Очаква ни демографска пустиня, ако не се раждат повече деца

Проблемите ще се решат с нарастване на раждаемостта, смята проф. Надежда Илиева
14 май 2024 21:30, Инна Ангелова
576

Страната ни е изправена пред четири тежки демографски проблема - свръхвисока смъртност, драстичен вертикален демографски дисбаланс, драстични териториални дисбаланси и висок процент неграмотно ромско население. Какво трябва да направим за да неутрализираме тези проблеми и защо населението ни продължава да се топи?

"Първият сериозен проблем е свързан с много високата смъртност. През 2021 г. е 21,7 промила, което е по-високо от средното за Европа. Не можем да виним само Ковид пандемията. Високата смъртност се дължеше и на това, че хората не ходят редовно на прегледи. Средната смъртност за Европа е 15 промила. Тази разлика от 6 промила в коефициента на смъртност е доста сериозна. В България последните години раждаемостта е 8,5, което е съизмеримо с европейските страни. В Европа тя се движи около 10 промила", заяви ръководителят на секция "Икономическа и социална география" в Департамент "География" към БАН проф. Надежда Илиева в студиото на "България сутрин".

Според нея проблемът с демографския дисбаланс може да се реши с нарастване на раждаемостта.

"Вторият проблем е така нареченият вертикален демографски дисбаланс, или отношението между способно, подтрудоспособно и надтрудоспособно население, като в подтрудоспособно се отнасят около 14% от населението, а на надтрудоспособното е 26,5%. Дисбалансът може да се оправи единствено с нарастване на раждаемостта, за да може да има повече попълнения в подтрудоспособното население. Това е свързано не само с осигуряването на детски градини за децата, но и с ценността на семейството и репродуктивните нагласи", допълни проф. Илиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ръководителят от БАН сподели, че след 20 години се очаква повече от половината от странта ни да представлява демографска пустиня. Това е т. нар. “хоризонтален дисбаланс”, който започва още от Втората световна война.

“Има един показател, наречен гъстота на населението. Приема се, че под 10 души се смята за демографска пустиня. За съжаление само след 20 г. около 2/3 от страната ще представлява точно такава демографска пустиня. Само след 10 години между 880 и 900 села ще бъдат обезлюдени", коментира гостът.

Проф. Илиева подчерта, че промените, които се правят за подобряване на образованието при ромското население, настъпват бавно. "Разработила съм статия с прогноза за образователното равнище при ромското население. През 2021 г. само 0,8% от ромското население е с висше образование. При средното образование също не виждаме някакъв прогрес. Със средно образование в момента са 14,4%. Да, правят се много сериозни политики за подобряване на образованието при ромското население. Но акумулирането на тези промени се очаква да настъпи много бавно", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


576
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
464
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стабилни европейски заплати и адекватни закони, които да се спазват - това е рецептата за задържане на младите хора в България и стимулирането им да имат повече от 1-2 деца.
463
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До стоян Менте полковникът Марков бременен ли е?
462
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 466 При Жан Виденов не бяхме в ЕС. Добре ли ти беше заплащането? Искаш ли пак?
461
2
 
2
 
! Отговори
(^.^) преди 1 седмица
В природата празни пространства няма, като не се раждат деца в България ще си внесем от другаде и без това еволюцията на човечеството рано или късно ще доведе до отваряне на границите и глобално общество ... национализмът е най *** нещо, води до войни, смърт и разруха. Ако тръгнем по този път може да се самоунищожим ... Хайде със здраве ... !!!
460
1
 
6
 
! Отговори
аноним преди 1 седмица
Всеки си търси оправдание за да няма деца: пари, правителството, детски градини и т. н. Докато си търсим оправдание и прехвърляме отговорността на другите, няма да се подобрят нещата. Оправдания винаги могат да се намерят, докато българското население се топи. Тук е въпрос на нагласа и семейните ценности отколкото материалните въпроси. Всички ли хора с възможности и добър доход имат по много деца? Не, разбира се. Само с материални придобивки няма да се реши проблема.
459
0
 
0
 
! Отговори
Платени Протестърки преди 1 седмица
Ще протестираме срещу високата раждаемост . Ще протестираме и срещу ниската раждаемост. Кой каквото плати. Само давайте парите. А между другото готвят роботизация за всички , всяка работа може да се върши от роботи. Свиквайте.
458
2
 
8
 
! Отговори
стоян преди 1 седмица
Няма време за губене.Единственият изход е обединение около полковник Марков и организацията Величие.Там са хората със стройна визия за бъдещето на България.Цялото сегашно престъпно статукво трябва и ще бъде пометено.
457
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До БългаринъВ България, най-голямото малцинство са ромите, но те са местни, което по-добре от вносни и непознати.
456
1
 
6
 
! Отговори
Българинъ преди 1 седмица
Никаква пустиня, напротив - райска градина, която ще се засели с бежанци от пустините в Африка и Арабския полуостров - поклонници на исляма. Масовите миграции са факт от десетилетия - милиони европейци са подменени с милиони ислямисти, със или без официална война на цивилизациите.
455
5
 
2
 
! Отговори
Човек преди 1 седмица
Според мен е глупаво да се смята, че към настоящия момент проблема с демографията ще се реши чрез по-голяма раждаемост. Тя така или иначе последните години е факт и това е максимума. Това трябваше да е подход прди 20-тина години. Единственото решение е емиграцията - отчитайки грешките на държави като Германия, Франция и Испания. Това е и ключът към развитие на икономиката и запазването на суверенитета на България в следващите 50-80 години.
454
0
 
10
 
! Отговори
Бони Бонева преди 1 седмица
кой да ги ражда ?! днес вече никой не иска АНГАЖИМЕНТИ КАТО Семейство. плющат се колкото да не заспят и после нетфликс и чао. няма никакъв морал и ценности. отделно е пълно с безхаберници, нар ко мани и тн. кой да ги прави тези деца. А че НЯМА Елементарни условия особено в София за гледане на тези деца не почвам темата
453
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мисля, че една от причините Англия да напусне ЕС е, че няколко държави, живеят добре на гърба на останалите държави от ЕС, това се случи и у нас, къде е местната икономика и заводи, дори и реакторите от Белене искат да ви откраднат(дано не успеят), като добавим и крадливата, алчна олигархия, зад която често не стоят дори българи, рекета над местните фирми, несигурността, ниското заплащане или безработицата в отдалечените райони и воала, ето ви емигрирали хора.
452
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До КиК"Количество и качество. Мухите се плодят безумно много но файда от тях няма , само досада. Същото е и при вида Хомо Сапиенс." , а дали *** е разсъждавала по същия начин, когато те е раждала?
451
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Жена, не би родила от всеки мъж, защото това ще е бъдещия баща на детето им, на бъдещия им живот и глава на семейството, което не е маловажно. Но може да опитате да направите нещо по въпроса, включително отглеждане на деца в приемни семейства или осиновяване, помагане при репродуктивни проблеми, запознанства между местни с цел брак. Въпроса е, че и тези деца, след израстването си, също ще избягат, като предходните, защото трябва да им осигурите достоен и спокоен живот вътре в държавата.
450
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До МладияпремиерсхаремаТова са природни инстинкти, защото за да имаш семейство, деца; трябва и да се грижиш за тях, а това коства средства, труд, усилия и жените си търсят мъже с възможности; женските животни, също търсят мъжкар с възможности и сила или мъжките воюват помежду си, за да се докажат пред тях, че са по-добрите.
449
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Демографската криза не се случва само в България, а и в други страни от източна Европа, приети в ЕС, които са с унищожена местна икономика, енергетика и ограбени от някои западни държави, допълнително е скочила и престъпността+несигурността, населението обеднява и търси други начини на препитание, по-спокоен живот и страните се обезлюдяват и изпадат в криза. Няколко държави(или корпорации, фамилии), ограбват хората и останалия свят, това се случва, демографската криза е следствие от неравенства
448
2
 
10
 
! Отговори
КиК преди 1 седмица
Количество и качество. Мухите се плодят безумно много но файда от тях няма , само досада. Същото е и при вида Хомо Сапиенс.
447
0
 
14
 
! Отговори
YTT преди 1 седмица
Докато Баце е на власт няма надежда... корупция и разпределение на милиарди за магистрали и турски потоци а детските са по 50 лв.
446
1
 
6
 
! Отговори
От кАдЯ преди 1 седмица
От дек пари за парапет ?Малко са тези, които могат да си позволят да имат парапет, за да се повишава раждаемостта.
445
14
 
9
 
! Отговори
Жените преди 1 седмица
да раждат деца, не да правят кариера и да стават професорки!!!