Българинът предпочита да живее в собствено жилище

На Запад масово живеят под наем
15 май 2024 22:30, Инна Ангелова
105
Българинът предпочита да живее в собствено жилище
Снимка: Oleksandr Pidvalnyi от Pixabay

На седма позиция сме в последния доклад на Европейската комисия дали живеем в собствен дом или в такъв под наем. В България над 85% от населението обитава собствени жилища. За сравнение - в Европа процентът е средно 70. Любопитно е, че държавите от Източния блок заемат челни места в класацията по притежание на собствен дом.

Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния – цели 95%. В другата крайност са германците - те предпочитат да живеят под наем.

Класация, изготвена от платформата за събиране на данни Statista, изчислява съотношението между цената на жилищата и дохода на глава от населението, като разделя първото на второто. Средният коефициент е 124, посочва НОВА. Всичко над това число показва, че ръстът в цените на жилищата в дадената държава изпреварва този на доходите и определя нивото на трудност, което жителите ѝ изпитват при закупуването на имот. Най-скъпи са жилищата в Люксембург, Португалия и Чехия, а последни в класацията са България и Румъния. Това означава, че от целия ЕС, най-достъпни спрямо дохода са жилищата именно у нас и в северната ни съседка.

В друга класация страната ни е на първо място за най-голям процент от населението, който не може да си позволи отопление в дома си. 22,5% от сънародниците ни стоят на студено през зимата. След нас са Кипър и Гърция. Едва 1% от финландците пък нямат възможност да си осигурят топлото.

И още една неприятна челна позиция за страната ни - тя е от гледна точна на елементарни удобства, които всеки трябва да може да си позволи - вътрешна баня, тоалетна, душ. 7% от българите не могат да си позволят този нормален лукс. Това ни отрежда второ място, но поне сме далеч от 21% от румънското население. Напреднали държави като Люксембург, Малта, Швеция пък изобщо не са чували за такива проблеми.

Според средната европейска стойност на един човек са пада по малко над стая и половина, а средния брой на членовете в едно домакинство е 2,3. На най-много пространство вкъщи се радват в Малта, а най-многобройни са домакинствата в Словакия. Може би именно поради тази причина, те живеят и най-натясно. Домакинствата в България оказва се, са точно толкова големи, колкото е средната стойност за Европа. За съжаление обаче, в класацията, която показва с какво пространство разполага всеки един от нас вкъщи, България се нарежда в края.

И последната дилема - в къща или апартамент предпочитат да живеят българи и европейци? Тук нещата са на кантар. В държави като Ирландия, Нидерландия и Хърватия обаче масово предпочитана е къщата. В Ирландия например близо 90% от населението живее така. Най-непопулярни са къщите в Испания - ползват ги едва една трета от гражданите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
индокитаец преди 1 седмица
В България над 85% от българите имат земя и жилище без ипотеки . За това завиждат и от запад и от изток. Факт.
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Мандо Можеш ли да събереш на заплата 2000лв 30-40000 евро за първа вноска за жилище, ако трябва да живееш някъде под наем, да плащаш сметки и да ядеш? А и реално платеното като наеми в пари излиза по-малко за целия живот и жилищата като цяло над 1 поколение имат нужда от ремонт цената си или са за бутане. Смисълът от покупка е само един- застраховка на старини да не останеш на улицата, защото пенсията не стига за наем. Отдавна жилищата не се изплащат с наеми за 10ина г., та да е на сметка.
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българинът има късмет, че имаше десетилетия с евтини жилища да купи. Навсякъде хората искат собствено жилище, но нямат пари- плащат наем почти цяла заплата и не остава да спестят за първа вноска. Не че жилището е инвестиция и не се губят пари с него в наши дни. Пенсионната система не е читава и пенсионерите нямат за наем и сметки. Със собственото поне наем няма да плащат. Немците масово са по круизи по програми 50+, не защото искат, а защото е по-евтино от стоенето вкъщи.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ВСЪЩНОСТ СТАТИЯТА ПОКАЗВА,ЧЕ ВСИЧКИ ХОРА(ПАПУАСИ,ЗУЛУ,БЕРБЕРИ,ЕВРОПЕЙЦИ,КИТАЙЦИ, ДЖАПЪНЕСКИ, ЯНКИ,ИНДИАМАЗОНКА) ПРЕДПОЧИТАТ ДА ЖИВЕЯТ В СОБСТВЕН ДОМ!!...
68
2
 
