Енергетиката трябва да се развива свободно, без политическа намеса

От юли цената няма да се повиши, смята експерт
15 май 2024 11:00, Инна Ангелова
20
Енергетиката трябва да се развива свободно, без политическа намеса
Снимка: БГНЕС

Председателят на Българската браншова камара на енергитиците проф. Валентин Колев изтъкна, че енергетиката трябва да се развива свободно и в нея не трябва да има политическа намеса. Тя е отрасъл, който да изпълнява социални функции.
 
Твърденията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, че от първи юли цената на тока ще се повиши заради натрупан дефицит във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", са налепи, сподели още енергийният експерт.

"Фонд „Сигурност“ трябваше да се попълва от така нареченото "Задължение към обществото", което отпадна. Трябваше да се попълва от свръхпечалбите на енергийните дружества, които вече трудно могат да се намерят при тези цени на електроенергията. Ако цените са правилно регулирани, дори няма да има нужда от Фонд „Сигурност", обясни пред bTV Колев.

Експертът обясни и че цената на тока трудно вече може да се определи от регулатора. "Средната цена за миналия месец на Българската независима енергийна борса е 113 лева, при над 200 лева за предходната година за същия период“, добави проф. Колев. Той допълни, че е имал очаквания нощната енергия да отпадме, защото тя е 15-20% от общото управление и няма да доведе до драстично увеличение на сметките за битовите потребители.

По думите му единият блок на АЕЦ „Козлодуй“ е напълно изключен, а другият работи на намалена стойност, но това не е причина за различни цени на електроенергията. "В момента, особено като има слънце, участието на фотоволтаиците е над 3000 мегавата като производство. Даже в моментите, в които има такова голямо производство, има и голям износ", допълни Колев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Държавата трябва да конкурира и контролира частните картели във всички области, защото иначе пазарна икономика няма да има.
15
0
 
1
 
! Отговори
Ганчо Ганев преди 1 седмица
Напротив. Държавните устои са правов ред (символ белия цвят), икономика и население (символ зеления цвят) и армия (символ червения цвят) и отстъплението от тези принципи е равно на държавна измяна.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Глупости.
13
0
 
5
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 седмица
Ще се развие по план - милиарди за фото. Мото тото волтаоците на вашите хора. Сметките ×3 за народа ? Нали ес, м ес?
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Председателя я дай информация как ПП откраднаха повече от един милиард от фонд енергетика и 9 милиарда от бюджета ))
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз така го разбирам-няма политика, когато иде интерес за интереси. Нуждаем се от енергийните ресурси на Русия, но ще я тъпчем иначе. Дайте ни ресурсите си и махнете Путин, който ни пречи да крадем.
10
3
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Чакайте малко сега: да се развива свободно съм съгласен, ама ако "инвеститорите" си построят инфраструктурата, защото в момента ползват всичката такава, построена от най-великият българия Т. Живков, който милееше за народа, това са фактите! Така че драги, не става - върнете я на държавата и си построите своя собствена!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Здрасти Плеши. Как ще си развиваш енергетиката? Да не си открил нефтен кладенец в селския си двор?
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво друго е ако не политика, спирането на АЕЦ с руски реактори и купуването на американски на по-високи цени? А зареждането на АЕЦ с американско гориво, а те купуват от Русия. Да, пълнене джобовете на САЩ и купуване на индулгенция от нашите политици.
7
3
 
21
 
! Отговори
Егати нахалството, преди 1 седмица
енергетиката е въпрос на национална сигурност и всички които позволиха тя да попадне в частни ръце трябва да бъдат опандизени, а тези, които лобират за "либерализация" на сектора трябва да получат първо и последно предупреждение, за да не последва и тях същото.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички знаем че енергетиката няма да се развива ако е оставена без държавна намеса. Ще закрият това което не могат да подържат (аец, тец и някой по-сложен вец) и ще останат на перки и слънчеи колектори.Цени- евро киловатче. Ще си спретнат едно хубаво несъществуващо картелче което ще царува сладко и скъпо следващият половин век с държавна подкрепа ако нещо трябват пари.На който не му харесва- да си наточи ток от Европа хаха. Мисля че това е краткият план за частното енергопроизводство.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Говориш за фотоволтаици, но без политичекса намеса, нямаше да ги има в такива размери. Програмите зпаочнаха още преди влизането ни в ЕС, като 2008/9-а, много "другари", имаха перки и панели. После спряхме АЕЦ Белене, поради политически причини. След това накарахме ТЕЦ Марица, да даде милиарди за обновления, но пак ги накарахме, да плащат емисии и им дръпнахме едни 4-5 млрд. лева. Сега разрешаваме селскостопанска земя, да се покрива с панел ... Свободбо, ако беше, тоова нямаше да стане!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В момента на шефските места в енергетиката е пълно с некадърници които ще я съсипят с безумието. Пенсионери ама роднини или близки си седят на заплати и за да замажат очи слагат стажанти ама пак не са случайни, пак от кръга.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хората имат нужда от енерия и тъй като повечете не я произвеждат са готови да я купуват на почти всяка цена. Енерго-производителите са запознати с това. Без регулатори последните ще могат да увеличат надценката си, разчитайки, че клиентите им ще ограничат други харчове за да имат електричество. С други думи "свободното развитие" ще означава масивен трансфер на пари взети от гражданите. Обирджийство, ако предпочитате. Ролята на регулаторите е да спрат това.
2
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
а делян добрев защо непрекъснато се занимава с енергетика какъв е бизнеса музащо не казва ясно и точно хората които ще гласуват за него да знаят с кого иматработа
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Идват избори и Тиквата актвира пропагандаторите си по всички медии.