Кардиолог: Намаляват младите лекари, които заминават в чужбина

Медицината е занаят и трябва да имаш добри учители
14 май 2024 10:16, Анисия Иванова
15
Кардиолог: Намаляват младите лекари, които заминават в чужбина
Снимка: БГНЕС, архив

Да си млад лекар в България е предизвикателство и въпрос на силна воля, смята кардиологът д-р Диян Господинов, съосновател на Сдружението на младите лекари в Бургас.

Намаляват младите лекари, които заминават в чужбина, подчертава той: "Колегите повече предпочитат да остават в страната и все по-малко заминават в чужбина".

Основно младите лекари търсят възможности за кариерно развитие и израстване, изтъква лекарят. По думите му, "медицината е занаят и трябва да имаш добри учители".

Наредбата от 2015 г. улеснява специализациите, които преди това са били проблем, отбелязва лекарят.

Д-р Господинов работи в частна болница. Има идея обаче да започне работа в общинска структура, където по думите му в последните години в Бургаско нещата се подобряват.

Пациентът трябва да получава качествена и достъпна медицинска грижа, убеден е младият лекар.

Дефицитът на педиатри идва от несправедливите разлики в заплащането в определени специалности. Така определени специалности остават нежелани, коментира кардиологът.

По думите му патоанатомията продължава да е нежелана. В България липсват над 600 психиатри. Също голям кът са общопрактикуващите лекари. Вече няколко хиляди са липсите на общопрактикуващи лекари.

"Различните цени в клиничните пътеки не са справедливи. Не е справедливо да има чак такава голяма разлика", допълва д-р Господинов.

Мит е това, че общият брой на лекарите у нас е недостатъчен, категоричен е младият кардиолог. Той посочва, че в България има близо 30 000 лекари и спрямо броя на населението това е по-добро съотношение от европейското. Проблемът е при медицинските сестри, където проблемът ще се задълбочи, ако не се вземат мерки, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
не заминават не защото тук е станало по-добре финансово, а защото там ги изгърбват от работа, данъците са по-високи, стандартът е по-висок и накрая пак бъхтят за едното нищо.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Който лекар владее чужд език, отдавна се е изнесъл.
12
1
 
0
 
! Отговори
30 000 доктори преди 2 седмици
оправят 300 к ракови , 300 к наркомани , 8 000 ранени в катастрофи , Правят 400 к операции . ЕЕЕхххееее 10 пр са мениджъри - милионери и мултимилионери . ах какво щастие - балтов , чирков , александров , кънчев . хахахахаха
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато всеки краде, от санитаря до шефа на болницата и здравния министър, така става...
10
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 седмици
До Муахаха Ами те работят и им плащат по европейски.
9
1
 
7
 
! Отговори
Муахаха преди 2 седмици
ами Нормално - в Чужбина - трябва да Работиш, а тука Може Просто да Точиш Милиончета от НЗОК! вижте им Отчетите - имаше един Пациент от Пирогов, дето за 2 Милиона Лева му влели Лекарства - нали се сещате тоя Пациент колко е Реален, плюс това кои точно Здравни Осигуровки го покриват, но факт, не само е в отчета ими Одита на Пирогов, каза че било ок и нямало престъпление - явно доста ора са облажили по-всички етажи на властта!!
8
0
 
9
 
! Отговори
лекар преди 2 седмици
Лекарите намаляха десетки пъти. Помня времето когато завърших 30 лекари започнахме работа в областта.За последните 15 години няма и петима да са започнали работа.Ние сме вече над 60 годишни и след нас не идва никой.Просто никой не следва медицина и от завършилите всеки бяга накъдето му видят очите!За специализациите думи нямам-на колега дъщеря му завърши и 6-та година не може да започне специализация.А завършила с отлични оценки от държавните изпити!Ситуацията е ужасна.
7
0
 
4
 
! Отговори
Elf преди 2 седмици
Сдружението на младите лекари в Бургас????????? .....Xaxaxaxaxaxa !!!!!!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Понеже останаха по-малко лекари затова и по-малко заминават. Елементарна математика.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В ЕС вече е спорно до колко има смисъл да се изнасят лекарите. За мед.сестрите има смисъл и затова са кът у нас - не им плащат нормални заплати, съответно те се изнасят. Навсякъде ще ги вземат с тази професия, което не важи за лекарите. Изобщо у нас през 10-20 години се появява някаква мода в образованието и наводнението в дадена област води до безработица и ниски доходи след това в нея. Така стана с инженерите по времето на соца. След това това последва в икономиките и правото, сега-медицината.
4
6
 
1
 
! Отговори
по-малко по-качество преди 2 седмици
чирков направи частна и в държавната и в германия и той си работи и богате . като него са сега новобогаташите . хленчат и умират от старос . смяна на поколенията . в капитализма се хленчи и се купуват скъпи коли . хахахаха
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
шот народа намаля :)))
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В чужбина добри места могат да си намерят лекари с опит. Млад лекар ще го разиграват като подколониална мечка на глобално-селски панаир.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щото не останаха млади лекари. Затова намаляват младите лекари, които заминават в чужбина. Нулата може ли да намалее още повече?