Прекалено много сол в хляба - какви рискове крие за здравето ни?

Между 1,5-3,7 гр. са нужни на организма, българинът ги надвишава
16 май 2024 19:00, Инна Ангелова
7
Прекалено много сол в хляба - какви рискове крие за здравето ни?
Снимка: Sylwester Lukaszonek от Pixabay

От Асоциацията за инсулти и афазия призовават за намаляване на солта в хляба и тестените изделия, тъй като отключва сериозни заболявания, едно от които е инсулт. България води европейската класация по инсулти, а солта е една от причините за високо кръвно, което е в основата на мозъчните удари.

Зам.-председателят на Асоциацията за инсулт и афазия д-р Георги Георгиев коментира, че в друга страна, където също се консумира много хляб, е Потугалия. "Там намалиха количеството сол и отчитат намаляване на броя на хипертониците с 50%", коментира пред в-к “Труд” д-р Георгиев. Така от януари 2019 г. португалците въвеждат задължителни максимални нива на сол в хляба и в момента 100 г хляб съдържат 1 г сол.

За справка - в България хлебопроиводителите не са задължени да описват какво съдържание сол има в хляба. Според технолози на всеки 100 грама готов продукт има около 1,5 грама сол. Етикетите на хляб и хлебни изделия дават оскъдна информация. От "Активни потребители" са на мнение, че ако има повче информация на етикета, това ще е от ползва на потребителите.

В Европа в последните години количеството на сол в хляб и подобни изделия драстично е намаляло.

Лекари обясниха, че повечето медикаменти за високо кръвно намаляват съдържанието на натрий в кръвта и допълниха, че профилактиката срещу хипертония и инсулт включва намаляване консумацията на сол. В България всеки месец средно 4000 души получават инсулт. Тази диагноза е и сред най-честите причини за смъртност в страната - сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания представляват общо 59,8% от смъртните случаи за 2023 г., признаха в отговор от здравното министерство.

Пред “Труд” специалистът по хранене Донка Байкова комнетира, че солта в разумни граници е полезна, защото поддържа електролитния баланс в организма. Байкова допълва, че българинът обича да консумита солени продукти, това се случва повече през зимата, когато се консумират кисело зеле и туршии. Тогава вместо 5 гр. обща консумация на сол дневно и най-вече на натрия, който влиза в тази молукула, ние консумираме по 15-17 гр.

Натрият има водозадържащ ефект и може да ни повишава кръвното налягане. Нации, които консумират много кисело зеле, имат и повишен риск от рак на дебелото черво, допълва Байкова.

Според Световната здравна организация нормалното количество сол, от което има нужда организмът ни е между 1,5 и 3,75 грама. При малките деца под 10 години и възрастните хора над 60 години количествата трябва да са още по-малки. Отново според СЗО максималното количество, което можем да приемем без последствия за организма при балансирано хранене, е 5 грама, което е една чаена лъжичка.

И естествено не трябва да се забравя златното правило - ако имаме високо кръвно налягане, то вероятно имаме проблеми със солта в тялото и натрия в кръвта. Това означава, че трябва да сведем до минумум консумацията на сол, защото може да ни докара сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система и дори инсулт, инфаркт, аневризми, сърдечни заболявания.


Според изследване на National Cancer Institute тези, които добавят допълнително сол в ястието си, са с цели 41% по-висок риск от развитие на рак на стомаха. Заболяването е на пето място по разпространение в световен мащаб. Рискът от подобна диагноза се засилва при беден прием на плодове и зеленчуци за сметка на честа консумация на полуфабрикати, пушени меса и други подобни. Затова британските учени допълват, че превенцията е важна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: хлябсолинсултнатрий
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
До 5: преди 2 седмици
Напълно съм съгласен. Машина за печене на хляб е идеална инвестиция. Колкото до рестораните... Мой роднина работеше в един ресторант докато учеше в университета. Разправял ми е какво нашествие на гадини става в кухнята на ресторанта ако отидеш пръв да почистиш там рано сутринта. Да допълня - никакви, ама никакви колбаси като салами, наденици, луканки и подобни - това е жива отрова където застоялото/развлено месо е замаскирано с много подправки, там има много сол.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То във всичко има сол и захар, не може да го избегнеш това нещо :)))
5
1
 
6
 
! Отговори
запознат преди 2 седмици
Купете си хлебопекарна и си печете сами хляб. Ще знаете всички съставки в него. А с проба грешка може да достигнете до наистина интересни рецепти. Моето лично мнение е че човек не трябва да се храни в ресторанти, тъй като се използват най-евтините продукти омагьосани по най-добрия начин. А магазините също трябва да се посещават на минимум, на пазарите човек може да намери отлични продукти. Веригите продават храна годна за прасетата само.
4
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 седмици
Захарта е още по- голямо зло!
3
0
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 седмици
Хляб не ям от няколко месеца и се чувствам доста по- жизнен.Изчезнаха ми паласките.От време на време ям картофи ,или ориз.Тялото ми подсказва,кога имам нужда от въглехидрати.Никаква захар.Само плодове.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Също и сиренето с повишено водно съдържание от Лидл и Кауфланд, най-древния метод да му набият вода е солта!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е от хляба, главно от солените луканки, салами и подобни на които между другото солта им е най-малкият проблем, струват в пъти колкото 1кг чисто месо защо ги купувате спрете се!