГОВЕ.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички сте крадци! От частните до държавните!