4
 
! Отговори
... преди 1 седмица
Всичките ми колеги немци бяха под наем. Домоуправителя който беше на комплекса в който бях под наем, беше румънец кацнал в Германия 1971г. и дори през 2016 още беше под наем. Гледал съм цените тогава и бяха страхотни, 150кв обзаведена къща с двор 600квм бяха около 170хилки евро.
67
0
 
10
 
! Отговори
Мандо преди 1 седмица
Трвбва си много кух да живееш под наем . Парите за наема , могат да се дават за кредит на собственото ти жилище вместо да пълниш гушата на друг. Да знам банката също си пълни гушата , но все пак имаш профит , за разлика от наема
66
2
 
3
 
! Отговори
навсякъде преди 1 седмица
предпочитат да живеят в собствено жилище,но нямат българските заплати и пенсии,нито имат политици дето да ги оставят да крадат на воля,ккато са оставени българите
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Весеки трябва да притежава по един дом някъде си. Ако не си помислиш, като млад, рискуваш, като остарееш и си вече болен и неможеш да работиш, да останеш на улицата, като куче. За жалост социалната ни система не е,като в Германия, тук всеки се спасява, както може.
64
6
 
1
 
! Отговори
Хех преди 1 седмица
Българинът си има собствено жилище както и всички други етноси в България. Но виждаш ли нашите комунисти си перат парите като набиват блокчета във всички градове. Аз по добре да изплащам къща в Австрия или Германия за един милион евро отколкото да си купя панделка в България за 100 хиляди. А да и можете да го търсите тия един милион човека в България които не работят в чужбина на Запад де.
63
7
 
4
 
! Отговори
опетков преди 1 седмица
До Анонимен 67 Това със заплатата от 250-300 лв го разправяй на старата ми шапка. Средните заплати бяха по 150лв. И този заем от ДСК се изплащаше 25 години, а 35 лв си беше 1/4 от заплатата. Да не говорим за и качеството на строителството.
62
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хвалещите наемите обикновено са чорбаджии с много недвижима собствност затисната под задникa им. Младите да правят, да струват, но да си намерят собствен подслон над главата, че като си загубите работата на 55-60г, ще сте на улицата и ще търсите къде има достъп до канализацията, за да сте на място с температура поне около нулата през зимните нощи.
61
2
 
6
 
! Отговори
На запад, преди 1 седмица
да си стоят на запад. Ако може и нравите си да не прокарват тука - още по-добре.
60
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"За наем се плаща повече, отколкото за покупка на жилище и накрая при наем си без нищо, а при покупка имаш жилище много по-скъпо от парите, които си дал за него."______ Не точно така и не винаги. Дълго е за обясняване защо. Но да, това е масовото мислене. Държи ни още манталитета от соца, дето всяко семейство трябваше да е със собствено жилище. Но тогава МОЖЕШЕ да е. Нашите със заплати по 250-300 лева изплащаха апартамента с месечни вноски към дскаса от 30-ина лева. Смятай.
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересно, ама наистина важното в тая статия е смутолевено някак измежду другото: в Европа "средния брой на членовете в едно домакинство е 2,3". Две цяло и три. Още малко гейскоизвратеняшки напън и още малко натиск от парарелната реалност на социалните мрежи и ще го докараме до 2ма души в домакинско. И сме дотам. Дето се вика, на път сме да се наиграем.
58
4
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
За наем се плаща повече, отколкото за покупка на жилище и накрая при наем си без нищо, а при покупка имаш жилище много по-скъпо от парите, които си дал за него.
57
1
 
5
 
! Отговори
Евтино, кОпувайте! преди 1 седмица
150000 евро средно за жилище. Догодина ще е 200000. Сега е моментът да се купува. // Агент Естатиев.
56
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заем се връща, наем не се връща
55
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ухаа,яко са го закъсали брокитата, трети пореден ден мантри.
54
3
 
6
 
! Отговори
до 59 да е нойо преди 1 седмица
Ми като не е моЙО и съм под наем де не би да не го плащаш бе, наемите са по скъпи от вноските за заема ве, значи кат не е моЙО глад цял живот вместо 20г. и къв ти е проблема, че хората си купуват жилища, ти *** сигурно ще изплащаш някоя лъскава барака същите години и няма да имаш пари гуми да и смениш.
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
в Германия жилищата са много скъпи