Топим се като нация, но броят на оръжията у нас расте

В България са регистрирани 700 хил. оръжия
14 май 2024 17:00, Нели Христова
67
Топим се като нация, но броят на оръжията у нас расте
Снимка: Pixabay/Pexels

Близо 700 хиляди оръжия са регистрирани в службата за контрол на общоопасните средства в МВР и въпреки намаляването на населението те нарастват през последните години, пишат от "24 часа. А инцидентът с детето на Явор Божанков не е единствен през последните години.

Последният подобен случай беше във Враца на 13 април. Тогава 11-годишно момче взе въздушната пушка на дядо си от двора и неволно простреля в главата 2-годишното си братче.

Пневматичните оръжия се регистрират в МВР, въпреки че няма процедура за разрешително за притежанието им. Дядото стрелял с нея да гони гаргите. Малкото дете бе оперирано в “Пирогов” и лекарите три седмици се бориха за живота му в реанимацията на болницата, изписано бе едва преди дни.

Ситуацията е подобна на тази с оръжието на бизнесмена Димитър Бонзов, който оставил револвера си без надзор в двора на къщата, докато близките празнували. Имало няколко деца, едно от които - това на Божанков, стреляло неволно. Личното оръжие на Бонзов е законно. Дори да бъде обвинен за причиняване на средна телесна повреда и предоставяне на оръжие на малолетно, наказанията в тези случаи са условни присъди според съдебната практика у нас. Особено при хора с чисти досиета, какъвто е Димитър Бонзов. При обвинение разрешителното му ще бъде отнето. Пистолетът вече е иззет като доказателство по делото му, но няма да може да носи други оръжия.

В закона за огнестрелните оръжия ясно са посочени забраните за носенето им.

Недопустимо е откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност. Това важи особено за масови мероприятия - спортни, политически, културни, синдикални и други.

Забранено е влизането с оръжие в заведения, както и в църкви и манастири. От тази година с промяна в закона не може да се ходи с пищов и в лечебни заведения, училища, университети.

Законът наказва също и носенето им след употреба на алкохол и наркотици.

В случая с бизнесмена Бонзов той е бил в дома си в Арбанаси, а не на обществено място, но е нарушил другата важна разпоредба на закона - за съхранението на пистолета, който, както стана ясно, е бил с патрон в цевта и свален предпазител, оставен на достъпно място.

Оръжията се съхраняват в метални каси, които са неподвижно закрепени и заключващите се. Това важи за физически лица на постоянния им или настоящ адрес.

Когато огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват по настоящ адрес, физическите лица подават заявление за уведомяване до районното управление на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а бе, нема кво да коментираме. има си закони и следствени органи нека да си свършат работата! ...и на мен ми се иска на такива неадекватници никво оръжие, даже и воден постолет! а *** не ги решавам аз ти работи ...само искам за да има справдливост и тоя дето му е дал разрешителното да си понесе наказанието!
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки у нас иска да е въоръжен. Защо? Защото няма сигурност , защото полицията и прокуратурата работят избирателно и хората не се чувстват защитени. Защо така не е в съседна Гърция например?
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много бойно оръжие и разрешителни за оръжие са дадоха по време на великите демократични промени - 35 години вече - бизнесмени, на партийни величия, партийни секретари и шофьорите им даже още от времето на СДС, после масово на ГЕРБ без да има необходимост , мутрите също се въоръжиха. Много от тези дори не са ходили в казармата и нямат навици за боравене с оръжие.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
заглавието е безсмислено
54
0
 
3
 
! Отговори
Петърчо - 10 годишен преди 2 седмици
Миии,кът няма армия и адекватна некорумпирана полиция,все някак и с нещо трябва да се защитаваме
53
2
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 2 седмици
"бил с патрон в цевта" ... това е револвер, ВИНАГИ ИМА ПАТРОН В ЦЕВТА!!!
52
0
 
1
 
! Отговори
Фибуначи преди 2 седмици
До ПРЕЗ 2002 г. ДПС,Викаш ако има детски по 50лв на месец по 5 деца ще. "Белите" не им е проблем 50 те лева детски. Там жената иска пъво кариера да направи и да търси некой принц, иска принца да има мезонет в Драгалевци и вила на Халкидики или поне в Лозенец. Принца требва да е забавен, мил ,но и мускулест мачо и да обича майка и също и тнт... Принца пък ако има теа доходи въобще няма намерение да слага халка и шари по млади първокурстнички дошли да учат "нещо в Софията" и така -разминавка...
51
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
От тях 650 хиляди са газови "оръжия" останалите 50 са раздадени на мутри и партийци.
50
1
 
1
 
! Отговори
Идеално преди 2 седмици
Топят се малцинствата - Германия ги зове
49
1
 
5
 
! Отговори
Сифилиско преди 2 седмици
От Германия може да се закупи за 2500 лева полуавтоматичен арбалет, 7 стрелички с пълнители, лазерен скоуп. С малко тренировка, презареждането е за около 1 секунда. Няма разрешителни и други глупости. От 40тина метра дупчи дъски и сваля сърни. МВР го ду хат.
48
0
 
5
 
! Отговори
Ббб преди 2 седмици
А ножовете и брадвите колко са.. ***..
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Подготвяме се за "великото дело".
46
2
 
3
 
! Отговори
Невъоръжен преди 2 седмици
И ако ги питаш за какво се въоръжават? По цял ден пишат по интернета, че искат да имало МИР, а пък те с пушките.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много симпове ходят по стрелбищата и тренират, мислейки че ще са по-подготвени ако стане на нож. Не бих се изненадал много от тях да са си купили оръжия вече. Само не знам кой им дава разрешително. Не трябва ли да се минава психо-тест а-у...
44
0
 
5
 
! Отговори
д-р. Марко Садов преди 2 седмици
Топенето като нация е задето не стреляме в целта , а около мишената или в заглушители марка дурекс. Или в мишените зад стрелбището или в горния вход на стрелбището Има и дето стрелят в банята или с газов пистолет.
43
0
 
7
 
! Отговори
. преди 2 седмици
Вазражданците са започнали да се въоръжават, нали искат да избият евроатлантиците и да стане хубаво в България.
42
0
 
8
 
! Отговори
Демокритос преди 2 седмици
Ами Рашков ПП закриха районните полицейски участъци в малките населени места и има голям брой населени места, където полицията може да дойде най-рано след час и то в сухо време. Зимата само с хелекоптер при сняг. Бандитите знаят това и в този един до 2 часа или седмица при зима разчиташ само на себе си и 9 милитровия...
41
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 2 седмици
до 39, Ти ще ми кажеш какво да споделям, каквото си искам това ще правя, да не си цар
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Добра чудесна новина . Каймакът, елитът и интелекта и без това живее навън така,че това е много добра статистика.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз имам чифте пищови!