Какво да изберем: БДС или ЗНП?

15 май 2024 09:00, Красимир Ангелов
Какво да изберем: БДС или ЗНП?
снимка: Димитър Маджаров

Навярно сте забелязали, че върху някои опаковки на кисело мляко и сирене има нов знак. Той се нарича Защитено наименование за произход (ЗНП). Обозначава европейски стандарт, който се използва само от производители, сертифицирани от независим орган. Европейската комисия включи българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене в списъка със Защитени наименования за произход през юли 2023 г.

Какво да изберем: БДС или ЗНП?

БДС и ЗНП при кисело мляко и сирене

Българският държавен стандарт (БДС) при сиренето и киселото мляко определя изискванията за състава (вид и количество на млякото, допустими добавки, закваска), характеристиките (вкус, аромат, консистенция, киселинност), технологията. Защитено наименование за произход (ЗНП) е стандарт, който надгражда БДС и при който има по-строг контрол. ЗНП се предоставя само на продукти, произведени в определен регион, в случая – България, при спазване на традиционни методи и рецепти. За да получи ЗНП, едно саламурено сирене или кисело мляко трябва да отговаря на следните условия:

·     Произход: да е произведено само в България. Всички етапи от производството да са в страната;

·     Суровина: да е 100% от сурово българско мляко (при БДС може да се използва и европейска суровина);

·     Фураж: и фуражите, с които се изхранват животните – ечемик, царевица, пшеница – да са български;

·     Технология и рецепти: само традиционни, български;

·     Вкус и аромат: специфичния за България свеж млечнокисел вкус и аромат.

Кое налага смяната на БДС със ЗНП при кисело мляко и сирене

ЗНП осигурява по-голяма защита на тези два продукта в Европейския съюз. Стандартът се въвежда у нас по инициатива на сдружение „Български традиционни млечни продукти“. Пет години отнема подготовката и получаването на разрешение българското кисело мляко и бялото саламурено сирене да станат защитени в ЕС.

Всички производители, които искат да сложат ЗНП знак върху опаковки на продукти, трябва да използват една и съща технология, а сиренето и киселото мляко, произведени от тях, трябва да са с един и същи състав. Така потребителите получават качествено, изцяло българско кисело мляко и сирене – от фуража, през суровината и технологията, до крайния продукт.

При БДС се допуска повече свобода в методите на производство. При ЗНП има по-строг контрол. Не всяко бяло саламурено сирене или кисело мляко по БДС стандарт може „автоматично“ да получи ЗНП. ЗНП може да се използва само от сертифицирани производители. Те преминават през дълга процедура на одобрение. Тя включва подаване на документи към Министерство на земеделието и храните, в които се описват методите на производство и се предоставят доказателства, че суровината е 100% българска. Контролните органи правят и проверки на място. След получаване на сертификат производителите продължават да са под сериозен контрол за спазване на всички ЗНП изисквания.

БДС и ЗНП продуктите на Димитър Маджаров

Димитър Маджаров е сред първите компании в България, които поставят ЗНП знака по европейския регламент върху опаковките на свои продукти. Маджаров пуска 3 продукта по ЗНП стандарт – българско бяло саламурено сирене от краве мляко (400 г и 700 г) и българско краве кисело мляко (3.6%) – още през декември 2023 г. От януари до средата на май 2024 г. компанията лансира по новия стандарт всички кисели млека от краве мляко (вкл. с каймак), както и краве, овче, козе сирене. В следващите няколко месеца по ЗНП ще бъдат и сиренето от биволско мляко и смес.

По БДС стандарт Димитър Маджаров ще продължи да произвежда само кашкавал.

Кашкавалът не е ЗНП категория, защитена от Европейската комисия.

Всички кашкавали на Димитър Маджаров – от краве, овче, козе и биволско мляко – са от 100% свежо мляко и оригинална закваска Lactobacillus bulgaricus, изолирана в България. Всеки ден цистерните на компанията събират българска суровина от гр. Стамболийски до гр. Елхово. За производство на 1 кг кашкавал по БДС се влагат между 8 и 10 литра краве мляко. Димитър Маджаров използва БДС технология вече 14 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase