Когато университетът заплаши да затвори пътища

Държавата най-сетне сбъдва обещание, дадено преди месеци
15 май 2024 17:00, Стела Стоянова
54
Когато университетът заплаши да затвори пътища
Снимка БГНЕС, архив

Държавата щяла най-сетне да даде 39 млн. лева за увеличение на заплатите в университетите. При това, решението за отпускането на парите било гласувано от служебния кабинет едва вчера. Ден, след като висшите училища оповестиха, че на 20 май няма да отворят врати и ще затворят пътни артерии - нещо, което академичната общност не е правила никога.

Още по темата
Онова, което не стана особено публично, бе фактът, че тези пари са обещани на университетите още от миналата година. Те трябваше да бъдат факт и да увеличат заплатите на академичния състав още от 1 януари, но кой знае защо, вероятно поради безхаберието в държавата и в частност в образованието, никой не ги отпусна. Очевидно, докато се чакаха избори и се сменяха кабинети, заплатите на университетските преподаватели останата нещо незначително, въпреки заложените в десетки нормативни документи обещания те да се качат на определен процент над средната заплата. И въпреки че десетки преподаватели изнемогваха със суми на нивото на минималната, администрацията в някои университети караше със заплати на чистачки, докато определени политически сили флиртуваха със студентите, обещавайки им безплатно висше още този семестър.

Защото със студентите е по-лесно да флиртуваш, като жертваш десетки неизвестно откъде извадени пари в името на това да привлечеш младите по време на предизборна кампания. По-трудно е да флиртуваш с преподаватели, на които не може да обещаваш увеличения таку-така, особено като се има предвид, че си отворил над 50 университета, частни и държавни, и си ги превърнал в образователен хипермаркет. Откъдето дори раздават джипове на лотария, ако кандидатстваш и те приемат.

Държавата през годините си правеше какви ли не игри с университетските преподаватели, включително залагайки на елемента "качествена оценка", която уж трябвало да участва при формирането на субсидиите. И за която се залагаха необичайни изисквания. В крайна сметка за повишение на доходите си преподавателите продължиха да участват и в други вузове, вместо обещаните хвърковати чети от професори да бъдат разформировани. А така нареченият компонент "качество", който уж щял да открои най-добрите, си остана добро пожелание. Особено, когато се налага той да бъде оценяван от частни фондации, на които МОН делегира правата да правят цялостна оценка на капацитета на висшето ни образование.

В общи линии именно безхаберието на държавата докара преподавателите до това, да обещаят затваряне на пътища, за да извоюват не особено високи заплати, близки до средната. А когато университетът заплаши да затвори пътища, значи държавата си е оставила каруцата в калта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
тия феодални плагиати трябва да са на само издръжка, отделно да не говорим, че са еди печатници на документи с невярно съдържание, като например ЮФ на Южно-западналият, и там ли ще вдигате заплатите:))))
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Държавата прие безкритично корупционните и унищожителните за обрзаованието европейски проекти, които за българската страна озанчават тотално снижаване на качеството на обучението било чрез админстративна промяна на дължината на семестъра, учебните програми и прочее следвайки на отречени от експертите европейски модели. Всичко това в замяна на бонуси в пари, в ексурзийки с яки имена като обмен и прочее .. но напълно безполезно и деградиращо по отношение на качеството на обрзованието.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По мое време ,началото на 80-те днешният професор би бил най -много главен асистент.Сега ги фабрикуват на конвейера....
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо не видите нивото на висшето образование в България? В частност мога да си кажа, че съм бивш студент на Пловдивския университет Паисий Хилендарски и нивото на преподаване е под 0-та!!! Този университет е най-странния в България и освен пари да искат знае ние и отношение там няма! До колкото чувам от мои бивши състуденти в понеделник Пловдивския университет ще си работи със студенти и ще е отворен, а другите нека стачкуват и затварят, пък пари после добре дошли на чужд гръб!
45
0
 
5
 
! Отговори
Стою преди 1 седмица
А защо ректорите и професорите отказват истинска атестация? Да не би да се страхувате за топлите си местенца? За които някои от тях нямат капацитет. Атестацията щеше да отстрани негодните. А сега ще увеличим заплатите точно на негодните негодници.
44
2
 
3
 
! Отговори
студент в Софийския преди 1 седмица
Еее, колеги? Ша напердашим ли професорите? Кво ша кажите?
43
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кога ще слезете на земята, г-да от МОН, и ще намалите броя на ВУЗ-овцете поне два пъти? За какво са тези 52 университети при положение, че студенти за тях няма? За какво лапат там преподавателите тези заплати? Господа преподаватели, много добре знаете, че броят на местата е два пъти повече от този на кандидат студентите. Къде ще пласирате после вашите възпитаници? Или това не ви интересува! Г-да от МОН, съвземете се!
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен,,к.34 Защо лъжеш така безсрамно? Заплатата на една касиерка е 1500лв при 12-часов работен ден. Някой да ви кара да бъдете асистенти във ВУЗ? Като не ви харесва, бягайте. Намерете си добре платена работа и беж! И без това студентите като завършат висше образование се сблъскват с работа, за която нямат никакво понятие и започват от а-б-в. Първите 6 месеци свикват да работят. Това, което се преподава във ВУЗ, е безнадеждно остаряло, оборудването е поне 30-40 години назад, а тези пишман
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Производството на професори намаля след влизането на новите изисквания през 2019 г. Някои от направените по-рано по втория начин вече се пенсионираха. В СУ само за последната година професорите намаляха от 320 на 280. Толкова е бройката за всичките 18 факултета. Проблемът е ,че няма как с тия заплати да се привлекат млади хора. Асистентската заплата трябва да поне 3000 лева за да има кандидати за преподавателска и научна работа.
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябват още 184 милиона! Да ги намерят така както намериха 250 милиона за миньорите от Мариците. В понеделник университетите затварят, а сесията на студентите може да почака!
39
1
 
19
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 1 седмица
ОТДАЛЕЧЕНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ. Много удобно и най важно позволяващо да се получават субсидии. някой да си спомна колко трудно се влизаше в Университет. Сега куцо, кьопаво и сакато влиза . Дават му общежитие и започва живота . Оцеляват около 10% останалите остават да работят това което намерят. Но системата позволява различни видове бакалаври, Позволява да учиш филология бакалавър и след това магистратура кибер сигурност, или нещо техническо. Познайте какъв специалист имате.
38
0
 
15
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 1 седмица
ГОСПОДА,Ние нямаме вече чисти университети, всички станаха "ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ". Образованието е на второ място преди всичко европейски проекти , работа по часово при ставка 80 -160лв.Заплатата отделно. Не хабилитираните били с ниски заплати - еми това са хора които се използват за тежката и не привлекателна работа - четат лекции и водят упражнения на останалите малцинство студенти. Хабилитираните бачкат по договори и получават до 8000лв. маже да ми вярвате. Цялото образование е в режим "ОТДАЛЕЧЕН
37
0
 
5
 
! Отговори
У нас няма система? преди 1 седмица
Защо е нужно да се работи винаги по метода и заплахта за стачки и протести за да се вдигнат заплатите???Всички гледат как в Америка са нещата, а никой не показва каква е системата на заплащане и защо работи там системата!!!Пример!!!Всеки учащ в САЩ знае в каква посока на науката и избора на професия избира за свое призвание и знае в какви граници ще получава доходи за своя положен труд в последатвие!!!ЗАПЛАТА НА ЛЕКАР - 120 000 $ ГОДИШНО!ЗАПЛАТА НА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА 80 000 $ ГОДИШНО!
36
4
 
26
 
! Отговори
ttt преди 1 седмица
Търтеи - 50+ университета в 6 милиона държава. Произвеждат неграмотници и само пари искат. Да станат 15 вместо 50 и ще има повече пари.
35
2
 
16
 
! Отговори
zzzz преди 1 седмица
като дойдат избори и всички държавни пиавици излизат с искане за увеличение на заплататите. А лошото е ,че тия пиявици са повече от работещите хора , които им изкарват заплатите и в доста случаи на много по-ниски заплати
34
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За съжаление и в университетите ни нивото е твърде ниско вече. Винаги ми е било чудно как за умните хора няма пари, а за футболисти, депутати и калинки има. Как може човешки ресурси да са с по-големи заплати от инженери и много други недоумения
33
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еми един доцент с 25 годишен стаж да взема 2000 лв, по-малко от касиерка в Лидъл, какво очаквате?
32
4
 
9
 
! Отговори
Леля Асена Василева преди 1 седмица
С мъжа ми от НАП окрадохме парите! Ще бягаме на Малдивите!
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен,к.31 Защо през 2008 г. махнахте ВАК и специализираните съвети към нея? За да направите един боксьор египтолог професор ли? След посочената отстъпка и тези от миналата година и сега нищо не ви пречи да направите ББ , Д.П., Хр.И. сега Д-ри на науките, а догодина - професори. Заслужиха си го с промените на КРБ и с това, че изпратиха предварително Деси Атанасова и Белазелков в КС.
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен, к.30 Проблемът е , че невежите ОТДАВНА стигнаха до университетите! Първо, още през 2008-09 г. *** и Пульо станаха доценти и професори. Стоката, която произвеждат , с редки изключения не е продаваема.Обърнете внимание колко университети от БГ влизат в първите 500 университети -нула, ноль, zero, null ! ! Зa kакъв дявол тогава увеличавате заплатите на преподавателите? И защо оставяте 52 ВУЗ-а? Защо м.г. увеличихте заплатите на учителите в основните и средни училища?