Овчарската салата топ в света: Но български ли са продуктите в нея?

Три салати в Топ 10 на най-вкусните в света
14 май 2024 19:30, Инна Ангелова
46

Тези дни стана ясно, че български салати влязоха в Топ 10 на най-вкусните в света. В класацията на едни от най-популярнире кулинарни пътеводиели, българската “овчарска салата” изпревари дори италианската “Капрезе” и най-популярната ливанска салата “Фатуш”. Десислава Димитрова от БАН сподели, че това е хубав повод да се говори за страната ни.

“Овчарската салата всъщност е приятен баланс между протеин и зеленчуци. Аз се съмнявам, че някой овчар е правил салата и от там е дошло името. По-скоро е някакво хрумване на този, който я е измислил. Може би е надграждане на шопската салата. Интересното е, че тя е създадена да покаже на света, че това е градината на Европа. В този период българските градинари са изнесли занаята в Унгария", заяви доцентът от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН в студиото на "България сутрин".

Но колко всъщност са български всички продукти в салатата - риторично попита Димитрова и допълни, че това са български изобретения, но не са и традиционни.

“Традицията е нещо с много повече давност. Другото, върху което си струва да се помисли, е какво има в чинията, когато говорим за българската овчарска салата и доколко продуктите в нея са български, защото в крайна сметка, ако доматите са от Турция, краставиците са от Гърция, тогава може би само магданозът ще е български", допълни Димитрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"В тази салата и в много от ястията, които се етикетират като традиционни, с българска гордост, всъщност в тях няма нищо българско. За съжаление на тази тема се обръща много малко внимание - доколко българският потребител има възможността да вкуси българския продукт. България се промотира като кулинарна дестинация, но това е особено понятие, защото каква българска храна се предлага на чужденците у нас и дали той наистина може да вкуси мястото, на което е попаднал", коментира още доцентът.

Димитрова подерта, че България се намира в миксиран район, а Балканите имат история на взаимодействия.

“Бих се въздържала да говоря за български храни. Отново идва въпросът колко са български продуктите, но също много интересно е, че в кухнята на България се търсят връзките с нашите съседи. Салатата "Снежанка" например ни свързва със салатата "Дзадзики" на нашите съседи гърците", добави тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
е пиянката мистик изби херингата. хоуланска коуслоу бейби. с майонеза. и оливие. мани мани. големо гурме. гърците и турките единственото дето са измислили е да си бъркат по мъжките дупки, стар обичай от прародините им арабистан и етиопия.
42
1
 
1
 
! Отговори
Салатаджия преди 1 седмица
Мешаните салати са измислени във всяка една страна, в която има зеленчуци, вид сирене, и растително масло. Това всъщност, не е салата е а вид обедно ядене за хора, които работят в топло време и на топло място. такъв обяд трябва да е едновременно лек, засищат и калоричен(от растителното масло). После, става на салата..Гръцка салата и хляб - най-доброто ДИЕТИЧНО ядене в Гърция.
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дреме ми
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В интерес на истината и турци и гърци ,а и швеицарци лъжат за млеката и сирената съответно.Абе кои е видял нормално прясно или кисело мляко 7% масленост-това да не ти е биволско,дори и зимата на фураж не е толкова=нишесте и мас и това се продава по цяла европа или смес мляко и масло от рапица и вече йок било масло-алоу ами оная крава Милка дето ни я пробутвате в горния ъгъл =колко е сезона за паша в Швеицария -3 месеца годишно ЮЛИ,АВГУСТ И СЕПТЕМВРИ-ама иначе била БИО :)
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен Турци и гърци немат салати и млека там е много горещо и пустиня Сичко е идвало от бг и овцете и мезетата.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Алекс Като пита откъде е името и ще иска да види овчарете.
37
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Е,и? Какво като доматите за салатата са от Турция и краставиците от Гърция? Важното е ,че салатата е измислена в България и прави реклама на страната ни като туристическа дестинация.Чужденецът като прочете за салатата ще дойде да я яде в България,а не в Турция или Гърция.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 32 - вероятно си достатъчно образован за да знаеш какво правят например John Deere под егидата на Брюксел и Вашингтон и какво е мнението на немските, френските, холандските и американските фермери за тях. Ако не знаеш си пусни тубата да изгледаш какво означава да ти блокират машини за по 100бона докато не им платиш да ти ги отремонтират за по няколко хиляди евра/долара/лева. Те са само една от десетките фирми лишеи на гърба на фермера.
35
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българите, са откраднали всичката кухня от Турция, Гърция и Сърбия. Само са го побългарили и видоизменили, сакън да не каже някой, че са я крали. И старите къщи с миндерите и чердаците са тип турски къщи, строени по времето на робството. Пак от турската империя са ги крали плановете. Абе диктатура братче, всичко краде от съседите и нищо не произвежда, само брак. Важно е количеството, а не качеството.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Овчарска ама овчаре нема. Ще слагат насекоме.
33
0
 
6
 
! Отговори
Оффф преди 2 седмици
Винаги в България ще се намери някой некадърник който да я оплюе.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 23 "които блокират софтуера си за щяло и нещяло през седмица" Ко, ко речИ? То бива неграмотност, но това ....
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А гръцката в салата по какво се различава от шопската/овчарската? И ние сме крали, явно....
30
4
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Аз си имам мой набор любими салати. За пиене е много добра френската Оливие (открадната и профанизирана от руснаците и наречена "руска") Тежка салата, идеална да не се напивате бързо и много вкусна. Салата "Цезар", също идеална за пиене, има пилешки гърди, майонеза и куп други неща. "Млечна салата", както и казваме в Пловдив иначе известна и като "Снежанка", но задължително с чесън, копър и орехи и холандската колсло с основни съставки настъргано зеле, моркови, лук и майонеза и подправки
29
4
 
5
 
! Отговори
Asd преди 2 седмици
Като пазарувам за седмицата българско е: хляба, бралното, олиото, маслото, плякото, сирене, кашкавал, колбаси, пилешко, пържоли, бира, вино, кайма, майонеза, яйца, голяма част от зеленчуците и плодовете. Кори за баница. Понякога купиваме интересни неща от цял свят, които също ги има в нашите магазини. Вносно като се замисля само течния ***, паста за зъби. Но ако ми е зор и това ще намеря от български производител. Какъв е проблема да си купувам от чуждото?Хората са измислили търговията отдавна
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Александър велики е ял северномакедонска салата с узо и е викал - Преди говорихме на коринтски елински език ,после на български а сега все повече говорим на албански . Еххх как ни го крада язикот :))))
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
крайно време е да се сътвори и запази името българска салата бай ***.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
а по- надолу някой написа, че чисто българската салата е маруля, лук, репички
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
винаги ще се намери нихилист, който да оспори всичко българско, гръцката салата прилича на българската, защото в Северна Гърция живеят българи, които правят саламурено сирене, наречено в Гърция фета, в Северна Добруджа също се прави саламурено сирене, защото и там са живели българи и все още живеят, а салатата е овчарска заради сиренето, овчарски продукт
24
1
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 седмици
Няма нищо по-късно за мезе за ракията от плодовите салати!